Kauniečiai padžiovė jau septintą sofą

Trečiadienio vakarą atgijo Vytauto atrakcionų parkas. Čia vyko jau tradiciniu tapęs netradicinis renginys "Padžiauk sofą", kurio organizatoriai stengiasi gyventojus pakelti nuo jų sofų ir ištraukti iš namų.

Nuo scenos sklindanti muzika, tinklinį žaidžiantys jaunuoliai, besišnekučiuojantys draugai, ant žolės susėdusi šeima, per ausines skudučių muzikos besiklausantys pirmokai – tai tik keli štrichai, galintys apibūdinti ateitininkų inicijuotą ir surengtą šventę, kurioje buvo galima ne tik smagiai praleisti laiką, bet ir susipažinti su įvairių organizacijų veikla. 

"Negalime čia parodyti, ką veikia mūsų savanoriai, pavyzdžiui, senelių slaugos ligoninėje, kokia tai yra prasminga veikla, tačiau parodome, kad yra tokia pilietiškai aktyvaus jaunimo organizacija "Baltai Juoda", – pasakojo dvidešimtmetė Emilija Marija, stovėdama prie renginiui paruoštų žaidimų.

Ji pasakojo, kad pati į visuomeninę veiklą įsitraukė studijų metais. "Kaip gailiuosi, kad to nepadariau anksčiau, pavyzdžiui, dešimtoje klasėje. Kiek daug galėjusi nuveikti! Bet džiaugiuosi, kad apskritai atradau savanorystę, nes kiek daug būčiau praradusi", – pasakojo apie daugybę prasmingų patirčių, kurias surinko per dvejus metus. Ji  taip taip savanoriauja ir Pažaislio muzikos festivalyje bei kai kuriuose kituose renginiuose.

"Svarbiausia – perlipti per save, žengti pirmą žingsnį, išdrįsti ateiti į sudominusią organizaciją", – ragino Kauno technologijos universiteto trečiakursė Virginija, kuri į "Baltai juoda" atėjo apie juos sužinojusi iš lankstinuko. 

Nemažai žmonių prieidavo ir prie Lietuvių tautinės muzikos muziejaus atstovių. Jos buvo išsidėliojusios skudučių, kuriuos čia pat rodė, kaip galima pagaminti iš augalo tuščiavidurio stiebo, bei mokė, kaip groti. Daugumai pavykdavo išgauti garsą iš pirmo karto. Norintieji čia pat per ausines galėjo paklausyti skudučių muzikos įrašų.

„Padžiauk sofą“ iniciatorių tikslas – paraginti žmones atsisakyti pastangų nereikalaujančio gyvenimo ir pabandyti atrasti priimtinų alternatyvų, kaip prasmingai leisti laisvą laiką.

"Norime pakviesti gyventi aktyvų, sąmoningą, pilietišką gyvenimą, būnant atsakingu paties savęs ir miesto atžvilgiu", – sakė organizatorių atstovė Julija.

Šventės išskirtinumas – galimybė vienoje vietoje susipažinti su daugybe įvairių organizacijų, užsiimančių tradicinėmis ir netradicinėmis veiklomis. "Susipažinti ir vėliau galbūt prisijungti prie šių organizacijų", - kalbėjo Julija. Taip kai kurie gyventojai galbūt bus išjudinti ne tik vienam vakarui, bet ir ilgesniam laikui bei jų aktyvumas tik didės ir pradės plėsti, stiprinti organizacijų veiklą, o kartu ir didinti visuomenės aktyvumą.

Kaip masalą septintą kartą įvykusios šventės rengėjai šiemet siūlė pasiklausyti įvairių koncertų, pajudėti įsitraukus į įvairius žaidimus,  menines akcijas. Knygų namelis ir modernios sodų dirbtuvės tiko ieškantiesiems atokvėpio nuo kasdienės skubos. Šis renginys - tai ir proga prisiminti ar išbandyti skrydžius senovinėmis karuselėmis. Prie jų nusidriekė eilės žmonių.

Eilėje prie vienos karuselių stovėjusios devintokės iš Juozo Grušo gimnazijos kalbėjo, kad kol kas ant sofos praleidžia maždaug pusę savo vakarų. Iš namų jos išsiruošia dėl koncertų, galimybės pabendrauti su draugais.

Kalbinti keli vaikinai tvirtino daug laisvo laiko, kurį galėtų švaistyti gulinėdami neturi, nes be mokslų vienas dar ir sportuoja, du – muzikuoja. 

Pagrindinis šventės rėmėjas – Kauno miesto savivaldybės „Iniciatyvos Kaunui“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių