Kaip bus įamžintas L. Donskio atminimas?

Prieš daugiau nei metus netikėtai miręs filosofas Leonidas Donskis žmonių širdžių nepaliko. Jo atminimui atsiras specialus kabinetas ir skulptūra.

Gyva atmintis

2016 m. rugsėjo 21 d. apskriejo liūdna žinia apie iškilaus visuomenininko mirtį. Vilniaus oro uoste L.Donskiui sustojo širdis. Vėlinių išvakarėse "Kauno diena" pasidomėjo, kaip ketinama įamžinti žinomo filosofo atminimą.

Jau dabar yra įsteigtas L.Donskio fondas, Vytauto Didžiojo universitete (VDU) jo vardu atidaryta biblioteka. Tačiau tai dar ne viskas. Visuomeninio veikėjo žmona ruošia atidaryti L.Donskio kabinetą.

"Džiugu, kad žmonės nepamiršta Leonido. Aš ir pati turiu daug idėjų, kaip įamžinti jo tekstus, dirbti su jaunimu. Mano iniciatyva greitai VDU bus atidarytas L.Donskio kabinetas, su unikalia mano vyro knygų kolekcija. Reikia daug dedamųjų, kad atminties įamžinimo idėja būtų visiškai įgyvendinta", – kalbėjo L.Donskio žmona Jolanta Donskienė.

Keitėsi idėja

Gegužę buvo paskelbti konkurso "Kauno akcentai" nugalėtojai. Tarp jų – ir Alfonso Vauros skulptūra L.Donskiui. Pieštame eskize buvo vaizduojamas filosofas, žvelgiantis į VDU Didžiąją salę. Pradinė idėja buvo pavaizduoti stovintį ir rankas sunėrusį L.Donskį, tačiau šios idėjos atsisakyta.

Reikia daug dedamųjų, kad atminties įamžinimo idėja būtų visiškai įgyvendinta.

"Pirminį eskizą leista aptarti bendruomenėje, universitete ir visi pritarė, kad tai yra visiškai neteisinga Leonido laikysena, nes jis niekada taip nestovėjo ir nebuvo toks. Visi, kurie Leonidą artimai pažinojo, sakė, kad reikia jį pavaizduoti kitaip", – aiškino J.Donskienė.

"Anot našlės, L.Donskis kaip tik visada stengdavosi prieiti ir per atstumą nekalbėdavo, todėl idėja keitėsi nuo tos, kuri buvo patvirtinta. "Kauno akcentuose" buvo mano interpretacija, kaip aš įsivaizdavau filosofą. Man atrodė, kad jis turi būti sunertomis rankomis, toks bravūriškas. Kai nėra artimųjų, tai tada užtenka kažkokios komisijos, kolegų, menininkų pritarimo, o šiuo atveju reikia derinti su jais. Tad galutinis variantas bus gerokai nutolęs nuo pradinio", – nuomonę išsakė idėjos autorius A.Vaura.

Atverstoje knygoje

Tiek J.Donskienė, tiek A.Vaura pripažino, kad galutinio sprendimo, kaip bus įamžintas filosofas L.Donskis, dar nėra. Šiuo metu  kūrybinėse dirbtuvėse ieškoma geriausio varianto, tačiau skulptorius atskleidė kelias detales, apie kurias sukasi pagrindinė diskusija.

"Dabar kuriamas maždaug 25 cm maketas, pačios kompozicijos paieška. Iš pradžių buvo tik eskizas, dabar einame prie galutinio sprendimo. Galvojame padaryti filosofo portretą, kuris bus ant pjedestalo, sudaryto iš pravertos knygos. Tarsi tas biustas būtų ant knygos puslapių. Ant knygos bus galima ir atsisėsti, nes ji bus pakelta nuo žemės", – aiškino sumanymą A.Vaura.

"J.Donskienė apsiėmė surasti tekstą, kuris būtų knygoje. Ieškoma, kokie žodžiai būtų prasmingiausi, kad liudytų apie patį žmogų. Galbūt tai kažkiek gali sietis ir su Kaunu", – sakė L.Donskio atminimo įamžinimo idėją pasiūlęs A.Vaura.

Kol kas dar nežinoma, kada Studentų skvere ties VDU galėtų atsirasti L.Donskio atminimo simbolis, tačiau autoriai tikina, kad būtų smagu spėti iki 2022-ųjų, kai Kaunas bus Europos kultūros sostine.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Reikia jo vardu pavadint kokį kiaulienos žlėgtainį.

Manau

Manau portretas
prie VDU esančiame skverelyje labiau tiktų universiteto atkūrėjo, jo rektoriaus prof. Avižienio (nors jis dar dirbantis mokslininkas) arba kurio nors iš ikikarinio VDU įžymybių. Nreikia prof. Donskiui tokios didybės. Panašu, kad iniciatriai nebesigaudo vertybių skalėje . . .

Anonimas

Anonimas portretas
Tokiai šiuolaikiškai asmenybei nereikia paminklo, prikišamai bylojančio XX pradžiai būdingais simboliais - "knyga","galva", "atsisėsti". Reikia ne vauros, reikia daug abstrakčiau mąstančio menininko.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių