Kaunas žengė svarbų žingsnį: nusprendė perimti fortus

Kauno miesto taryba šią savaitę nusprendė kreiptis į Vyriausybę ir iš Turto banko perimti Kauno tvirtovės fortus. Kol to neįvyko, fortuose vyksta tik kosmetiniai tvarkymai, nors nestinga ir grandiniozinių planų.

Svarbūs žingsniai

Istorijos puoselėtojai užsimojo sutvarkyti ir į turistinį tinklą sujungti  visus Kauno mieste ir rajone esančius fortus.

Spalį oficialiai atidarytas Kauno tvirtovės regioninis parkas. Tai Kauno miesto, Kauno rajono ir asociacijos "Kauno tvirtovė" valdoma viešoji įstaiga.

Kauno miesto taryba šią savaitę taip pat žengė svarbų žingsnį, kad būtų išsaugotas šiuo metu nykstantis karinis Kauno paveldas. Miesto politikai pritarė perimti iš Vyriausybės II, IV ir V forto įvairius gynybinius statinius.

"Džiugu sužinoti, kad savivaldybė apsisprendė perimti juos iš valstybės. Tai svarbus žingsnis, nes kai miestas ir Kauno rajonas perims visus gynybinius fortus, galėsime pritraukti realių investicijų. Manome, kad visus fortus į savo rankas perimsime maždaug po aštuonių mėnesių", – kalbėjo Kauno tvirtovės regioninio parko direktorius Vladas Rakutis.

(Nuotraukoje –V. Rakutis)

Finansiniai klausimai

Pasak istoriko, kai Kaunas iš Turto banko perims fortus, bus galima pasinaudoti įvairių fondų parama.

"Kol kas mes turime tik pavadinimą ir planus, bet neturime konkretaus ryšio su objektais. Negalime teikti paraiškų. Pavyzdžiui, Kultūros paveldo departamentas mums siūlė kažką padaryti, bet turėjome iki lapkričio 15 d. paruošti fortų priklausymo dokumentus. Žinojome, kad iki šio termino tikrai nespės fortų mums perduoti. Jei ir kitais metais dar neturėsime, tęsime darbus už savivaldybių pinigus ir dalyvausime vadinamuosiuose minkštuosiuose projektuose", – aiškino V.Rakutis.

Tai svarbus žingsnis, nes kai miestas ir Kauno rajonas perims visus gynybinius fortus, galėsime pritraukti realių investicijų.

Kauno tvirtovės regioninis parkas galėtų dalyvauti Europos Komisijos skelbiamoje programoje "Horizontas 2020". Jos tikslas – finansuoti ES mokslinius tyrimus ir inovacijas. Istorikas pasakojo, kad teko dalyvauti Nyderlanduose vykusioje Europos fortų tvarkytojų konferencijoje, tad ten atrado partnerių, kurie taip pat galės prisidėti prie fortų tvarkymo veiklos.

"Kartu su Kauno technologijos universitetu tikimės, kad pavyks įgyvendinti kazematų apšiltinimo projektą. Geoterminės technologijos nereikalautų nuolatinių lėšų. Todėl įvairūs moksliniai projektai gali būti vieni iš mūsų finansinių šaltinių", – sakė Kauno tvirtovių regioninio parko direktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mantas

Mantas portretas
O aš per vieną vasaros mėnesį su draugais aplankiau visus devynis Kauno fortus, buvo labai įdomu ir neabejoju, kad kai fortus sutvarkys, nebebus to įdomumo, kaip anksčiau dėl to, nes bus viskas sutvarkyta... Kaip pavyzdys, VII fortas, jis manęs nė kiek nesužavėjo.

Butvilė

Butvilė portretas
Kodėl miesto taryba bvo neįgali,kai reikjo šsaugori Ryšių muziejų?

c

c portretas
kariuomenei reikėjo ir reik rūpintis , paruošti patalpas kaip lėptuves gyventojams
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių