Jėzuitų gimnazija velkasi naują drabužį

Šalia ką tik atsinaujinusios Šv.Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčios pastoliai apjuosė į Kauno rotušę žvelgiantį pastatą – prasidėjo Jėzuitų gimnazijos fasado tvarkybos darbai. Vasara atnešė ir daugiau džiugių naujienų gimnazijai.

Kauno jėzuitų gimnazijos Plėtros skyriaus vadovė Edita Zarembienė sakė, kad rudeniop Rotušės aikštės veidas gerokai pasikeis – miestiečius ir miesto svečius pasitiks atsinaujinęs gimnazijos pastatas su jau sutvarkyta Kauno Šv.Pranciškaus Ksavero bažnyčia.

Anot E.Zarembienės, šiais metais planuojama sutvarkyti pastato fasadą iš Rotušės aikštės ir T.Daugirdo gatvės bei pakeisti senus langus iš Rotušės aikštės. Visi darbai planuojami baigti rugpjūčio 25 d.

„Džiaugiamės ir dėkojame Kauno miesto savivaldybei už 43 tūkst. eurų paramą iš programos Kauno miesto savivaldybės paveldotvarkos programos. Žinoma, tai yra tik dalis reikalingų lėšų, bet vis žingsnis pirmyn“, – kalbėjo E.Zarembienė.

„Beliks laukti geresnių laikų vienuolyno komplekso pastatui“, – pastebėjo gimnazijos atstovė.

Darbininkai triūsia ir T.Daugirdo gatvėje. „Birželio 21 d. Kauno jėzuitų gimnazijos bendruomenės narių veiduose nušvito šypsenos. Pagaliau Daugirdo sklype, kur planuojama Kauno jėzuitų gimnazijos Daugiafunkcio mokslo ir sporto centro statyba, buvo įgręžtas pirmas polius“, – socialiniame tinkle feisbuke pasidalijo žinia Jėzuitų gimnazija.

Gimnazijos steigėjai – Lietuvos jėzuitų provincijai – nuosavybės teise priklauso XVII–XVIII a. pastatai ir rūsiai Daugirdo g. 1. Tęsiant Kauno jėzuitų gimnazijos plėtrą buvo nuspręsta šiuos pastatus rekonstruoti išplečiant juos į daugiafunkcį mokslo ir sporto centrą.

Kaip sakė gimnazijos Plėtros skyriaus vadovė, tai bendruomenei yra didelis pasiekimas, nes jau nuo 2006 m. buvo vykdomi pastatų avarinės būklės likvidavimo darbai ir fasadų bei stogo tvarkybos darbai, siekiant išsaugoti objekto autentiškumą ir vertingąsias savybes.

„Ilgas kelias mūsų laukė link leidimo statybai gavimo. Tačiau nenusimename, kai turi svajonę ir įdedi labai daug pastangų, kad ji išsipildytų, žiūrėk, vieną dieną ji tampa realybe“, – džiaugėsi E. Zarembienė. Ji prisimena, kad kažkada ant apgriuvusio pastato augo berželiai, jis buvo niekam nereikalingas ir neprižiūrėtas. „Šiandien galime pasidžiaugti – nors ir labai mažai žingsneliais, bet einame pirmyn“, – pridūrė pašnekovė.

Darbų pabaiga kol kas tiksliai nežinoma, nes tai priklauso nuo daugelio dalykų. Šiuo metu tęsiami archeologiniai tyrinėjimai, geoterminės sistemos įrengimas. Daugiafunkcio centro statybų tikslas – iš esmės praplėsti, pagerinti ir modernizuoti Kauno jėzuitų gimnazijos mokymosi infrastruktūrą, taip pat sutvarkyti kultūros paveldo objektą.

Naujasis centras bus sujungtas su sutvarkytais pastatais ir apsaugos rūsius – jie bus atidengti ir atverti visuomenei. Daugiafunkciniame centre planuojama įrengti dvi dideles sporto sales: vieną atitinkančią FIBA reikalavimus, kitą – mažesnę, ne vien gimnazijos reikmėms, bet ir visuomenės poreikiams. Didesnėje salėje numatoma 800 vietų žiūrovams. Taip pat projekte numatyta sutvarkyti ir įrengti šešis kultūros paveldo vertybių registre įrašytus rūsius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Bikiniu apsirengs?..

Oi

Oi portretas
Kad tik dar vieno stiklainio prie pastato neprilipdytų...

MAMITE

MAMITE portretas
NU tevliai ruoskit pinigelius statibom
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių