Kaune 300 vaikų šypsenas suvienijo futbolas

Tris dienas Kaune karaliavo mažieji futbolininkai. Dalyvauti tradiciniame projekte "Pažink pasaulį futbolo aikštėje" šiemet susivienijo 300 vaikų, o geros emocijos ir prisiminimai liejosi per kraštus.

Kuriamos tradicijos

Ketvirtadienį Kaune prasidėjo jau tradicija tapęs ir tryliktus metus iš eilės organizuojamas Lietuvos futbolo federacijos (LFF) ir Lietuvos masinio futbolo asociacijos (MaFA) projektas "Pažink pasaulį futbolo aikštėje". Šis renginys tęsiasi iki šeštadienio.

Vertybes puoselėjantis projektas apima pažintį, vienybę ir draugystę. Ši iniciatyva yra LFF ilgalaikės masinio futbolo vystymo programos "Sugrąžinkime vaikus į stadionus" dalis. Renginį sudaro futbolo turnyras ir turiningo laisvalaikio programa vaikų globos namų auklėtiniams.

Šiais metais renginys vyksta Kaune, Nacionalinės futbolo akademijos centre, o veikloje dalyvauja rekordinis komandų skaičius. Iš 26 Lietuvos įstaigų pamėginti žaisti futbolą atvyko net 36 komandos, tad šis renginys suvienijo daugiau kaip 300 dalyvių.

Projekto tikslas

Projekto "Pažink pasaulį futbolo aikštėje" metu dalyviai tris dienas praleido futbolo akademijos manieže. Pačią pirmąją dieną komandoms priskirtos Pasaulio futbolo čempionate dalyvaujančios šalys, tad įvairios vėliavos mažuosius futbolininkus lydėjo visą projektą.

Šio renginio tikslas – leisti vaikams pajusti ne tik džiaugsmą žaidžiant futbolą, bet ir patirti atradimų kitose sferose.

Vien futbolo aikštele projektas neapsiriboja. Vaikai dalyvavo talentų vakare, viktorinose. Organizatoriai šventės dalyviams ir jų vadovams padovanojo futbolo aprangą, komandoms – kamuolius ir turiningą laiką projekto metu. Viena iš neformalių veiklų, skatinančių susipažinti su pasauliu, – apsilankymas Lietuvos zoologijos sode. Vaikus džiugino ir pramogos kino teatre bei ekskursija po Kauno miestą.

"Jau ne kartą įsitikinome, kad futbolas nėra tik sporto šaka. Per futbolo prizmę vaikai gali mokytis apie pasaulį ir įvairias gyvenimo sritis, o šio renginio tikslas – leisti vaikams pajusti ne tik džiaugsmą žaidžiant futbolą, bet ir patirti atradimų kitose sferose. Džiugu, kad šis projektas toliau sėkmingai gyvuoja ir to įrodymas – šiais metais užsiregistravęs rekordinis dalyvių skaičius", – sakė MaFA direktorius Ignas Marcinkevičius.

Laukiamiausia diena

Projekte dalyvauja vaikai iki keturiolikos metų. Jau nuo pirmų renginio akimirkų visas Kauno futbolo maniežo prieigas užliejo vaikiškas klegesys ir noras įveikti kitas komandas. Įvairių vaikų namų vadovai tikino, kad mažieji futbolininkai nuoširdžiai ruošėsi, bandė įvairias žaidimo technikas tam, kad galėtų grįžti kaip tikri čempionai.

Nors vaikai daug kur dalyvauja, šis projektas – pats laukiamiausias. Čia dalyvaujame jau tryliktą kartą.

"Dalyvaujame pirmą kartą. Nuo kovo mėnesio, kai gavome pakvietimą dalyvauti projekte, aikštelėje, kiek mums leido oro sąlygos, visada žaidėme futbolą. Žaidimu užsikrėtė ir mergaitės. Visi kartu žaidėme ir vaikai tikrai laukė šios išvykos. Sakėme, kas geriausiai žais, elgsis, mokysis, tie važiuos, tai tikrai visi stengėsi", – apie pasiruošimą futbolo fiestai kalbėjo šešis Akmenės rajono Skubios paramos šeimai centro vaikus į Kauną atvežęs užimtumo specialistas Linas Lileikis.

Jis tikino, kad vaikams šis projektas duos labai daug. Pirmiausia vaikai parsiveš neišdildomų įspūdžių ir gerus prisiminimus. "Visi labai stengėsi ir laukė šio projekto, skaičiavo dienas, kiek liko iki kelionės. Grįšime tikrai patenkinti", – apie vaikų nuotaikas kalbėjo vaikus atlydėjęs pedagogas.

Gerų emocijų nestokojo ir kiti projekto "Pažink pasaulį futbolo aikštėje" dalyviai. Štai iš Raseinių atvykusi Aldonos ir Stanislovo Sereikų šeimyna futbolo sugebėjimus išbandyti ir aikštelėje pasivaržyti atvežė penkis vaikus. Ši šeimyna yra tikra projekto veteranė – dalyvauja nuo pat pirmosios šventės. Per tą laiką spėjo ne vieną futbolo kartą užauginti ir išleisti į savarankišką gyvenimą.

"Nors vaikai daug kur dalyvauja, šis projektas – pats laukiamiausias. Čia dalyvaujame jau tryliktą kartą. Seniau atsiveždavome po tris komandas, bet šeimynos vaikai jau užaugo, liko mažiausieji, todėl šiemet atvykome tik su viena komanda ir atstovaujame švedams. Ruošėmės labai laukdami renginio. Vaikai jau susirašinėjo su draugais, su kuriais čia susipažino. Vadovai taip pat vieni kitų pasiilgę. Iš tiesų per šį projektą susiradome daug draugų, suartėjome, daug visko išmokome", – kalbėjo šeimynos įkūrėja A.Sereikienė.

Auklėtiniai visus metus su nekantrumu laukia ir ruošiasi šiam projektui, nes tai puiki galimybė vaikams susirasti naujų draugų, su jais praleisti gerai laiką ne tik varžantis futbolo aikštėje, bet ir būnant visiems kartu", – antrino jau dešimtą kartą dalyvaujančių Panevėžio Algimanto Bandzos kūdikių ir vaikų globos namų komandos vadovas Šarūnas Piščikas.

Spindinčios vaikų akys patvirtino, kad vadovai sako tiesą ir jie džiaugiasi galėdami su draugais išbėgti į futbolo aikštelę, o po varžybų aplankyti įdomias Kauno vietas. "Labai gera nuotaika, futbolą penkerius metus lankau, nes jis man labai patinka. Neatrodo, kad čia berniukams labiau tinkantis sportas, nes kai kurios mergaitės stipresnės už berniukus", – tikino vietoje nenustygstanti Gertrūda.

Triumfo akimirka

Projekte, kuriame varžosi įvairių šalių rinktines atstovaujančios įstaigos, daugiausia kartų, net devynis, triumfavo Alytaus vaikų globos namų auklėtiniai. Rekordininkai savo jėgas yra išbandę Pasaulio vaikų globos namų ir socializacijos centrų futbolo čempionate.

Ketvirtadienį ir penktadienį futbolo aikštelėje vyko intensyvios ir įnirtingos kovos. Kiekviena projekte "Pažink pasaulį futbolo aikštėje" dalyvaujanti vaikų komanda siekė į namus parsivežti nugalėtojų vardą. Kuri komanda šiemet taps geriausia ir pademonstruos puikiausius futbolo sugebėjimus, paaiškės šeštadienį, paskutinę projekto dieną.

Projektas "Pažink pasaulį futbolo aikštėje" per visus gyvavimo metus jau suvienijo daugiau kaip 3 tūkst. vaikų iš įvairių Lietuvos globos įstaigų ir šeimų, užsimezgė šimtai draugysčių, o į namus parsivežta neapsakoma patirtis, todėl projekto dalyviai vylėsi, kad tradicijos bus puoselėjamos ir toliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių