Kačerginė – sveiki sugrįžę namo

Kieme – į dangų įsmigusios pušys, pro langą – mėlynas kaip lietuvaitės akys upių tėvas Nemunas. Grynas oras, jaukios viešosios erdvės, vaikų žaidimų aikštelės ir kas akimirką apninkantis jausmas, kad gyveni kurorte. Ir visa tai šalia, už keliolikos kilometrų nuo Kauno, tarpukario laikus menančioje Kačerginėje. Šią vietą jau seniai įvertino miestelio senbuviai, o pastaraisiais metais ją atranda ir naujakuriai.

Norisi apsigyventi iškart

Tik įvažiavus į miestelį, išties neapleidžia įspūdis, kad patekai į kurortą. Aukštos pušys, Nemuno krantinė ir pats Nemunas, ramūs gyventojų žingsniai gatvelėse ir krykštaujantys vaikai. Atrodo, visi miesto rūpesčiai liko užnugary, o prieky – tik poilsis, gaivus pušų kvapo prisodrintas oras ir nepakartojamas atostogų skonis burnoje.

„Panašų pirmą įspūdį, atvykus į Kačerginę, išgyvena turbūt kiekvienas, – pasakoja architektas Nerijus Stanionis. – Tikrai kurortinė vieta, apsupta pušynų, ramybės ir grožio.“ Prieš kurį laiką N.Stanionis nekilnojamojo turto vystymo bendrovės „Etapas group“ užsakymu pradėjo rengti naują gyvenamųjų būstų projektą Kačerginėje, pavadintą „Pušų slėniu“. Šis gyvenamasis kvartalas, neabejojama, taps patrauklia vieta naujakuriams. Architektas prisipažįsta, kad jo noras gyventi būtent Kačerginėje atsirado iškart: ruošdamas projektą, jis turėjo susipažinti su miestelio ypatumais, savybėmis, gyventojų pomėgiais, aplankyti vietas, kuriose galima leisti laisvalaikį, ir aktyvaus poilsio zonas, kuriose laiką leistų sveiko gyvenimo būdo propaguotojai.

Stilių įvairovė nestebina

„Kačerginėje yra visko: vyrauja sodybinio užstatymo namai, yra keletas daugiabučių namų, sanatorijos pastatas. Pastarieji truputį skiriasi nuo įprastų sodybinių ar tarpukario vilų, tačiau ši įvairovė būdinga daugeliui senesnių Lietuvos miestelių“, – pastebi N.Stanionis.

Pamažu į Kačerginės peizažą įsilieja ir modernūs šiuolaikiniai pastatai.

Išties skirtingi istoriniai laikmečiai paliko savo pėdsaką Kačerginėje: labiausiai žavi mediniai namai, primenantys tarpukario pakilimą. „Vis dėlto didžioji dalis gyvenamųjų namų statyti sovietmečiu. Gana keistai atrodo nepriklausomybės atkūrimo laikotarpio namai: jie trijų keturių aukštų, didelio mastelio, stilistiką sunku apibūdinti“, – pasakoja architektas.

Pamažu į Kačerginės peizažą įsilieja ir modernūs šiuolaikiniai pastatai. Tiesa, didelė plėtra šiame miestelyje neįmanoma, nes laisvos žemės plotų naujakuriams nėra daug.

Įpirks ir vidurinysis sluoksnis

N.Stanionis jau suprojektavo naują gyvenamųjų būstų kompleksą „Pušų slėnis“ Kačerginėje.

„Tai nėra nauja statyba, rekonstruojami buvusios vaikų stovyklos „Liepsnelė“ pastatai. Nebuvo sudėtinga pritaikyti patalpas gyvenamajai paskirčiai. Visus statinius sudaro betonas, mūras, gelžbetonis, kurie laikomi ilgaamžėmis medžiagomis. Mums reikėjo išsaugoti šias tvirtas konstrukcijas ir suformuoti gyvenamuosius būstus“, – pasakoja „Pušų slėnio“ architektas.

Naująjį kompleksą sudaro tarsi trys dalys: keturi kotedžai, kur butai įrengti per du aukštus. Vieno kotedžo plotas siekia 102 kv. m. Šie kotedžai jungiasi su dviejų aukštų pastatu, kuriame įrengta 14 butų, kurių plotas – nuo 32 iki 77 kv. m. Trečiajame korpuse yra vieno aukšto pastatas, kuriame bus įrengti keturi butai, kurių vieno plotas – 120 kv. m.

Baseinas – kaimynams bendrauti

Naujojo projekto iniciatoriai užsibrėžė tikslą išsaugoti unikalią Kačerginės dvasią ir bendruomeniškumo jausmą.

„Nuostabi vieta, vaizdas, kai, rodos, pušys į dangų kyla. Mes norėjome, kad kiekvienas, išėjęs į kiemą, galėtų paliesti medį, kad kiekvienas gyventojas galėtų matyti upę iš savo balkono ar terasos. Siekėme, kad, netgi būdamas viduje, gyventojas jaustųsi lyg pušyne: kuo daugiau stiklo, didesnių langų, kad tik būtų matoma daugiau aplinkos“, – pabrėžė N.Stanionis. Kūrėjai siekė, kad komplekso architektūra būtų neutrali, be jokių kaprizų ar įmantrybių. Kaip pagrindinis fasado akcentas – balkonai ir terasos, kurios įrengtos naudojant natūralias statybines medžiagas.

Dar vienas sprendimas, kurį priėmė projekto iniciatoriai, stebina drąsa ir novatoriškumu. Mat šio gyvenamojo komplekso kieme bus įrengtas baseinas.

„Ieškojome idėjų, ko reikėtų gyventojams, kad jie turėtų kur bendrauti. Daug minčių ir idėjų gvildenome, galvodami apie tai, ką dar gyventojai, be savo buto, balkono, terasos, galėtų turėti. Ir kilo mintis įrengti baseiną“, – prisimena architektas. 3 m pločio ir 12 m ilgio uždaru baseinu galės naudotis visi šio komplekso gyventojai. Ir baseinas, ir kiekvienas būstas bus šildomi autonominiais šilumos siurbliais.

Dviračiu iki Kauno ir atgal

Daugiau kaip 20 metų Kačerginėje gyvenanti Loreta Ūsienė šiuo metu eina miestelio seniūnės pareigas. Visuomet gerai nusiteikusi Loreta džiaugiasi, kad naujakuriai randa bendrą kalbą su senbuviais. Mat per ilgus metus susiklosčiusios bendruomenės tradicijos svarbios išlaikant savitą miestelio dvasią.

Seniūnė vardija tai, kas pastaraisiais metais Kačerginę tarsi apvilko nauju drabužiu: atnaujintas ir sutvarkytas centrinis parkas, įrengta vaikų žaidimų aikštelė, renovuotas daugiafunkcis centras, kuris teikia ne tik švietimo paslaugas – čia veikia mokykla ir darželis, ambulatorija. „Čia taip pat įkurtas kultūros centras, kuriame vyksta nemažai įvairių renginių visai miestelio bendruomenei“, – džiaugiasi L.Ūsienė.

Ji pasakojo, kad miestelis greitai pajuto ir naujojo dviračių tako pranašumus, mat jis sujungė Kauną su Kačergine. „Lengvai minant per valandą galima pasiekti Kauno senamiestį, nenulipant nuo dviračio pasigrožėti Nemuno kraštovaizdžiu ir grįžti atgal namo“, – pasakoja seniūnė.

Jeigu širdžiai artimesnės vandens pramogos, Kačerginė siūlo plaukiojimus laivu. Krantinėje yra įrengta pontoninė prieplauka, šalia pastatyta gana didelė pavėsinė, kurioje galima jaukiai pasėdėti, pasigrožėti Nemunu ir išsikepti pietus.

Viskas vienoje vietoje

Pasak L.Ūsienės, Kačerginė nėra miestelis, kuris plečiasi milžiniškais žingsniais. Saugomas unikalus miestelio kraštovaizdis, paveldo objektai. Šiuo metu čia gyvena apie 800 žmonių. „Tačiau miestelis visuomet laukia naujakurių, kurie galėtų kartu su mumis džiaugtis tokia nuostabia aplinka“, – priduria seniūnė.

Iš Kačerginės iki Ringaudų – apie 10 km, iki Kauno – 16 km. „Atstumas tikrai nėra didelis. Būna taip, kad Kaune piko metu miestą pervažiuoti užtrunka ilgiau nei grįžti namo“, – juokiasi L.Ūsienė. O ir būtinybės važiuoti į miestą, išskyrus darbą, nėra labai didelės. Mat Kačerginė turi ir kavinę, ir kelias parduotuves.

„Miestelyje dažnai vyksta koncertai, įvairios paskaitos, knygų pristatymai, susitikimai su įdomiais žmonėmis, parodos, edukaciniai užsiėmimai. Gyventojai turi galimybę įdomiai praleisti laiką. Jeigu tik žmogus nori, gali kiekvieną dieną kažkur nueiti“, – tikina seniūnė.

Beje, natūrinių ūkių ir tikrojo kaimo Kačerginėje likę nedaug: vienas gyventojas laiko kelias avis, keli gyventojai – vištų. Nemuno pakrantėse žalmargės jau nebesigano, tačiau šviežio pieno ir daržovių kačerginiečiams atveža netoliese gyvenantys ūkininkai.

Kačerginė – tai vieta, kurioje gera gyventi visiems, mylintiems ramybę, poilsį ir gamtą. Šis miestelis patinka ir aktyvaus poilsio mėgėjams, ir jaunoms šeimoms, auginančioms vaikus, ir senjorams. Nuo šiol Kačerginėje atsirado ir būsto pasiūla, prieinama įvairaus dydžio pajamas turintiems žmonėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nijole

Nijole portretas
Nebe ta jau Kačerginė kaip kažkada. Priemiestis ir tiek. Nemunas nešvarus. O dar daugiabučius išstatys...

Pasidomesim

Pasidomesim portretas
Gamtos kampelis, noreciau ten gyvent.

Realistas

Realistas portretas
Nieko ten gero net juokas ima kaip ten plaunami pinigai
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių