Kas tikrins, ar nėra pažeidimų?

Aplinkos apsaugos ministerija priėmė naujas taisykles, kuriomis reikia vadovautis ir sodinant medžius bei krūmus privačiose valdose. Kaune niekas nežino, kas tikrins, ar nėra pažeidimų.

Naujos taisyklės

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas patikslino Medžių ir krūmų veisimo, vejų ir gėlynų įrengimo taisykles. Naujovė – ligi šiol, kaip sodinti želdinius buvo reguliuojama tik valstybės žemėje, o po pataisų šios taisyklės privalomos ir privačių sklypų šeimininkams.

Pagal naująsias taisykles, privačioje žemėje medžiai gali būti veisiami ne arčiau kaip 5 m, krūmai – 1 m atstumu nuo pastatų sienų ir monolitinių tvorų. Tam tikrais atvejais gali būti nustatytos išimtys. Be to, privačiose valdose bus privalu laikytis nustatytų atstumų iki kaimyninio sklypo ribos, atraminių sienelių, apšvietimo stulpų.

Taisyklėse nustatyta, kad medžius ir krūmus draudžiama veisti kapavietėse ir kapinėse, nesuderinus su savivaldybe ar seniūnija, išskyrus iki 1 m aukščio krūmus, taip pat valstybės ir savivaldybių žemėje miestuose ir miesteliuose, nesuderinus su savivaldybe ar tos žemės valdytoju ar naudotoju arba neturint įgaliojimų tame sklype tvarkyti želdinių.

Kitaip tariant, norint savo kieme pasisodinti gražią obelį ar saldžių uogų krūmus, teks tai daryti pagal taisykles. Kitu atveju aplinkos apsaugos specialistai gali išrašyti baudą.

Kauno situacija

Mūsų mieste iki šiol taip pat reikėjo laikytis tam tikrų želdinių sodinimo taisyklių, tačiau privačiose teritorijose gyventojai per daug dėmesio nekreipdavo į atstumus ir sodindavo medžius taip, kaip patogiau. Vis dėlto savivaldybės atstovai tikina, kad dėl to nesulaukta daug skundų.

"Aplinkos apsaugos skyrius skundų dėl per arti žemės sklypo ar tvoros augančių medžių beveik negauna. Yra buvę keli atvejai, kai kaimynai tarpusavyje pykstasi ir skundžia vieni kitus dėl per arti augančių medžių. Tokiu atveju pasiūlome kreiptis į teismą ir tik teismo keliu sprendžiami tokie ginčai. Jei būna, kad kaimynai želdinius sužaloja ar kitaip naikina, tuomet Viešosios tvarkos tarnybos specialistai gali surašyti administracinių teisių pažeidimo protokolą", – apie situaciją Kaune komentavo Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Inga Bendokienė.

Žaliakalnio seniūnijos atstovai tikina, sulaukę gyventojų skundų, nuvažiuoja į vietą ir patikrina situaciją bei perduoda informaciją Miesto tvarkymo ar Aplinkos apsaugos skyriams. Pagal galiojančią tvarką, jei medžiai yra valstybinės žemėje, juos geni miestas, o jei privačioje – žmogus turi gauti leidimą ir šakas nupjauti savo lėšomis.

"Daugiausia gauname skundų, kad medžiai yra pavojingi ir gali nukristi ar kad šakos yra per žemai. Gali būti, kad priėmus šias taisykles, padaugės įvairesnių, su netinkamu želdinių pasodinimu susijusių skundų", – svarstė Žaliakalnio seniūno pavaduotoja Daiva Sabinčienė.

Kratosi atsakomybės

Naujosios medžių ir krūmų veisimo, vejų ir gėlynų įrengimo taisyklės įsigaliojo rugpjūčio 24 d., tačiau Kauno valdininkai nepasidalija, kas tikrins, ar jų laikomasi privačiose valdose. Savivaldybė tikina, kad ji neįpareigota, seniūnija niekada nebausdavo, tik informuodavo atsakingas institucijas.


Šiame straipsnyje: želdiniaimedžiaikaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Gal ir reikalingos taisyklė, kaip ir kur sodinti medžius. Bet, kam jos galios? Ir ar tai labai svarbus klausimas. Ar nėra svarbesnių problemų? Man labai patiko "kaunietės" pastaba, kad "Su turčiais nacionaliniuose parkuose nesusitvarko". Atrodo, kad taisyklės priimtos tik tam, kad parodyti, jog Aplinkos apsaugos ministerija dirba.

graudu

graudu portretas
Namus pastatyti valstybei priklausančioj žemėj - nereikia nieko. O čia sukurtos taisyklės tik tam, kad būtų taisyklės. Nubaus kokį varguolį ir tiek tos tvarkos.

Nukvako galutinai

Nukvako galutinai portretas
O man kur skųstis, jei metų metais mano sode medžiai augo ir niekam nekliudė, o čia braukšt ir pristatė "sklypų tankintojai" namų aplinkui vos per porą metrų nuo tvoros? Taip išeina, kad naujakuriai turi teisę reikalauti, kad aš savo sodą iškirsčiau, o aš jokių teisių neturiu, nebent klykauti iš džiaugsmo, kad nauji pastatai man šviesą užstja ir kad automobilių kaimynystėje padaugėjo keturgubai?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių