Kaune atidarytas atsinaujinęs pabėgėlių ir migrantų integracijos centras

Trečiadienį Kaune iškilmingai atidarytas Lietuvos Raudonojo Kryžiaus pabėgėlių ir migrantų integracijos centras „InLT“. Prie jo veiklos kviečiami prisidėti miestiečiai.

„Skatiname ateiti, patiems dalyvauti, kartu su mumis pasibūti ir susidaryti savo nuomonę“, – renginio metu kvietė centro koordinatorė, įtraukimo į bendruomenę specialistė Gertautė Žentelienė.

Naujose patalpose atsidaręs centras jau daugiau nei dešimtmetį rūpinasi pabėgėliais ir migrantais Kaune, iki šiol jis veikė Trakų gatvėje. Iš ten kraustytis nuspręsta, nes pastatas buvo senas, be to, naujosios patalpos – erdvesnės.

Čia padedant verslininkams įrengtas žaidimų kambarys mažiesiems, taip pat kabinetas konsultacijoms, yra nedidelė salė renginiams. Trečiadienį ji buvo pilnai užpildyta svečių, atvykusių į „InLT“ atidarymą.

„Savyje šis pavadinimas talpina daugiau nei 13 metų Raudonojo Kryžiaus veiklos Kaune integracijos srityje. Labai didelė patirtis, šimtai istorijų žmonių, kurie viename ar kitame gyvenimo etape atsidūrė šiame centre“, – renginyje kalbėjo Lietuvos Raudonojo Kryžiaus generalinė sekretorė Gintarė Guzevičiūtė.

Sveikinimo žodžius taip pat tarė ir Kauno miesto savivaldybės mero patarėja socialiniais, švietimo ir bendradarbiavimo su nevyriausybinėmis organizacijomis klausimais Irena Segalovičienė. Ji perdavė šiltus linkėjimus nuo mero Visvaldo Matijošaičio ir padovanojo Kauno miesto vėliavą, kuri simbolizuoja tai, jog miesto savivaldybė palaiko centro veiklą. Miesto mero patarėja pasidžiaugė, kad centras „InLT“ vykdo savo veiklą pagal visus nevyriausybinėms organizacijoms nustatytus veiklos principus bei pažadėjo visokeriopą paramą iš savivaldybės.

Viena iš centro veiklų – talentų puoselėjimas: susirinkusieji galėjo išgirsti iš Rytų Ukrainos miesto Donetsko atvykusio kompozitoriaus Pavlo Pavlosiuko, gyvenančio Kaune, muziką.

„Negaliu daug kalbėti, geriau pagrosiu“, – sklandžia lietuvių kalba trumpai prisistatė jis prieš atlikdamas savo kūrinį.

Dar vienas iš centro talentų – egiptietis režisierius Tameras Arafatas. Jis sukūrė dokumentinį filmą apie pabėgėlių kelionę į Europą „Tranzitas“. Šis filmas, pasak Raudonojo Kryžiaus atstovų, suteikia galimybę papasakoti pabėgėlių istoriją, nepažeidžiant jų privatumo.

„Mūsų realijose gana sudėtinga kalbėti apie sunkumus, kuriuos pabėgėliai praeina, nes tų asmenų yra nedaug ir iš mūsų pusės yra neetiška prašyti juos prašyti būti parodomaisiais žmonėmis po padidinamuoju stiklu“, – kalbėjo G.Žentelienė.

Kai imigrantai atvyksta  naują šalį, jiems adaptacijos periodu būna labai sunku. Aš Lietuvoje gyvenu labai trumpai ir nesitikėjau, kad čia sutiksiu tokius gerus žmones. Esu labai dėkinga.

Atidaryme dalyvavusi menininkė iš Minsko Irina Moroz į susirinkusiuosius kreipėsi anglų kalba – lietuviškai ji sakė kol kas nemokanti, tačiau gyrė puikias lietuvių kalbos pamokas centre.

„Kai imigrantai atvyksta  naują šalį, jiems adaptacijos periodu būna labai sunku. Aš Lietuvoje gyvenu labai trumpai ir nesitikėjau, kad čia sutiksiu tokius gerus žmones. Esu labai dėkinga“, – sakė baltarusė.

Šiame centre vykdomos socialinės konsultacijos mokesčių, švietimo, sveikatos priežiūros, socialinių garantijų, įsidarbinimo temomis, teisiniais klausimais.

„Mes padedame žmonėms, kurių socialiniai ryšiai yra nutraukti, atkurti ir puoselėti savo asmenines savybes“, – pasakojo centro koordinatorė.

Taip pat teikiama psichologinė pagalba, mokoma lietuvių kalbos: tai viena iš pagrindinių veiklų – vienas žmogus išklauso 200 valandų. Taip pat vyksta pilietinis orientavimas: supažindinimas su Lietuvos tradicijomis, kultūra.

„Neseniai minėjome Jonines, laukiame Mindaugo karūnavimo dienos“, – pasakojo G.Žentelienė.

„InLT“ skirtas padėti pabėgėliams, jau metus į savo veiklą įtraukia ir Kaune gyvenančius migrantus iš ne Europos Sąjungos šalių. Centro „InLT“ koordinatorė BNS pasakojo, kad renginiu norėtų naująją vietą pristatyti miestiečiams bei pakviesti juos dalyvauti centro veikloje bei taip prisidėti atvykėliams apsiprasti naujojoje vietoje.

Šiemet centro renginiuose jau dalyvavo 246 dalyviai. Pasak G.Žentelienės, į renginius labai noriai ateina dalyvauti Kaune gyvenantys užsienio šalių studentai.

Lietuvoje Raudonasis kryžius su pabėgėliais dirba jau daugiau kaip 20 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kodėl nenurodot to žiurkyno adreso?

kodėl nenurodot to žiurkyno adreso? portretas
ir nemuilinkit čia akių tais ukrainiečiais ir baltarusiais. Kiek pilvotų muslių, kaip tas nuotraukoje, su savo inkubatorinėmis patelėmis priglaudėt po Kauno sparnu, idiotai? Prašom pateikti statistiką. O merui per kitus rinkimus - špygą, jei socialinius būstus dalina ekonominiams migrantams. Normalūs sirai jau grįžta į tėvynę, beveik visa teritorija nuo IS išvaduota.

Anonimas

Anonimas portretas
Nuo kvailumo vaistų nėra.

eikit sau

eikit sau portretas
Kažkodėl dėl to,kad tuščia Laisvės alėja, kad mažėja lietuvių gimstamumas, kad lietuviai baigia išvažiuot iš Lietuvos,kad mažos pensijos yra kalti pabėgėliai.Ar bent turit nors vieną ląstelę sveiką savo galvelėse???
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių