Kaune prisimintas vengrų sukilimas prieš sovietus

  • Teksto dydis:

Ramybės parke Kaune, buvusiose miesto kapinėse, prisiminta 1956-ųjų Vengrijos revoliucija ir jos palaikymo akcijos Lietuvoje. Prieš 58 metus Vėlinių vakarą vykusioje spontaniškoje solidarumo akcijoje Kaune dalyvavo keli tūkstančiai žmonių. Panaši vyko ir Vilniuje.

Pasak Vengrijos ambasadoriaus Zoltano Pecze, antisovietinė Vengrijos revoliucija prikaustė viso pasaulio dėmesį, o totalitarinis režimas griuvęs per dieną. Per beveik tris sukilimo savaites žuvo apie trys tūkstančiai vengrų, jis numalšintas sovietams lapkričio 10 dieną užėmus Vengriją.

„Vengrijos sukilimas buvo netikėtas, nelauktas, neturėjęs precedento. Nenuostabu, kad jis turėjo įtakos kitoms pavergtoms tautoms, tarp jų ir lietuviams. 1956 m. sukilimas parodė, kad galima kovoti už laisvę, nepriklausomybę prieš galingą priešą, okupantą. Šiandien laikai yra geresni, tačiau tai nereiškia, kad laisvės ir nepriklausomybės reikšmė mums mažiau svarbi nei mūsų protėviams. Jaučiu didelį dėkingumą draugams lietuviams už palaikymą sukilimo metu, taip pat už tai, kad kiekvienais metais mes minime Lietuvoje mano šaliai reikšmingą dieną“, – sakė Vengrijos ambasadorius Lietuvoje Z. Pecze.

Anot istorikų, ši revoliucija buvo reikšmingiausias pasipriešinimas sovietiniam režimui buvusioje Rytų Europoje.

1956 metų spalio 23-ąją Budapešte įvykusioje demonstracijoje dalyvavo keli šimtai tūkstančių prieš okupaciją nusiteikusių vengrų tautos žmonių. Vėliau demonstracija peraugo į liaudies sukilimą, kuris neužilgo išplito po visą šalį. Sukilime aktyviausiai reiškėsi studentija, darbininkų klasės atstovai ir kiti su atvykėliais okupantais nenorėję taikstytis Vengrijos piliečiai.

Vengrijos sukilimo atgarsiai atsklido ir į Kauną. 1956-ųjų Vėlinių vakarą Vytauto kapinėse (dabartinis Ramybės parkas) gyventojai, įkvėpti įvykių Vengrijoje, iškėlė Lietuvos trispalvę ant kapinių viduryje stovinčio sukilėliams skirto paminklo kryžiaus. Spontaniškai gimęs minėjimas virto didžiule protesto akcija.

Vietinių kolaborantų valdžia, bijodama, kad nepasikartotų Vengrijos įvykiai, jau buvo davusi įsakymą kareiviams blokuoti aplinkines gatves ir sklaidyti minią. Prasidėjo represijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)

:) portretas
Tą vietą Ramybės parke, kur stovi atminimo paminklas reikėtų deramai prižiūrėti. Pats paminklas nuolat būna apdergtas paukščių, jei vainikus padeda, tai jie taip ir stovi sudžiūvę ir dar su dviejų šalių valstybinėm vėliavom. Nežinau kaip dėl gėjų, bet suoliukai visada apsėsti smirdančių neprasiblaivančių bomžų. Gėlių dėžės prieš laiptelius visą vasarą prastovėjo tuščios, nepamenu, gal tik prieš rudenį į jas kažką pasodino. Tiesiog gėda už paminklą.

cha cha cha

cha cha cha  portretas
Kremliaus paršiukams nieko nėra švento. Šie girtų stribų ir jų išprievartautų ožkų palikuonys, Putinui paliepus, net savo tėvų kapą apdergtų.

Visiškai teisingai

Visiškai teisingai portretas
Nustatyta, kad Felikso Edmundovičiaus Dzeržinskio palikuonys visi buvo gėjai. Jų per Vėlines miesto parke visada būdavo pilna.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių