Kaune – Tarptautinė kultūros diena

  • Teksto dydis:

Kauno menininkų namai balandžio 15 d. miesto bendruomenę ir svečius kvietė apsilankyti Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejuje, kuriame Tarptautinės kultūros dienos proga įsikūrė atviros potyrių erdvės. Plačioje, visuomenei atviroje renginių programoje buvo siūloma permąstyti mus supančią aplinką, patirti save ir kitą, įsiklausyti į hermetiškose muziejaus erdvėse įsisukusias, gyvas ir kintančias, „echosistemas“. Lietuvoje kultūros diena buvo minima 12-ą kartą.

Renginio programoje figūravo menininkai ir kūriniai, plečiantys kultūros, gamtos ir žmogaus tarpusavio santykį, bei tyrinėjantys praeities tradicijų ir dabarties sąlyčio taškus. Renginiai ir muziejaus lankymas buvo nemokami.

Projektas „Lietava“

Pirmąjį savo pasirodymą Lietuvoje surengė unikalus garso menininkų Sauliaus Petreikio ir Domo Strupinsko projektas „Lietava“, savitai pristatęs 16 tradicinių lietuviškų instrumentų. Šie beveik užmiršti instrumentai buvo naudojami žvejų, piemenų, ūkininkų, kasdieniniame jų sąlytyje su gamta bei darbu. S. Petreikis, tiek Lietuvoje, tiek tarptautiniu mastu pripažintas multi-instrumentalistas, ir D. Strupinskas, su elektronine muzika dirbantis kompozitorius bei prodiuseris, neseniai išleistame debiutiniame albume „Lietava“ paskelbė muzikinį manifestą, laviruojantį tarp praeities tradicijų ir nuolat kintančios dabarties.

Erdvė tarpusavio ryšio apmąstymui

Savitai į santykį tarp žmogaus ir gyvūno žvelgia amerikiečių menininkė, atlikėja, rašytoja, kompozitorė Laurie Anderson, dokumentiniame filme „Šuns širdis“ (angl. „Heart of a Dog“, 76 min.) apmąstanti savo mylimo šuns Lolabelle netektį. Tarptautiniame Venecijos kino festivalyje rodytame bei „Oskarui“ už geriausią dokumentiką nominuotas filme Lolabelle groja pianinu, džiugiai laksto paplūdimui ir pamažu išeina iš šio pasaulio.  L. Anderson, rudenį koncertuosiančios Vilniuje, kūrinyje susipina fikcinis Lolabelle gyvenimas: jos pomirtinio gyvenimo apmąstymai, Rojaus ir pragaro vaizdiniai bei kasdienybės realijų trapumas. Tai – tik vieno šuns ir jį mylėjusios moters tarpusavio gyvenimo istorija, bet ryškiausias jo aspektas – juos siejusios grandies virsmas ir stiprumas. „Šuns širdis“ – tai genialios kūrėjos meditacija apie neišvengiamą ją supančio pasaulio virsmą, į jį ateinant ir jį paliekant jos mylimoms vietoms, gyvūnams ir žmonėms. Filmo peržiūra vyko 15.30 val., jis buvo rodomas su lietuviškais titrais.

Renginio organizatorius – Kauno menininkų namai, partneris Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus. Renginį globoja Kauno miesto savivaldybė.


Šiame straipsnyje: tarptautinė kultūros diena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Koka cia

Koka cia portretas
Kokia cia nuotraukoje tokia nemaloni is veido,tokia atstumianti isisiepusi iki ausu.fui.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių