Šimtukininkas: kartais užsienio universitetai yra pervertinami

  • Teksto dydis:

„Kartais man atrodo, kad užsienio universitetai pervertinami. Manau, kad puikias studijas galima rasti ir Lietuvoje“, – teigia Kristijonas Kerekeš, nuo rugsėjo studijuosiantis mechatroniką Kauno technologijos universitete (KTU). Kristijonas yra vienas iš septynių geriausių Lietuvos abiturientų, gavęs maksimalų 100 balų įvertinimą iš penkių egzaminų.

„Kartais man atrodo, kad užsienio universitetai pervertinami. Manau, kad puikias studijas galima rasti ir Lietuvoje“, – teigia Kristijonas Kerekeš, nuo rugsėjo studijuosiantis mechatroniką Kauno technologijos universitete (KTU). Kristijonas yra vienas iš septynių geriausių Lietuvos abiturientų, gavęs maksimalų 100 balų įvertinimą iš penkių egzaminų.

Lietuvių kalba, anglų kalba, fizika, matematika ir informacinės technologijos – visi penki K. Kerekeš egzaminai buvo įvertinti aukščiausiais įmanomais balais. Vaikinas prisipažįsta, didelio streso prieš egzaminus nejautęs, nes rengėsi jiems visus metus.

Sutartis studijuoti KTU nuo rugsėjo pasirašė du penkiagubi „šimtukininkai“ ir vienas abiturientas, kurio keturi egzaminai buvo įvertinti maksimaliais balais. Iš viso KTU studijuoti pareiškė norą 222 abiturientai, kurių bent vienas egzaminas įvertintas 100 balų. Tai – antrasis rezultatas Lietuvoje.

– Kaip apsisprendei studijuoti mechatroniką KTU?, – paklausėme Kristijono.

– Gana ilgai ieškojau man tinkančių ir patinkančių studijų – galima sakyti, kad sprendimą priėmiau per pačią egzaminų sesiją. Patraukė mechatronika, nes pamačiau, kad šie mokslai susiję su informatika, matematika ir fizika, o man patinka visi šie trys mokomieji dalykai. Man rodos, kad mechatronikos studijas siūlo ir dar vienas Lietuvos universitetas, tačiau apie KTU girdėjau gerų atsiliepimų ir gana greitai nusprendžiau, kad noriu studijuoti būtent čia.

– Svarstei tik apie Lietuvoje esančias galimybes?

– Apie studijas užsienyje svarsčiau ankstesnėse klasėse, tačiau per paskutinius mokslo metus nusprendžiau, kad geriau bus studijuoti Lietuvoje. Myliu Lietuvą, manau, kad visko galima pasiekti ir čia, ir kad studijų kokybė Lietuvoje yra labai gera. Man atrodo, kad galbūt kartais tie užsienio universitetai yra pervertinami. Jei studentas dirba ir turi ambicijų, jis Lietuvoje gali daug ko pasiekti.

– Kraustysies iš Klaipėdos į Kauną. Kaip įsivaizduoji savo studentišką gyvenimą?

– Manau, kad skirsiu daug laiko studijoms, sieksiu toliau gerų rezultatų, stengsiuosi nenuleisti kartelės. Tiesa, manau, kad turi būti pusiausvyra tarp mokslo ir laisvalaikio, tad ketinu aktyviai sportuoti. Žinoma, kiekvienas sprendžia individualiai – vienam norisi labiau pasimokyti, kitam labiau rūpi sportas. Man, be abejo, mokslas yra pirmoje vietoje, tačiau įdomios ir kitos veiklos.

– Gal gali pasidalinti savo ateities planais, svajonėmis?

– Na, pirmąjį planą jau įgyvendinau – sėkmingai išlaikiau egzaminus ir įstojau į universitetą. Daugiau jokių konkrečių planų neturiu. Žinoma, norėčiau išvažiuoti per „Erasmus“ programą į užsienį, praplėsti akiratį, tačiau pamatysiu, ką man pasiūlys studijos ir galbūt planai patys susidėlios.

– Na, o kalbant apie tolimesnius planus: gal turite su karjera susijusią svajonę?

– Didžiausia mano karjeros svajonė – patekti į NASA – atsirado prieš metus. Tai – labai sudėtingas kelias, tačiau, jeigu seksis viskas, jeigu nesikeis mano norai, gal ir pavyks. Tačiau, manau, kad yra galimybių realizuoti save ir čia, Lietuvoje. Galbūt noras patekti į NASA atsidurs antroje ar trečioje vietoje. Galbūt atsiras kas nors svarbiau.

– Na, KTU mokslininkai bendradarbiauja su NASA, tada tavo svajonė nėra tokia jau nereali.

– Tada puiku – galbūt pavyks prisidėti prie tų darbų.

– Daug kalbama apie egzaminų sukeliamą stresą – ar tau buvo sunku juos laikyti?

– Dabar galėčiau pasakyti, kad nebuvo taip sunku, kaip tikėjausi. Ko gero, užgrūdino pasiruošimas mokykloje, kontroliniai darbai, bandomieji egzaminai. Tikrieji egzaminai jau buvo galutinis taškas, jam buvau pasirengęs ir tiek. Galbūt daugiau streso patyriau per mokslo metus, prieš 12 klasę, kai reikėjo galvoti: „Egzaminai – oi, kas čia bus...“ Kai jau atėjo laikas daryti užduotis tas stresas išnyko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių