Kadenciją baigiantis ambasadorius V. Ušackas sugrįžta į Kauną

  • Teksto dydis:

Kadenciją baigiantis ES ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas nuo spalio vadovaus Kauno technologijos universiteto (KTU) Europos institutui.

Artimi ryšiai

Būtent šiame universiteto padalinyje V.Ušackas prieš septyniolika metų pasakė vieną iš pirmųjų oficialių savo, kaip pirmojo Lietuvos vyriausiojo derybininko dėl stojimo į ES, kalbų.

"Tiek su KTU, tiek su kitais Lietuvos universitetais esu užmezgęs labai artimus ryšius. Akademinę bendruomenę ir studentiją visuomet laikiau neatsiejama ir viena svarbiausių valstybės progreso, modernizavimo, ekosistemos dalių", – teigė V.Ušackas.

Sugrįžimą į universitetinę veiklą ES pareigūnas vadina atsinaujinimu ir net savotišku atgimimu: "Iš laisvai ir kritiškai mąstančios akademinės bendruomenės taip pat tikiuosi daug ko išmokti, gauti kiek įmanoma daugiau unikalių papildomų įžvalgų apskritojo stalo diskusijose, debatuose, paskaitose, susitikimuose."

Karjeros posūkiai

Spalio 1-ąją baigiantis ES ambasadoriaus kadenciją Maskvoje V.Ušackas prisimena, kad bendradarbiavimas su KTU prasidėjo dar tais laikais, kai buvo pradėtas griauti komjaunimas ir kūrėsi nepriklausomos studentų sąjungos bei atstovybės. Tuomet jis ėjo Lietuvos studentų Koordinacinės tarybos viceprezidento pareigas ir glaudžiai dirbo su tuomečio KPI studentais.

V.Ušackas diplomatinę karjerą pradėjo Lietuvai atgavus nepriklausomybę. Jam teko dirbti, o vėliau ir vadovauti įvairiems darbo kolektyvams: nuo pirmojo Užsienio reikalų ministerijos pareigūno, kuravusio ES ir NATO klausimus, iki didžiausios ES atstovybės pasaulyje – Afganistane, kur teko vadovauti 150 darbuotojų kolektyvui ir kuruoti 300 mln. eurų biudžetą.

Labai malonu po 26 metų diplomatinės karjeros sugrįžti į akademinę bendruomenę ir laisvo mąstymo atmosferą.

V.Ušackas dirbo svarbiausiuose Lietuvos ir Europos diplomatijos baruose: buvo pirmasis vyriausiasis derybininkas dėl stojimo į ES, o NATO plėtros metu – Lietuvos ambasadorius Vašingtone, vėliau Londone, kur daug prisidėjo buriant lietuvių bendruomenę.

Kaip Lietuvos užsienio reikalų ministras finansinės krizės metu ypatingą dėmesį skyrė ekonominei diplomatijai bei santykiams su JAV stiprinti.

Šiuo metu, būdamas ES ambasadorius Rusijos Federacijoje, jis pagrindinis ES balsas ir veidas Maskvoje, siekiant atsako į Rusijos agresyvią politiką.

Nauji iššūkiai

"Su KTU esu susijęs tiek istoriškai, tiek emociškai – šiame universitete mokėsi mano brolis. Su KPI studentais griovėme komjaunimą, kartu sirgome už "Žalgirį" Kaune ir Maskvoje. Labai malonu po 26 metų diplomatinės karjeros sugrįžti į akademinę bendruomenę ir laisvo mąstymo atmosferą, prisidėti prie jauno žmogaus ugdymo, šalies ekonomikos ir kitų problemų sprendimo", – sakė V.Ušackas.

V.Ušackas išskyrė tris svarbiausius tyrimų interesus: ES ir užsienio politika (tiesioginis ryšys su KTU Europos institutu ir Europos idėja), nacionalinio saugumo klausimai, susiję su rizikų ir grėsmių valdymu, bei Lietuvos demografinė situacija.

"Kartu su kitų disciplinų ir mokslo šakų profesūra bandysiu rasti atsakymus į svarbiausią Lietuvos nacionalinio saugumo, ekonomikos grėsmę – demografinius pokyčius, kuri turi atsirasti visų mūsų dėmesio centre, nes gyventojų skaičiaus mažėjimas susijęs ne tik su Lietuvos ateitimi, bet ir jos vieta ir vaidmeniu pasaulyje", – pabrėžė V.Ušackas.

Pasak jo, ne mažiau svarbūs iššūkiai, kuriuos jau dabar turi spręsti Lietuva: rizikų valdymas, susijęs su išorinėmis, erdvinėmis grėsmėmis ir stipresnis savo, kaip ES narės, tapatybės identifikavimas.


Šiame straipsnyje: Vygaudas UšackasKTU

NAUJAUSI KOMENTARAI

Olegas

Olegas portretas
O brolis kiek kursų baigė?

...

... portretas
Gal jam Pravieniškių pakaktų?

KAUNIETE

KAUNIETE portretas
SVIESUS.PROTINGAS ZMOGUS.STIPRYBES!!!
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių