Ką slepia Kauno fortai

Pernai veiklą pradėjusio Kauno tvirtovės regioninio parko direkcija nori kuo greičiau sutvarkyti fortus, jų teritorijas ir pritraukti lankytojų. Didžiausi darbai prasidės jau balandžio pabaigoje.

III ir IV fortuose baigiami naikinti menkaverčiai želdiniai. Juose jau įrengti pažintiniai stendai, uždengti drenažiniai šuliniai, sutvarkyti įvažiavimo keliai. 

Tokie pat darbai laukia ir dar trijuose – I, VIII ir VI fortuose. Pastarajame kurį laiką darbuojasi savanoriai. Vienas iš jų – Aurimas Petrauskas – sako čia skubantis, kai tik turi laiko. Į forto įgulą susibūrę savanoriai pripažįsta pasirengę ir netikėtumams. 

„Laimei, tokių pavojingų sprogmenų kol kas neradom, tik šiek tiek jų dalių, bet kai nusimanom apie tai, tai nieko pavojingo nėra. Bet šiokių tokių įdomesnių objektų pasitaiko – nuo seno zaparožiečio ar kritusių gyvūnų iki įvairių sprogmenų dalių“, – pasakoja savanoris.

Šiemet planuojamuose tvarkyti fortuose išvalius krūmynus reikės uždengti atviras ventiliacijos angas ir šachtinius giluminius šulinius. O kad lankytojai būtų saugūs, sutvarkytas teritorijas paženklinti informaciniais stendais ir įspėjamaisiais ženklais.

„Pagrindinės pavojingos vietos – neuždengti skardžiai, jie pakankamai gilūs. Tai – tiek gynybinis griovys, tiek kitos vietos ties pastatais, kur iš 5–7 metrų aukščio galima labai lengvai nukristi. Tas vietas reikia atriboti, ypatingai nuo vaikų“, – sako Kauno tvirtovės regioninio parko direktorius Valdas Rakutis.

Pasak jo, bus kviečiami ir specialistai iš Olandijos. Jie padės sutvirtinti slenkančių fortų šlaitus. Be to daugelis tvirtovės objektų apsemti, todėl planuojama tvarkyti drenažo sistemas.

Pagrindinės pavojingos vietos – neuždengti skardžiai, jie pakankamai gilūs. Tai – tiek gynybinis griovys, tiek kitos vietos ties pastatais, kur iš 5–7 metrų aukščio galima labai lengvai nukristi.

„Dauguma fortų yra apsemti. Jie apsemti jau šimtas metų dėl pažeistos drenažinės sistemos. Kiek įmanoma stengiamės juos nusausinti, nes pastatai „serga“, trupa plytos ir būtina tą daryti“, – pasakoja Kauno tvirtovės regioninio parko direktoriaus pavaduotojas Ovidijus Jurkša.

Neatmetama, kad pradėjus juos valyti, bus atrasta ir pavojingų atliekų, kalbėta, kad esą kadaise į fortus buvo vežamos nuodingos medžiagos. Nors šias prielaidas patvirtinančių dokumentų nėra, fortų tvarkytojai sako, kad imsis visų saugumo priemonių.

Fortuose bus organizuojamos talkos, įvairūs renginiai. Balandžio pabaigoje VI forte vyks sezono atidarymo šventė. Vienas iš Pažaislio festivalio koncertų, planuojama, skambės taip pat šioje erdvėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tesiog-atsakimas

tesiog-atsakimas portretas
vladimiras sekmingai dirba 9 forte.Ir sekmingai priziuri ir rekonstroja 7 forta.Sekmingai su bendraminciais atidare rekonstrukcini caro kariomines pulka.Visi nevikilei pavidi jam.

Tiesiog

Tiesiog portretas
įdomu, o kur Orlovas?

ignas

ignas portretas
fortams truksta vladimiro -vienintelis entuziastas kazka bande darit.Pvz -texnikos muzjus.dar siule sleptis nuo rusu--( raketu ei karas su rusais butu.) dar kazkokiu zemelapiu is rusu arxivu parsiveze-norejo isminavima darit. vladimiras dar kazka stengdavosi darit.Pvz kaip sutvarke forta pre kliniku-super.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių