Kauniečiai klausia – mes atsakome: kam prie Soboro reikalingas šviesoforas?

Kauniečių dėmesį patraukė neįprastoje vietoje įrengtas šviesoforas. Miestiečiai klausia: negi Nepriklausomybės aikštėje bus intensyvus transporto eismas, kurį reguliuos šviesoforas?

Kauno Šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios, dar vadinamos Soboru, prieigose darbininkai įrengė šviesoforą. Ant šviestuvų įrengtas šviesoforas atsuktas į Laisvės alėjos pusę, tad atrodo, kad nuo A.Mickevičiaus gatvės pusės iki Soboro judės automobilių srautas, kurį reguliuos naujai įrengtas šviesoforas.

"Laisvės alėjoje ruošiasi. Eismui ar menui?" – socialiniame tinkle "Facebook" klausė istorikas Arvydas Pakštalis.

Patriotinis šviesoforas dėl savo paprastumo, spalvinės gamos ir šmaikštumo galėtų būti naujuoju Lietuvos simboliu.

Praeiviai taip pat stebėjosi naujai įrengtu šviesoforu. "Kam čia tokioje vietoje jo reikia? Juk čia pėsčiųjų zona, o ne gatvė", – replikavo pro šalį ėjęs pusamžis vyras.

Paaiškėjo, kad tai vienas iš Dizaino savaitės akcentų. Šis renginys vyksta visą šią savaitę iki sekmadienio. "Šviesoforas yra Indros Marcinkevičienės meninė instaliacija. Jis Nepriklausomybės aikštėje bus visą savaitę", – komentavo už Dizaino savaitės renginius Kaune atsakingas Giedrius Bučas.

Gatvėse naudojamuose šviesoforuose viršuje dega raudona spalva, per vidurį – geltona, o apačioje – žalia. Nepriklausomybės aikštėje įrengtas kitoks, eismo dalyvių akims neįprastas šviesoforas, nes geltona spalva dega viršuje, žalia – viduryje, o raudona – apačioje. Spalvos išdėstytos kaip Lietuvos trispalvė, todėl menininkė jį vadina patriotiniu šviesoforu.

"Patriotinis šviesoforas dėl savo paprastumo, spalvinės gamos ir šmaikštumo galėtų būti naujuoju Lietuvos simboliu. Jis yra intriguojantis, pulsuojantis pozityvia emocija. O kur intriga – ten reakcija. Patriotinis šviesoforas siūlomas kaip alternatyva Lietuvos vėliavai. Sporto sirgaliams jis pristatomas kaip patriotizmo simbolis, kuris gali keliauti per sporto varžybas. Tai pats pigiausias būdas išgarsinti Lietuvą sporto pasaulyje, nes tarptautines varžybas žiūri visas pasaulis. O patriotinio šviesoforo sporto erdvėje, kuri yra viso pasaulio televizijos akiratyje, tikrai bus neįmanoma nepastebėti", – taip idėja pristatoma Dizaino savaitės interneto puslapyje. Šio šviesoforo pristatymas numatomas gegužės 12 d.

Dizaino savaitės metu Laisvės alėjos ir Senamiesčio parduotuvių ar kavinių vitrinose menininkai pristatys savo darbus. M.Žilinskio dailės galerijoje vyks ekodizaino paroda, kurioje galima pasisemti idėjų, kaip panaudoti jau nereikalingus daiktus. Antrinės žaliavos bus panaudojamos ir kūrybinėse dirbtuvėse, kuriose bus kuriama vaikų lauko žaidimų aikštelė. Įvairiose dizaino erdvėse vyks diskusijos, pristatymai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tai neturi ka veikti plauna pinigus kaip tik gali

senytė

senytė portretas
Eilinė kvailystė (kaip ir vamzdis Vilniuje)

nagi

nagi portretas
užpirko per daug šviesoforų, mieste kas 150m prikaišiojo, tai ir čia vieną įkalė.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių