Per Kauną nuvilnijo šventinis trispalvis šurmulys ir sveikinimai

Kaunas šį šeštadienį – pilnas džiaugsmo ir gyvybės. Vasario 16-oji lepina ir staiga atšilusiu oru, ir galybe renginių bei iniciatyvų.

Gimtadieninis minėjimas

Po šv. Mišių miestą judino nuotaikinga Kauno studentų, moksleivių bei visuomeninių organizacijų eisena su orkestru priešakyje, į Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelį, kur vykęs iškilmingas šaliai itin svarbios dienos minėjimas pritraukė minias žmonių.

Vienybės aikštę prieš pat minėjimą pasiekė ir bėgikai, įveikę trasą, kurios maršrutas žemėlapyje atsispindi kaip Gediminaičių stulpai.

Vicemerė Rasa Šnapštienė į aikštę gausiai susirinkusiems kauniečiams bei miesto svečiams kalbėjo apie buvimo kartu svarbą, apie širdžių plakimą vienu ritmu. Ji kvietė susimąstyti, kas yra laisvė, ir kaip kiekvienas mūsų galime prisidėti prie to, kad visuomenėje ne tik išliktų, bet ir stiprėtų vertybės, už kurias kovojo Laisvės gynėjai.

Ji taip pat perdavė Kauno mero Visvaldo Matijošaičio sveikinimus ir linkėjimus. „Būkime nuoširdūs sau ir kitiems. Tuomet būsime stiprūs ir galėsime didžiuotis savimi bei savo miestu“, - persakė mero žodžius R.Šnapštienė. Miesto vadovas, anot jos, visiems linkėjo vienybės ir įkvėpimo naujiems svarbiems darbams.

Po iškilmingų kalbų ir svarbių ceremonijų šventinio renginio estafetė perduota „Saulės kliošui“ bei Jurgiui Didžiuliui, kurių koncertas tapo dar viena proga susitikti su pažįstamais ir kartu atšvęsti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną.

Šventiškai nusiteikusių žmonių šiandien buvo pilnas visas miestas, ne tik Vienybės aikštė. 

Įtraukia smalsumas

Švęsti kartu šiandien kviečia ir daugybė įstaigų, pavyzdžiui, Istorinė Lietuvos Respublikos Prezidentūra Kaune.

„Gulėdamas ant sofos nepajusi viso patriotizmo džiaugsmo. Bet kuri šventė įgauna prasmę tik pačiam joje aktyviai dalyvaujant“, – akcentavo Prezidentūros Kaune vadovė Renata Mikalajūnaitė, kartu su kolegomis ieškanti patrauklių, žaismingų, įdomių muziejininkystės formų, kurios įtraukia visuomenę ir kartu padeda ugdyti pilietiškumą ir patriotiškumą.

Šie istoriniai Prezidento rūmai šiandien atviri ir nemokami visiems iki pat 17 val. Jeigu paroda „100 reikšmingiausių Pirmosios Lietuvos Respublikos (1918–1940 m.) įvykių“, kurių  daugybė įvyko Kaune arba su juo yra tampriai susiję, veiks dar ilgai, tai azartiškas interaktyvus žaidimas, leisiantis išvysti dar daugiau Prezidento rūmų ir Laikinosios sostinės spalvų, smalsuoliams bus prieinamas tik šiandien.

„Tam reikia didelių pajėgumų. Prie to dirbs net dvidešimt žmonių“, – savanoriams dėkojo R. Mikalajūnaitė.

Ekskursija po kapines

Petrašiūnuose Vasario 16-osios epicentras buvo numatytas kapinėse. Petrašiūnų bendruomenės centro direktorė Ina Kunavičiūtė - Mikučionienė pasakojo, kad ekskursijos po šią amžinojo poilsio vietą rengiamos jau daugybę metų, tik anksčiau jos būdavo kitaip įvardijamos.

„Petrašiūnų kapinėse palaidoti net trys Vasario 16-osios akto signatarai – Steponas Kairys, Saliamonas Banaitis, Petras Klimas“, – vardijo pašnekovė, kuri su šiomis istorinėmis asmenybėmis iš arčiau supažindino, vengdama žerti vien tik sausus faktus.

Ji pridūrė, kad šios kapinės yra praktiškai muziejus, nes jose amžinam atilsiui yra atgulę  skirtingais laikmečiais Lietuvos valstybingumą kūrusių bei laisvę mums padovanojusių asmenų, pavyzdžiui, nepriklausomos Lietuvos užsienio reikalų ministras, diplomatas, karininkas, vertėjas Juozas Urbšys, rašytoja, visuomenės veikėja, literatūros ir meno kritikė, dramaturgė, poetė, vertėja Sofija Kymantaitė-Čiurlionienė, tautos dainius Bernardas Brazdžionis ir kt.

Panemunėje Vasario 16-osios proga šiandien bus pagerbtas Nepriklausomybės akto signataras visuomenės veikėjas, pirmasis laikraščio „Aušra“ redaktorius, vienas svarbiausių Nepriklausomybės siekėjų, mokslininkas, gydytojas Jonas Basanavičius. Čia stovintis paminklas šiam tautos patriarchui išsilaikė per visą sovietmetį.

Koncertai su L. Somovu ir P. Domingo

Neabejojama, kad daugybė žmonių susirinks ir į Kauno geležinkelio stoty, kur vakare bus surengta šventė „Laisvės peronas“. Čia Lietuvą ir Kauną, švenčiantį Laikinosios sostinės atminimo metus, sveikins „Baltasis kiras“, „Parranda Polar“, „Despotin' FAM“, „Jama&W“ ir Leonu Somovu!

Lietuvą su 101-uoju gimtadieniu sveikins „Žalgirio“ arenoje kaip tik Vasario 16-osios vakarą koncertuosiantis pasaulinį pripažinimą pelnęs italų tenoras Plačido Domingo.


Šiame straipsnyje: Vasario 16-ojiminėjimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

skaitytoja

skaitytoja portretas
Oho ir kiek daug sventu atsirado, bet nepastebejau, kad kas nors melstusi is sirdies

...

... portretas
Vienądien autobusuose ir troleibusuose esančius bilietų žymėjimo aparatus apvilko tramdomaisiais marškiniais, BET - šiandien jie ir vėl plėšikauja; kada ta 'pakazucha' baigsis?

Niekas

Niekas portretas
Pasakykit, kuo šita vasario 16-oji skiriasi nuo kitų vasario 16-ųjų ir Kovo 11-ųjų? Tokios pat mišios, tos pačios eisenos, tos pačios kalbos, tie patys senukai su dryžuota vėliava...
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių