Per Kalėdas Kaunas pavirs į žiemos pasaką: kaip miestas atrodys šiemet?

Nors iki didžiųjų metų švenčių likę pora mėnesių, tačiau pasiruošimas jau vyksta. Rankomis gaminama pagrindinė Kauno eglė bei jau dėliojami papuošimų akcentai. Šiemet mieste bus ir nematytų dekoracijų.

Žiemos karalienė

"Kauno diena" rašė, kad šiemet Rotušės aikštėje stovės menininkės Jolantos Šmidtienės kurta eglutė, kurią bus galima vadinti Žiemos karaliene. "Sniegas, nuklosiąs eglės šakas, gaminamas iš vienkartinių plastikinių šiaudelių. Pirminiais apskaičiavimais, jų prireiks net 4 mln. Šiaudeliai kišami į specialų tinklą", – taip procesą apibūdino tekstilininkė.

Taip sutapo, kad šiemet yra paskutiniai metai, kai yra gaminami ir parduodami plastikiniai šiaudeliai. "Tad tokia eglė bus savotiškas atsisveikinimas su šiaudeliais. Tuo tarsi atkreipiu dėmesį, kiek mes daug vartojame plastiko. 4 mln. šiaudelių – tiek, kiek jų prireiks eglei, yra per vieną vasaros mėnesį Lietuvoje sunaudojamų šiaudelių kiekis. Ir jie yra išmetami. Nerūšiuojami, neperdirbami", – "Kauno dienai" kalbėjo J.Šmidtienė.

Tačiau pagrindinę Kauno kalėdinę puošmeną kuria ne tik menininkė, bet ir visuomenininkai. Prie kūrybos proceso prisideda ir vaikų namų auklėtiniai, kuriems pats procesas sukelia daug gerų emocijų.

"Jau vieną pusnį padarėme, greitai imsimės antros. Vaikams tai yra didelis džiaugsmas, jiems neįtikėtina, kad prisideda prie miesto eglės kūrimo. Darbas labai kruopštus, reikia šiaudelį įkišti į kiekvieną tinklo skylutę, nepalikti tarpų, kad pusnis atrodytų nepriekaištingai. Į kūrybinį procesą įsitraukė 9–16 metų vaikai. Jie taip įsitraukė, kad net nenorėjo eiti miegoti, jiems norėjosi viską kuo greičiau pabaigti. O darant tokį kruopštų, bet techninį darbą visada verda diskusijų, ne tik apie Kalėdas, bet ir apie kitas temas", – pasidalijo fondo "Parama vaikui" vadovė Vida Grinienė.

Nušviesti takai

Sniego pusnys puoš ne tik miesto eglę, bet ir aplink ją įsikūrusį kalėdinį miestelį. Siekiama Žiemos karalienės temą išlaikyti ir Senamiestyje.

"Eglutė ir Rotušės aikštėje įsikursiantis kalėdinis miestelis pasipuoš menininkės J.Šmidtienės sukurtomis baltomis sniego pusnimis, žiemos karalystėje bus daug šviesos žaismo, lempučių girliandų. Žinoma menininkė ne vienus metus puošė kalėdinį Kauną, tad jos sugrįžimo labai laukėme", – sakė Kauno vicemeras Simonas Kairys.

Jo teigimu, į žiemos karalystę bus galima įžengti praėjus Vilniaus gatvėje ant požeminės pėsčiųjų perėjos įrengtus stebuklingus vartus. Toliau Vilniaus gatvė primins stebuklingos girios šviečiančius takelius bei auksinius medžius, kurie nuves į Rotušės aikštę.

"Vilniaus gatvės apšvietimo atramos pavirs auksiniais medžiais. Iš Rotušės švieselėmis pažymėtu keliu P.Jakšto ir Papilio gatvelėmis pateksime į stebuklingą žiemos svajonių parką. Unikalioje Nemuno ir Neries santakoje įsikūręs Santakos parkas pavirs erdve, primenančia stebuklingą girią, kurioje nutūps pasakų paukščiai, ant medžių kris krištolinis lietus, ganysis Kalėdų senelio elniai, lauks didžiulės dovanos. Dinaminis šventinių papuošimų šviesų efektas tikram svajokliui leis susimąstyti, gal tai krintančios žvaigždės ir dabar laikas sugalvoti norą. Iš tiesų, bus galima paliesti kelias nukritusias žvaigždes", – toliau kalėdinę pasaką mieste kūrė S.Kairys.

Eglutė ir Rotušės aikštėje įsikursiantis kalėdinis miestelis pasipuoš menininkės J.Šmidtienės sukurtomis baltomis sniego pusnimis, žiemos karalystėje bus daug šviesos žaismo, lempučių girliandų.

Anot mero pavaduotojo, visos naujos dekoracijos atsiras Rotušės aikštėje, dar po kelias – Vilniaus gatvėje, Santakos parke. "Pernai buvo įsigyta daug naujų dekoracijų, ypač pasiteisino investicijos į Santakos parką. Iš kauniečių sulaukėme daugybės teigiamų atsiliepimų", – pastebėjo vicemeras.

Bus ir senų dekoracijų

Miestiečiai įvairiose Kauno erdvėse galės pamatyti jau anksčiau naudotą apšvietimą. Anksčiau įsigytais papuošimais, lietučio girliandomis virš gatvių, dekoracijomis ant apšvietimo atramų pasipuoš Kauno miesto gatvės ir tiltai.

Įvairios švieselės bus pakabintos jau rekonstruotoje Laisvės alėjos dalyje. Tai pat nušvis ir tos pagrindinės pėsčiųjų gatvės vietos, kuriose rekonstrukcijos darbai prasidės tik kitais metais. Taip pat dekoracijos nutūps Nepriklausomybės aikštėje, Vilniaus gatvėje bei ant Steigiamojo Seimo aikštės fontano.

Jau matytos dekoracijos papuoš S.Daukanto, L.Sapiegos, Parodos, Tunelio, Muitinės, Kurpių, L.Zamenhofo, M.Daukšos, M.Valančiaus, Naugardo gatvės bei Vytauto, Baltų, A.Juozapavičiaus prospektai ir A.Smetonos alėja. Šventinę nuotaiką kurs ir lemputės Muzikinio teatro sodelyje.

S.Kairys sakė, kad šiemet Kalėdų eglutės bei Rotušės aikštės aplinkos papuošimai nuo medžių iki namelių puošybos atsieis beveik 69 tūkst. eurų. Naujoms dekoracijoms įsigyti planuojama skirti iki 100 tūkst. eurų.

"Norim pabrėžti, kad šventinės dekoracijos perkamos ne vienam kartui, pavyzdžiui, pernai įsigytos Santakos parko dekoracijos tarnaus ir šįmet, tik bus papildytos naujomis", – sakė Kauno mero pavaduotojas.

Kalėdiniai renginiai

Sudėliotas ir Kauno kalėdinių renginių kalendorius. Šiemet Rotušės aikštėje atsidarys kalėdinis miestelis, kuriame dirbs stilingas dovanas įsigyti siūlantys prekybininkai, veiks kūrybinės dirbtuvės, skanėstų nameliai. Kauniečiai aikštėje galės leisti romantiškus vakarus, siųsti bičiuliams nuotraukas iš specialiai sukurtų jaukių šventinių vietų.

"Rotušės aikštėje šventiniu laikotarpiu gali gimti nauja tradicija visiems kartu pietauti. Populiarieji maisto furgonai turės ką pasiūlyti skirtingų pasaulio virtuvių mėgėjams. Pasidalyti savo šventinėmis emocijomis bus galima Gerumo pašte. Iš jo bus galima išsiųsti nors ir nedidelę, bet svarbią dovaną tiems, kuriems gyvenimas nėra dosnus", – apie galimybę padėti kitiems užsiminė Kauno vicemeras.

Taip pat šventiniu laikotarpiu Kalėdų miestelyje vyks susitikimai su atlikėjais, rašytojais, keliautojais. Bus rengiami kino seansai, nestigs įvairios veiklos, kuri trauks leisti laiką Rotušės aikštėje, prie kalėdinės eglės, iki pat Naujųjų metų.

2019-ųjų pasitikimo naktis taps didžiausiu šokių muzikos vakarėliu Kauno širdyje, kuris bus skirtas visiems prisiekusiems klubinėtojams. Šventinių Kauno renginių detali programa bus pristatyta specialiame gruodžio mėnesio KALĖDO'riuje (kalendoriuje).

Kauno kalėdinės eglės įžiebimo šventinis renginys Rotušės aikštėje prasidės gruodžio 1 d. 18 val. Populiariausi šių dienų scenos atlikėjai – Monique, Justinas Jarutis, Ieva Zasimauskaitė, "Biplan" ir "Daddy was a Milkman" padovanos gerą koncertą. Šią dieną taip pat bus įžiebtos ir visos miesto dekoracijos bei kalėdinis miestelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininkė

Pensininkė portretas
Žinote,nemalonu niekas ,kaip širdis slege nežinomybė,sunkus išgyvenimas,skurdas.

...

... portretas
Miaras: "Eglė be krabų pirštelių - ne eglė... šalia dar reikia laiptų be turėklų, man ir nuo to pinigėliai byra".

pastabėlė

pastabėlė portretas
žinant, kiek tos puošmenos kainuos, praeina noras į jas žiūrėt.Tuos pinigs geriau skirti vargstančuoms šeimoms su vaikais. Tai būtų investicija į ateitį, o ne vienadienė atrakcija
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių