Kaltas policininkas? O gal politikai?

Lietuvos kariuomenės dienos proga Roma Katinienė buvo apdovanota už darbą Tėvynės labui. Kauno kriminalinės policijos analizės skyriaus viršininke dirbanti moteris vadovauja ir policininkų profsąjungai. Pokalbis su pareigūne – ne tik apie apdovanojimus.

– Pradėkime nuo apdovanojimo. Ar žinote, už ką jį gavote?

– Mes bendradarbiaujame su Krašto apsauga. Padedame vieni kitiems organizuojant įvairias ceremonijas – Policijos dienos, priesaikų, apdovanojimų. Karinių oro pajėgų (KOP) specialistai mus konsultavo, kaip statutiniams pareigūnams organizuojant oficialius renginius laikytis protokolo, koks jis ir kaip reikia pasirengti. Kadangi policija labiau civilinė struktūra, padėdami kariškiams, į jų renginius įnešame šiek tiek kitokių standartų.

– Esate Lietuvos policijos profsąjungos pirmininkė. Po automatu "Kalašnikov" ginkluoto nusikaltėlio gaudynių policijos adresu skriejo kandūs juokeliai ir kritika. Kaip vertinate susiklosčiusią situaciją?

– Tai buvo klaida, labai šiurkšti klaida. Kaip buvo laikomasi instrukcijų ir teisės aktų, paaiškės po tarnybinio patikrinimo. Po šio įvykio atsirado pastebėjimų dėl instrukcijų keitimo, tačiau tai man kelia juoką. Šiandien yra daugybė instrukcijų, tik reikia jų laikytis. Į šią situaciją žiūriu kaip į klaidą. Reikia pasidžiaugti, kad ta klaida neturėjo rimtesnių padarinių, kad nebuvo sužalota žmonių.

Protingoji visuomenės dalis supranta giliau. Ne vieną kartą kalbėjome su mūsų šalies valdančiaisiais, kreipėmės į Seimą, Prezidentę, kėlėme vidaus reikalų sistemos problemas. Klausėme: ko norite? Ar norite kvalifikuoto, išsilavinusio pareigūno? Tačiau policija mūsų valdžiai taip ir netapo prioritetu. Skandalingojo ketvirtadienio įvykiai yra padarinys to, ko politikai nepadarė per keletą pastarųjų metų.

Po to ketvirtadienio tiek Seimo pirmininkė, tiek Prezidentė praleido progą patylėti. Iki šio įvykio Prezidentė visą laiką tylėjo. Nebuvo jos pozicijos dėl pareigūnų kasdienių reikalų ir problemų. Tačiau kai jau kažkas įvyksta, kai ginklą panaudoja muitinės pareigūnai, kai nusikaltėlis dingsta su automatu "Kalašnikov",  Prezidentė ima aiškinti, kaip tai negerai.

– Ko gero, tenka pripažinti, kad tą dieną Lietuvos policija prisimins kaip juodžiausią per savo istoriją. Ko gero, reikia pripažinti ir tai, kad atsiskleidė silpnoji policijos pareigūnų pusė.

– Nesutikčiau. Juodžiausios dienos per policijos istoriją yra tos, kai atlikdami tarnybines pareigas žūsta pareigūnai, kai davę priesaiką pareigūnai tai pamiršta ir tampa nusikaltėliais arba, būdami neblaivūs, traiško niekuo dėtus žmones. Tokios dienos yra juodžiausios. Visa kita yra klaidos, kurias būtina taisyti.

– Po įvykių Prancūzijoje policininkams buvo išdalyti automatiniai ginklai. Gal šie ginklai buvo perteklinė ginkluotė?

– Esu dirbanti pareigūnė. Ko gero, nėra sunku gauti duomenis, kiek kartų per metus pareigūnas siunčiamas kelti kvalifikacijos, kiek kartų šaudome, kokiais ginklais naudojamės, kokias galimybes turime sportuoti, tobulintis.

Policijos pajėgos buvo labai sumažintos, priskirta visokių papildomų funkcijų. Pareigūnas per metus du kartus gali dalyvauti mokymuose, kuriuose iš ginklo iššauna dešimt šovinių. Ir tai jau yra labai gerai.

Automatų "Kalašnikov" iš viso buvo atsisakyta. Mes iš automatų net nešaudome. Šaudome iš pistoletų, kuriuos naudojame tarnyboje kasdien. Nebuvo jokių praktinių šaudymų – išdavė automatus "Kalašnikov", ir viskas. Turiu 23 metų pareigūnės darbo stažą, "Kalašnikovu" šaudžiau tuo metu, kai mokiausi policijos akademijoje. Daugiau tokio ginklo rankose neturėjau. Realiai rizikinga paimti į rankas tokį ginklą.

Prabanga turėti kvalifikuotus policininkus? Mes jau seniai kalbame apie tai, kad policininko profesija nėra prestižinė. Dabartinės kritikos ir įžeidinėjimų kontekste iš viso neapsimoka būti policininku. Nėra teisinės bazės, kuri apgintų policininką,  norma – kad policininką galima įžeidinėti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

to uuuuu

to uuuuu portretas
Toks jausmas, kad zmogau iskritai is menulio... Ar gyveni atsilikes maziausiai15 metu?? Ar aplamai neseniai paleido ir net neapsidaires pradejai klykauti?? Jei nesiorientuoji gyvenime, nemastai ne tik galva, bet ir subine, tai gal nekankink klaviaturos? Nes paprasciausiai kvailai atrodai su tokia rasliava...

petras

petras portretas
Saunuole...

Nejuokauju

Nejuokauju portretas
Socilizme ppolicninkai dirbo iš idejos.Dabar mūrininkas tris kartus gauna didesnį atlyginimą,kuris sumeta nesvarbu kokį kiekį plytų ir laimingas saugus grįžta namo.Policninkas nežino ar sveikas grįš namo,nežino ką susitiks darbe ir ar grįš gyvas.Rizikingas,pavojingas darbas,ne bet kuris gali dirbti,turi būti atrenkamas,sveikas visapusiškai.Tokių žmonių nesimeto ,o ypač dabar.Todel jo atlyginimas turi būti europietiškas,kad gerai dirbtų.Atsiliepia ir rašo blogai apie policninkus-tik pažeidejai.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių