Kas viziją Raudondvaryje pavers realybe?

Apleista teritorija Instituto gatvėje Raudondvaryje ateityje turėtų virsti sveikatingumo paslaugų centru. Savivaldybė ieško investuotojų, kurie tokią viziją paverstų realybe.

Parengė projektinius pasiūlymus

Visus metus veikiantis sveikatingumo paslaugų centras su uždarais baseinais ir SPA, atvirais baseinais, žiemą transformuojamais į čiuožyklas, riedučių ir riedlenčių zona, nuotykių trasomis, laipiojimo sienelėmis, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugomis. Tokią apleistos teritorijos, anksčiau priklausiusios Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) padaliniu tapusiam Žemės ūkio inžinerijos institutui, viziją savivaldybė pristato potencialiems investuotojams.

Kol kas šioje 3,6 ha teritorijoje, esančioje Raudondvario dvaro prieigose tarp Instituto, Pilies ir Kondroto gatvių, stūkso penki apleisti pastatai. Perėmusi šią nuosavybę iš universiteto, savivaldybė parengė šios teritorijos viziją su projektiniais pasiūlymais.

"Parengėme projektinius pasiūlymus, kas galėtų šioje zonoje įsikurti. Tačiau savivaldybė neplanuoja pati būti šių paslaugų organizatorė. Mes turime tą teritoriją ir galvojame, kas galėtų joje įsikurti, kokias veiklas čia galėtų vykdyti privačios struktūros", – sakė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Antanas Nesteckis.

Manoma, kad savivaldybė galėtų dalyvauti šiame projekte kaip partnerė.

"Žemės dokumentai yra sutvarkyti. Čia reikės inžinerinių tinklų – vandens, nuotekų kanalizacijos, elektros, prieigų sutvarkymo. Savivaldybė turės visa tai įrengiant, sutvarkant dalyvauti", – apie savivaldybės indėlį užsiminė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Laukia didelių investuotojų

Savivaldybės užsakymu atlikta studija parodė, kad Kaune ir pakaunėje trūksta baseinų, ypač – atvirų, kaip ir kitų sveikatingumo paslaugas teikiančių objektų. Todėl tikimasi, kad, Raudondvaryje įsikūrus tokių paslaugų kompleksui, jo klientais taptų ne tik pakaunės, Kauno, bet ir viso Kauno regiono gyventojai. Preliminariais skaičiavimais, investicijos į tokį kompleksą galėtų siekti apie 11–15 mln. eurų.

A.Nesteckis užsiminė, kad parengta vizija yra tik vienas iš galimų variantų to, kas galėtų čia įsikurti. "Gal potencialūs investuotojai galėtų ir visiškai kitokią viziją pasiūlyti. Tačiau mes norėtume, kad čia būtų teikiamos sveikatingumo ir aktyvaus laisvalaikio paslaugos. Šalia yra paveldo objektas – Raudondvario dvaras. Gamyba tokioje vietoje tikrai neturėtų būti vystoma", – įsitikinęs rajono administracijos vadovas.

Tikimasi sulaukti didelių investuotojų: dvaro pašonėje esančios 3,6 ha teritorijos nesiruošiama skaidyti į mažesnes ir leisti čia pristatyti kioskelių ar panašiai. Savivaldybės vadovų teigimu, sovietmečiu iškilusius apleistus pastatus būtų galima griauti. Į suformuotą teritoriją patenka ir vienas paveldo objektas – Instituto gatvės 22-uoju numeriu pažymėtas Raudondvario dvaro sodybos pietų svirnas.

"Investuotojai turėtų šį pastatą išsaugoti. O kitoje teritorijos dalyje būtų galima statyti naujus pastatus, kurie derėtų prie dvaro. Ieškome rimto investuotojo, kuris matytų visumą", – sakė A.Nesteckis.

Šalia planuojamo laisvalaikio ir pramogų komplekso stūksantį buvusį Žemės ūkio inžinerijos instituto pastatą Instituto g. 20 savivaldybė planuoja pritaikyti pradinei mokyklai, bibliotekai ir Garliavos meno mokyklos filialui. Savivaldybės užsakymu yra parengtas techninis projektas dvylikos komplektų pradinei mokyklai Instituto g. 20 Raudondvaryje. Artimiausiu metu savivaldybė čia ruošiasi pradėti mokyklos įrengimo darbus.

Ieškome rimto investuotojo, kuris matytų visumą.

Baigs tvarkyti dvarą

Kauno rajono savivaldybės taryba birželio mėnesį nusprendė iš privačių savininkų išpirkti Raudondvario dvaro oficinas. Tam skirta 637 tūkst. eurų. Kitus XVII a. pradžios Lietuvos renesanso architektūros paminklo – Raudondvario dvaro sodybos ansamblio – pastatus savivaldybė savo nuosavybėn perėmė 2008 m. Išpirkus dvaro oficinose įrengtus butus, savivaldybė taps viso Raudondvario dvaro sodybos komplekso, užimančio 3,8 ha, savininke.

"Išpirkus oficinas, bus galima baigti kompleksiškai tvarkyti ansamblį, pritaikant jį visuomenės poreikiams, – sakė V.Makūnas. – Raudondvarį norime tvarkyti kompleksiškai, kaip darnios plėtros erdvę. Pirmiausia norime sutvarkyti dvarą. Mūsų pirmas siekis buvo perimti, antra – rasti lėšų ir sutvarkyti dvaro pastatus Europos, savivaldybės ir privačiomis lėšomis. Mes tai padarėme. Dabar žengiame antrą žingsnį iš gyventojų išpirkdami oficinas ir pakviesdami verslą investuoti ir jose teikti socialines, ekonomines ir kultūrines paslaugas."

Kauno rajono savivaldybės tarybos sprendimu išpirkus oficinas, jos turės būti pritaikytos ekonominei, socialinei ir kultūrinei veiklai.

"Tai gali būti ir viešbutis, ir mokymo, ir kultūros centras. Čia galėtų atsirasti ir kinų kultūros centras, arbatos namai. Sutvarkius oficinas, liktų baigiamieji darbai: įrengti amfiteatrą, fontanus, suformuoti želdinius, takus, įrengti pavėsines, suoliukus, kitus mažosios architektūros statinius, įveisti vynuogyną", – pasak mero, dvaro infrastruktūrą sutvarkytų savivaldybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ha

Ha portretas
Gyvenu salia ir sitas bardakas man visai ne prie sirdies ant kiek buvo ramu ant tiek dabar cia kazkos beprotnamis kazkada buvo miegamasis rajonas o dabar debilizmas. Visada maniau kad pramogos privalo buti uz miesto o ne gyvenamoje zonoje ir visada t taip manysiu

erikas

erikas portretas
Pradinė mokykla - tai ko reikia Raudondvariui

Raudondvarietis

Raudondvarietis portretas
Tas apleistas institutas tikrai nepuošia Raudondvario. Senas griuvenas reikia griauti, o jų vietoje statyti normalios architektūros statinius. gali būti ir pramogų zona, ir gyvenamieji namai. Svarbu, kad būtų sutvarkyta ir nedarkytų istorinės erdvės. Puiki mero idėja - institute įrengti pradinę mokyklą.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių