Kas vadovaus Kauno teisėjams: iš vieno kraštutinumo – į kitą

Pretendentų į teisėjus atrankos komisija šiandien nusprendė siūlyti Prezidentei abi kandidatūras, dalyvavusias antrajame atrankos į Kauno apylinkės teismo vadovus ture. Kaip jau rašyta, abi pirmajame jos ture dalyvavusios pretendentės į šias pareigas buvo išbrokuotos.

Vienbalsiai balsuotą tik už vieną

Buvusio šio teismo pirmininko Dariaus Kantaravičiaus, šiuo metu vadovaujančio Kauno apygardos Baudžiamųjų bylų skyriui, pavaduotojoms – Laimai Šeputienei bei Anitai Sereikienei patyrus fiasko pirmojoje atrankoje, antrojoje panoro dalyvauti ir trečiasis pavaduotojas – Arūnas Purvainis. Jam konkurenciją sudarė šio teismo Kauno rūmų teisėja Indrė Averkienė, kaip ir buvęs pirmininkas, pradėjusi savo karjerą nuo teisėjo padėjėjos.

Abu minėti pretendentai, kuriuos komisija pripažino tinkamais artimiausius penkerius metus vadovauti antrajam pagal dydį Kauno apylinkės teismui, - Vilniaus universiteto Teisės fakulteto auklėtiniai.

Tačiau už I.Averkienę komisija balsavo vienbalsiai (penki balsai iš penkių), o už A.Purvainį – tik keturi iš penkių. Nors galutinis jo vertinimo balas (80,8) yra didesnis už I.Averkienės (80,5).

Bando jau antrą kartą

Kaip jau rašyta, 45-erių A.Purvainis, šiuo metu teisėjaujantis Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmuose, yra ir edukologijos magistras. Prieš įgydamas teisininko išsilavinimą, jis yra baigęs Lietuvos kūno kultūros institutą, kuriame įgijo kūno kultūros mokytojo kvalifikaciją.

Savo karjerą iš Radviliškio kilęs A.Purvainis pradėjo Alytaus pataisos namų Vidaus tyrimų tarnyboje, kurioje dirbo trejus metus. Po to septynerius metus dirbo Kauno miesto apylinkės prokuratūroje prokuroru. Jo stažas teismų sistemoje – šešeri metai. Prieš Kaišiadorių teismą, kuriame jau po mėnesio laikinai ėjo pirmininko pareigas, A.Purvainis yra dirbęs teisėju Kauno apylinkės teisme.

Ne per seniausiai jo pavardė mirgėjo žiniasklaidoje, pranešant, kad skandalingasis „superagentas“ iš Žiežmarių Mindaugas Kazimieras Naujanis, kurio aukomis tapo ne tik motina bei kaimynės, bet ir Kauno bei Vilniaus valdininkai, pagaliau pasiųstas už grotų. O galiausiai, subendrinus bausmes, jis izoliuotas nuo visuomenės ketveriems metams ir devyniems mėnesiams. Ši A.Purvainio nutartis jau įsiteisėjo, nes M.K.Naujanis jos neapskundė.

2016-aisiais A.Purvainis jau buvo Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos kartu su jau minėtu D.Kantaravičiumi pripažintas tinkamu į Kauno apylinkės teismo pirmininko pareigas. Tada dėl jų varžėsi trys pretendentai. Tačiau, Prezidentė, kuriai buvo pasiūlytos A.Purvainio ir D.Kantaravičiaus kandidatūros, pasirinko pastarąjį.

Pripažinta tinkama abiem pareigoms

Iš Šilutės rajono kilusi I.Averkienė yra dirbusi teismų sistemoje įvairiose pareigose, kas taip pat laikoma privalumu.

Pradėjusi nuo teisėjo padėjėjos Kauno apylinkės teisme, po penkerių metų ji jau vadovavo aukštesnės instancijos – Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus raštinei. Dar po metų tapo šio skyriaus pirmininko patarėja. O dar po metų ėmė nagrinėti Kauno apylinkės teisme baudžiamąsias bylas. Jos teisėjos stažas – jau beveik ketveri metai.

I.Averkienė dalyvavo ir atrankoje į Kauno apylinkės teismo pirmininko pavaduotojus. Ir taip pat vienbalsiai, kaip ir kita šio teismo teisėja – Asta Žeromskytė-Stanienė, yra pripažinta tinkama ir šioms pareigoms užimti. Tik galutinis I.Averkienės vertinimo balas – 79,3. A.Žeromskytės-Stanienės – 79.

Kurie iš tinkamais pripažintų pretendentų bus paskirti į naujas pareigas, spręs Prezidentė, kuri gali visas kandidatūras ir atmesti. Komisijos vertinimai jos nesaisto. Tačiau Prezidentė dar turi prašyti Teisėjų tarybos pritarimo savo pasirinkimui. Artimiausias šios tarybos posėdis numatytas paskutinį balandžio penktadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dfg

dfg portretas
iš tų dviejų aš rinkčiausi t. Purvainį

Pilietis

Pilietis portretas
Geriem teisėjam vadovauti nereikia,yra įstatymai,konstituciją ir užtenka.Pagal visą tai reikia dirbti,nagrinėti bylas ir viskas tvarkoje,nebent norima apeiti įstatymus,konstituciją ,tada jau reikia bendrininkų.

atranka

atranka portretas
parinkti kandidatą yra labai paprasta, tereikia užklausti VMI arba STT apie pretendento turimą turtą, ir padalinti iš gaunamo atlyginimo. Tumet bus aiškus kandidato skaidrumas
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių