Mokytojų festivalyje – kūrybiškumo paieškos

Kaune pirmą kartą surengtas Mokytojų festivalis. Pedagogai sėmėsi patirties, kaip kūrybiškai ugdyti jaunąją kartą. Kai kurie į užsiėmimus atėjo ir su moksleiviais.

Renginių spektras

Artėjančios Tarptautinės Mokytojų dienos proga surengtas pirmasis Mokytojų festivalis. Šiam renginiui savo erdves atvėrė miesto universitetai, mokyklos, muziejai, kitos organizacijos, kuriose vyko kūrybinės dirbtuvės, interaktyvūs užsiėmimai, paskaitos, ekskursijos, meistriškumo pamokos.

Susirinkusiųjų laukė 29 skirtingos erdvės ir daugiau nei 40 pranešėjų bei kūrybinių dirbtuvių vedėjų, tarp jų – Andrius Tapinas, Rytis Zemkauskas, Liudas Mažylis, Gytis Ivanauskas, Gabrielius Liaudanskas-Svaras ir kiti.

Šių metų tema – kūrybiškumo ugdymas ir ugdymas kaip kūrybinis procesas. Dalis paskaitų bei užsiėmimų buvo skirta tik pedagogams, kad šie pasidalintų savo patirtimi bei pasisemtų naujų idėjų, kaip pasibelsti į mokinių širdis. Tačiau buvo ir kūrybinių dirbtuvių, skirtų mokytojams ir moksleiviams.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) daugiafunkcio mokslo ir studijų centre mokytojai ir moksleiviai galėjo pasinerti į kūrybos gelmes. Čia lankytojai supažindinti su muzikos ir šokių kūrimo subtilybėmis, nugalėti baimes ir išmokti judėti į priekį, suprasti 3D technologijas bei pasisemti žinių kituose įvairiuose užsiėmimuose. Kauno menininkų namuose mokytojai diskutavo apie „Fluxus“ kūrybines laboratorijas, o VDU Didžiojoje salėje paskaitas įvairiomis temomis skaitė žinomi Lietuvos veikėjai.

Bet koks bendravimas tarp suaugusiųjų ir vaikų, tarp mokytojų ir mokinių yra svarbus.

Kūrybos erdvė

Žinomas Lietuvos dainininkas ir visuomenininkas G. Liaudanskas-Svaras pakvietė į marškinėlių gaminimo dirbtuves. Čia mokiniai turėjo patys pasidaryti trafaretus ir vėliau juos perkelti ant tekstilės. Toks kūrybinis užsiėmimas leido ne tik pasigaminti originalius ir vienetinius marškinėlius, bet taip pat ir į mokymosi procesą pažvelgti kitaip.

„Bet koks bendravimas tarp suaugusiųjų ir vaikų, tarp mokytojų ir mokinių yra svarbus. Šis užsiėmimas yra geriausias fantazijos, kūrybiškumo ir kruopštumo pavyzdys, nes pjaustant trafaretą reikia ne rankų miklumo, bet ir protinio darbo. Tai smagu, nes gali pasidaryti tai, ko niekur nenusipirksi, – sakė Svaras. – Su manimi mokytojai dažnai konsultuojasi dėl ryšio tarp suaugusiųjų ir jauno žmogaus. Aš sakau, kad nėra jokių pagrindinių jungčių, nes kiekvienas atvejis yra individualus, tačiau viskas prasideda nuo bendravimo“.

Jis pridūrė, kad pačios dirbtuvės mokytojams nesuteiks kūrybiškumo, jį gali suteikti tik požiūris į savo darbą ir vaikus. „Gal reikia, kad mokytojais dirbtų tie, kurie iš tikrųjų nori tuo užsiimti. Kiekvienas suaugęs žmogus žino, ką reikia daryti, tad ir mokytojai žino, kaip užsiimti su vaikais, arba ne“, – kalbėjo atlikėjas.

Noras atrasti

Su mokiniais į kūrybinius užsiėmimus atvykusi Kauno J. Grušo meno gimnazijos auklėtoja Rasa Ratkevičienė tikino, kad įvairūs neformaliojo ugdymo užsiėmimai leidžia išbandyti naujas technologijas ir jas pritaikyti pamokose. Marškinėlių gamyba jos auklėtiniams ypač patiko, tad mokytoja neatmetė tai išbandyti ir su kitomis klasėmis.

„Mane pačią domina įvairi techninė veikla, norisi plėsti akiratį. Be to, norisi ir vaikus įtraukti į šiuolaikines menines technologijas. Tokių priemonių reikėtų daugiau, nes vaikų veidai rodo, kad jiems tai labai patinka. Tai ir šiuolaikiška, ir modernu, ir gali būti pritaikyta praktiškai, nes galbūt vaikai po to taip leis savo laisvalaikį“, – kalbėjo pedagogė.

Ji tikino, kad bandys sudalyvauti ir kitose Mokytojų festivalio veiklose, tačiau dar nežino, ar spės, nes vaikai labai įsijautė į netradicinę technologijų pamoką.

Iš mokyklos erdvių ištrūkę moksleiviai pritarė mokytojoms sakydami, kad kūrybiškos pamokos yra žymiai įdomesnės, todėl norėtųsi, kad tokių užsiėmimų būtų daugiau. „Vien teorija yra neįdomu, bet kai tai išbandai praktiškai, viską kitaip pradedi suprasti. Mums būtina viską paliesti, jog įsitikintumėme, kad tai tikra ir naudinga. Todėl ir šiandien stengiuosi aplankyti kuo daugiau užsiėmimų, nes žinau, kad po to vėl teks grįžti į uždarus mokyklos kabinetus“, – nuomonę išsakė moksleivė Evelina.

Mokytojų festivalis vyks visą dieną. Renginį vainikuos mokytojams skirtas koncertas. Tai bus šventinis akcentas ir įžanga į spalio 5 dieną švenčiamą Tarptautinę Mokytojų dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mokytojams

mokytojams portretas
o pas mus ryt iš vis nebus pamoku-mokytojai švęs.

Mokytoja

Mokytoja portretas
vargo vakarienė. Ryt nieko nešvęsiu, nėr čia dėl ko džiaugtis... Alga beveik minimumas - daugiau nei etatas...

Marė

Marė portretas
Buvau konferencijoj- patiko. Tapinas, Mažylis, Zemkauskas. Vėl eičiau....
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių