Kaunas į koncertų centro konkursą sukvies geriausius pasaulio architektus

  • Teksto dydis:

M. K. Čiurlionio koncertų centrą planuojantis statyti Kaunas ketina kreiptis į geriausius pasaulio architektus. Šiam tikslui pasitelkta Didžiosios Britanijos konsultacijų kompanija „Malcolm Reading Consultants“, kuri organizuos tarptautinį šio statinio architektūrinės vizijos konkursą.

„Turbūt niekas neabejoja, kad Europos kultūros sostinės vardą iškovojęs Kaunas turi turėti aukščiausio lygio koncertinę erdvę. Šiame projekte jau esame padarę daug namų darbų. Dabar priartėjome prie labai svarbaus etapo, kurį nusprendėme patikėti pasaulyje pripažintiems konkursų organizatoriams“, - sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Turėjo patirties

Kauno miesto savivaldybė jau turėjo patirties su kompanija „Malcolm Reading Consultants“. Ji praėjusiais metais organizavo pirmą Lietuvoje tokio lygio architektūrinį konkursą, kurio metu viso pasaulio architektai siūlė idėjas, kaip turėtų atrodyti Nemuno saloje planuojamas mokslo populiarinimo centras „Mokslo sala“. Tąkart į kvietimą dalyvauti atsiliepė net 145 architektų komandos iš viso pasaulio.

„Britų kompanija įrodė, kad gali suorganizuoti aukščiausio lygio konkursą Kaune. Jo metu architektai iš viso pasaulio atrado ir analizavo Kauną, jo architektūrą, istoriją bei pačią vietą. Iš M. K. Čiurlionio koncertų centro konkurso tikimės ne tiek masiškumo, kiek profesionalumo ir tam tikros brandos“, - teigė architektas prof. Jonas Audėjaitis.

Rūpinsis konkurso eiga

Bendradarbiaudami su Kaunu britai parengs koncertų centro projektavimo sąlygas, nustatys architektūrinio vertinimo kriterijus, teiks konsultacijas dėl komisijos sudėties, viešai paskelbs konkursą specialiai jam skirtame tinklalapyje bei koordinuos konkurso eigą.

Šis statinys mieste, kuris ką tik laimėjo Europos kultūros sostinės titulą, taps ne tik pasaulinio lygio koncertų centru, bet ir suteiks išskirtines erdves viešiems ir bendruomenių renginiams.

„Šis statinys mieste, kuris ką tik laimėjo Europos kultūros sostinės titulą, taps ne tik pasaulinio lygio koncertų centru, bet ir suteiks išskirtines erdves viešiems ir bendruomenių renginiams“ , - teigė kompanijos „Malcolm Reading Consultants” vadovas Malcolmas Readingas.

Koncertų centro architektūrinės idėjos konkursą planuojama paskelbti gegužės mėnesio pabaigoje. Architektų pasiūlymų bus laukiama iki rudens, kuomet bus išrinkti konkurso nugalėtojai. „Malcolm Reading Consultants“ šiuo metu vykdo aukšto lygio architektūrinius konkursus Jungtinės Karalystės Holokausto aukų memorialui Londone, „Ross“ paviljonui Edinburge, „Art Mill“ meno galerijai Dohoje, Katare.

Namų darbai atlikti

Kauniečiai tikina parengę ir namų darbus – parinkta vieta, patvirtintas detalus sklypo planas, parengta galimybių studija, užtikrintas pradinis 3,5 milijonų eurų ES finansavimas koncertų centro aplinkai.

Pasak ekspertų, koncertų centro atsiradimas būtų svarbus žingsnis puoselėjant bendrą Kauno miesto kultūros bei verslo erdvių tinklą. Tai galimybė miestui rengti aukščiausio lygio muzikos koncertus bei tarptautinius ar nacionalinius simpoziumus, kongresus ir konferencijas.

Anot galimybių studiją parengusių ekspertų, didelio masto renginiai pritrauktų daugiau miesto lankytojų, skatintų turizmo augumą, didintų viešbučių, maitinimo įstaigų paklausą. Sklypo vieta yra svarbi puoselėjant miesto kultūros infrastruktūrą istorinėje miesto dalyje ir duotų impulsą pietinio Nemuno kranto regeneracijai.

Dedikuos M. K. Čiurlioniui

Šių metų pradžioje beveik 10 tūkst. kauniečių pareiškė savo nuomonę, kaip turėtų būti pakrikštyta būsima profesionaliajai muzikai skirta erdvė. Daugiau kaip ketvirtadalis balsavusiųjų pasisakė už M. K. Čiurlionio vardą. Vienas žymiausių visų laikų Lietuvos kompozitorių ir dailininkų, chorvedys bei kultūros veikėjas sulaukė per pustrečio tūkstančio balsų.

„Tikime tuo ką darome, ir siekiame, kad Kaunas ir Lietuva turėtų aukščiausio lygio erdvę rimtajai muzikai“, - pabrėžė J. Audėjaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gidas

Gidas portretas
Labiau gal tiktu Kipro Petrausko vardas šitai koncertu salei. Čiurlionio labai jau daug Kaune

nuomone nextO O O

nuomone nextO O O portretas
gerai gerai i nuotrauka isiziurejus...matosi aleksoto tiltas...o gatve tikrai minkovskiu ...AUDEJAITI INFORMUOK...KUR BUS STATOMA...LABAI IDOMU...KU KU...

pesimistas

pesimistas portretas
Zalgirio "baleja" gal reiktu nugriauti suprojektuojant kazka normalaus....
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių