Kaune – kunigų rotacija: kas keičiasi?

Kauno arkivyskupijos kurija pranešė, kad prie Kunigų seminarijos vairo stoja naujas vadovas. Keičiasi ir kai kurias parapijas bei įstaigas aptarnaujantys kunigai.

Ateina jaunimo karta

Kauno arkivyskupijos kurijos teigimu, mons. Aurelijus Žukauskas atleistas iš Kauno kunigų seminarijos rektoriaus pareigų ir paskirtas Rumšiškių Šv.arkangelo Mykolo parapijos klebonu ir Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos kapelionu. Naujuoju Kauno kunigų seminarijos rektoriumi paskirtas kun. Ramūnas Norkus, gavus Telšių vyskupo sutikimą.

"Mons. A.Žukauskas buvo rektoriumi 19 metų. Taigi pasikeitimas labai natūralus. Kitose aukštosiose mokyklose rektoriai keičiasi daug dažniau. Seminarijoje seminaristai ne tik studijuoja, bet gauna ir kunigui reikalingą ugdymą, taigi čia reikia ir tam tikro pastovumo", – sakė Kauno arkivyskupas Lionginas Virbalas SJ. Jis gyrė mons. A.Žukauską, atlikusį didžiulį darbą ruošiant kunigus Bažnyčiai Lietuvoje.

"Dabar ateina kita jaunimo karta, nenuostabu, kad ir seminarijos vadovas pasikeičia", – pridūrė arkivyskupas.

A.Žukauskui šį pavasarį popiežius Benediktas XVI suteikė monsinjoro titulą. Naujasis Kauno kunigų seminarijos rektorius kun. R.Norkus iki šiol vadovavo Telšių kunigų seminarijai.

Išleido Telšių vyskupas

Pasiteiravus, ar toks pokytis reiškia, kad Telšiuose nebeliks Kunigų seminarijos, Kauno arkivyskupas L.Virbalas nuo komentaro susilaikė.

"Į Kauną jį išleido Telšių vyskupas. Kiek man žinoma, Telšių seminarija liks, bet dėl jos tiksliau atsakyti gali tik Telšių vyskupas, nes tai yra diecezinė seminarija", – paaiškino Kauno arkivyskupijos ganytojas.

Jis negailėjo gerų žodžių naujajam Kauno kunigų seminarijos vadovui. Pasak arkivyskupo, kunigas religijos mokslų magistras ir teologijos mokslų daktaras R.Norkus gerai pasiruošęs – studijavo Romoje Laterano universitete, ten apsigynė ir doktoratą, buvo jungtinio seminarijų propedeutinio (parengiamojo) kurso Šiluvoje vadovas, po to vadovavo Telšių kunigų seminarijai.

Pokyčiai – naudingi

Dvasinės vadovybės sprendimu, keičiasi ir kai kurių Kauno parapijų dvasininkai.

"Jauni kunigai, tarnaudami parapijoje, pamato įvairių klebonų darbo stilių, sielovados organizavimą. Tai geras laikas susipažinti ir toliau mokytis. Be to, jie neturi administracinės atsakomybės, kuri tenka klebonams. Todėl vikarai keičiami dažniau. Klebonai tarnauja pastoviau", – pastebėjo arkivyskupas L.Virbalas.

Jauni kunigai, tarnaudami parapijoje, pamato įvairių klebonų darbo stilių, sielovados organizavimą. Tai geras laikas susipažinti ir toliau mokytis.

Anot jo, Lietuvos vyskupų konferencija yra nutarusi, kad klebonai gali būti skiriami septynerių metų kadencijai. Tarp dabar pakeistų klebonų yra dirbusių vienoje parapijoje apie 20 ar net daugiau metų, kiti – kiek mažiau. "Kiekvienas jų turi savitų dovanų, kurias gali gerai panaudoti Bažnyčios tarnystėje. Į naują parapiją gali įnešti gyvumo, naujumo. Kita parapija kartu yra naujas iššūkis, kartais reikalaujantis naujų pastangų, kitokio žvilgsnio ir iš paties klebono. Be to, skiriasi sielovados darbo pobūdis miesto, miestelio ar kaimo parapijoje. Tad pasikeitimai leidžia kunigui padirbėti ir vienomis, ir kitomis sąlygomis", – taip pakeitimus parapijose komentavo dvasininkas.

Kas kur dirbs?

Kun. Virginijus Birjotas atleistas iš Švč.Jėzaus Širdies (Šančių) parapijos klebono ir Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų kapeliono pareigų bei paskirtas Jonavos Šv.Jokūbo parapijos klebonu ir Jonavos dekanato dekanu. Vietoj jo Švč.Jėzaus Širdies (Šančių) parapijos klebono ir Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų kapeliono pareigas perima kun. Audrius Mikitiukas.

Kun. Jonas Stankevičius atleistas iš Kauno Švč.Sakramento bažnyčios rektoriaus pareigų ir išleistas gydytis.

Kun. Jonas Bujokas atleistas iš Kauno Šv.Juozapo (Vilijampolės) parapijos klebono pareigų ir paskirtas Dotnuvos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai ir Šlapaberžės Nukryžiuotojo Jėzaus parapijų klebonu. Kun. Edvinas Rimavičius iš Josvainių Visų Šventųjų ir Pernaravos Nukryžiuotojo Jėzaus parapijų klebono ir Kėdainių vicedekano pareigų perkeliamas į Kauną ir dirbs Šv.Juozapo (Vilijampolės) parapijos klebonu.

Kun. Gytis Stumbras atleistas iš Švč.Jėzaus Širdies (Šančių) parapijos vikaro pareigų ir paskirtas Kauno Švč. Sakramento bažnyčios rektoriumi ir Kauno arkikatedros bazilikos rezidentu vikaro teisėmis ir pareigomis, paliekant kitas einamas pareigas, bei Šiluvos Švč. Mergelės Marijos draugijos kapelionu.

Kun. Nerijus Pipiras perkeltas iš Kauno Gerojo Ganytojo parapijos, kur ėjo vikaro pareigas. Vikaru dabar jis bus Kauno Švč. Jėzaus Širdies (Šančių) parapijoje. Kun. Vitas Kaknevičius atleistas iš Šiluvos Švč.Mergelės Marijos Gimimo parapijos vikaro pareigų ir paskirtas Kauno Gerojo Ganytojo parapijos vikaru.

Kun. Darius Vasiliauskas paskirtas Šiluvos Švč.Mergelės Marijos Gimimo parapijos vikaru ir Apsireiškimo koplyčios rektoriumi. Mons. Augustinas Paulauskas paskirtas Kauno II dekanato dekanu kitai kadencijai. Kun. Evaldas Vitulskis paskirtas Nuolatinių diakonų ugdymo centro pastoracinės praktikos vadovu, o būsimųjų nuolatinių diakonų dvasios tėvu bus kun. Juozapas Marija Žukauskas OFM.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klounas

Klounas portretas
Pats lionginas irgi isejo pakeite jaunas, o maziulis paliko kauno vyskupija is tos laimes kad pazemino ji.

Monikos šeima

Monikos šeima portretas
Džiaugiamės dėl kunigo Vito Kaknevičiaus.Pažįstam jį nuo Josvainių.ir nuo filmo''Pakeliui",kai kūrė filmui dainų tekstus.

Linas

Linas portretas
tai Henytės žentas arčiau uošvio?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių