Kauno rinkėjai piktinosi: už ką balsuoti?

Sekmadienį Kaune, kaip ir visoje šalyje, vyko savivaldybių tarybų bei merų rinkimai. Merai pirmą kartą buvo renkami tiesiogiai. Iki 19 val. Kaune atėjo balsuoti kiek daugiau nei 40 proc. rinkėjų, nors laukta, kad paskutinėmis valandomis jų plūstels daugiau.

Sekmadienį Kaune, kaip ir visoje šalyje, vyko savivaldybių tarybų bei merų rinkimai. Merai pirmą kartą buvo renkami tiesiogiai. Iki 19 val. Kaune atėjo balsuoti kiek daugiau nei 40 proc. rinkėjų, nors laukta, kad paskutinėmis valandomis jų plūstels daugiau.

Atėjo apsisprendę

Kaune į merus atsirado rekordinis skaičius kandidatų - 15. Tačiau kai kurie kauniečiai vis tiek skundžiasi, kad nėra iš ko rinktis. "Viskas vyksta sklandžiai, tik viena moteris ryte ėmė garsiai piktintis, kad nėra už ką balsuoti", - pasakojo Žiemgalių rinkimų apylinkės pirmininkė Gintarė Gudeliauskienė.

Per kelias pirmas valandas šios apylinkės rinkėjų aktyvumas, kaip įvertino pirmininkė, buvo labai mažas. Iš daugiau kaip 4,7 tūkst. rinkėjų atėjo balsuoti vos 91. Pirmieji rinkėjai pasirodė vos atidarius apylinkės duris - kelios minutės po 7 val. ryto.

"Visada ateinu balsuoti. Jaučiu pareigą. Nesu praleidusi nė vienerių rinkimų", - sakė šioje rinkimų apylinkėje sutikta ponia Irena. Ji tikėjosi, kad tiesiogiai išrinktas meras jaus didesnę atsakomybę. "Bet sunku pasakyti, kaip viskas pavyks", - truktelėjo pečiais buvusi pedagogė. 

Vakar jos namuose vyko didelės diskusijos, už kokį kandidatą į merus ir už kokią partiją, kandidatus į savivaldybės tarybą balsuoti. Ką vis dėlto pasirinko, ji nenorėjo įvardyti, bet atskleidė, kad jos simpatijos atiteko tos pačios politinės krypties merui ir partijai.

Jaunai mamai Kristinai apsispręsti padėjo taip pat ne reklaminiai plakatai ir šūkiai, o diskusijos artimų žmonių rate. "Darbe visą savaitę kalbėjomės. Labiausiai išryškėjo du kandidatai į merus", - pasakojo kaunietė, kuri balsuoti atėjo su beveik metų sūnumi Eimantu. Ji balsavo ne už tą kandidatą į merus, kurį buvo iškėlusi jos prielankumą pelniusi partija. "Rinkausi ryžtingą, turintį valios merą", - apibūdino jauna mama.

Iš anksto apsisprendęs atėjo ir ponas Pranas. "Mano nuotaikos - šventinės!" - šypsojosi vyras. Ir pridūrė: "Jeigu netiki, kad bus geriau, tada iš viso neverta gyventi".

Pašilės rinkimų apylinkėje kartu su žmona balsavęs meras Andrius Kupčinskas teigė išsirinkęs patikimų kandidatų sąrašą. „Jie savo darbais įrodė, kad jais galima pasitikėti. Taip balsavau, kad būtų užtikrinta pradėtų darbų tąsa“, - kalbėjo miesto vadovas.

Jis išreiškė viltį, kad į miesto tarybą bus išrinkta kaip įmanoma mažiau partijų atstovų. „Kuo mažiau partijų – tuo greičiau priimami sprendimai“, - aiškino A.Kupčinskas.

Meras nesiėmė spėlioti, kas triumfuos šiuose rinkimuose, kaip seksis jam pačiam, tačiau sakė nesitikįs, kad naujasis meras bus išrinktas jau per pirmąjį turą. „Manau, kad mero rinkimai šiandien nesibaigs, o kas bus finišo tiesiojoje, paaiškės, kai bus suskaičiuoti rezultatai“, - teigė A.Kupčinskas.

Kauno rinkėjų aktyvumas

10 val. duomenimis, Kauno mieste balsuoti atėjo 4,44 proc., Kauno rajone - 4,1 proc. rinkėjų. Rinkėjų skaičius Kaune - 261 806, Kauno rajone - 74199. 

Aktyviausia Kauno rinkimų apylinkė - Gerovės. Iki 10 val. čia atėjo balsuoti 8,24 proc. rinkėjų. L. Karsavino apylinkė sulaukė 6,6 proc. rinkėjų.

Palyginus rinkėjų aktyvumą, ne vienoje šalies apygardoje jis yra dvigubai ir dar daugiau didesnis nei Kauno mieste ir rajone. Kauniečiai prie balsadėžių eina pasyviau ir lyginant su šalies vidurkiu (atėjo balsuoti 5,32 proc. visų teisę rinkti savivaldybes turinčių Lietuvos piliečių).

Iki 14 val. Kaune prie balsadėžių suskubo ketvirtadalis turinčiųjų balso teisę - 24,72 proc. Kauno rajone - keliais procentais mažiau. Lietuvos vidurkis - 24,64 proc.

Aktyviausiai iki 14 val. Kaune balsuota "Aušros" rinkimų apylinkėje - 31,39 proc. rinkėjų. Nedaug tenusileido Radvilėnų apylinkės atstovai - jų atėjo 30,38 proc. Seredžiaus, Veršvų ir Palemono rinkimų apylinkėse rinkėjų aktyvumas nesiekė 20 proc. 

Kauno miesto savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkės Elenos Skirmantienės toks nedidelis kauniečių aktyvumas jos nenustebino - tai norma. "Daugiausiai ateina balsuoti tarp 17 ir 20 val., kai grįžta ir kaimų, sodų. Manyčiau, kad Kaune balsuoti iš viso turėtų ateiti apie 60 proc. rinkėjų", - gerokai po pietų kalbėjo  E.Skirmantienė.

Iki 19 val. Kaune balsavo 41,57 proc. rinkėjų. Ypač aktyvūs buvo lampėdiškiai. Jų rinkimų apylinkėje sulaukta net 53,05 proc. turinčiųjų teisę balsuoti. Tiesa, 20 val. dar nebuvo gauta duomenų iš kai kurių Kauno rinkimų apylinkių, kiek atėjo balsuoti iki 19 val.

"Vis dėlto manau, kad bendras balsavusiųjų kauniečių procentas turėtų pasiekti bent 50. Juk dar prisidės tie, kurie balsavo paskutinę valandą, be to, dar yra gauta balsų paštu ir nepamirškime išankstinio balsavimo", - sakė E.Skirmantienė.

Kaip pasiskirstė rinkėjų balsai ir kuriose vietovėse balsuota per visą dieną aktyviausiai, bus skelbiama Vyriausiosios rinkimų komisijos puslapyje. 

Piktinosi eilėmis

E.Skirmantienė šiuos rinkimus apibūdino kaip itin ramius. "Kuo toliau, tuo sklandžiau", - džiaugėsi pirmininkė.

Ji pasakojo sulaukusi skundų tik dėl didelių eilių ir stringančio interneto. "Skambino viena moteris ir piktinosi, kad norėdama balsuoti, eilėje turėjo stovėti apie 10 min. Mano nuomone, tai nėra labai jau ilgai, bet išsiuntėme komisijos narius patikrinti situacijos", - kalbėjo E.Skirmantienė.

Ji pridūrė, kad į vakarą nepatogumų sukėlė vienoje apylinkėje dingusi elektra ir kartu internetas. "Bet nuvažiavęs mūsų informatikas viską sutvarkė", - teigė pirmininkė.

Interneto ryšys rinkimų apylinkių komisijų  nariams reikalingas tam, kad jie galėtų duomenų bazėje užregistruoti žmones, kurie panoro balsuoti ne savo apylinkėje. "Kad nebūtų galimybės jiems balsuoti du kartus", - aiškino pirmininkė. 

Ėmė filmuoti ir susistumdė

Rinkimų dieną Kaune užfiksuotas pažeidimas, galimai susijęs su rinkimais. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl susistumdymo rinkimų apylinkės prieigose. Pirminiais duomenimis, Žagarės rinkimų apylinkės prieigose moteriai įtarimų sukėlė keli vyrai. Ji pradėjo juos filmuoti telefonu. Vyrai moteriai iš rankų išmetė telefoną, įvyko susistumdymas.

Dėl įvykio rinkimų išvakarėse Kaune pradėtas dar vienas ikiteisminis tyrimas. Policijos departamento duomenimis, vasario 28 d. apie 13 val. Kaune, T. Masiulio g., prekybos centro aikštelėje, du nepažįstami ir nenustatyti asmenys, pasiūlė vyrui už 10 eurų užmokestį balsuoti savivaldybių rinkimuose už partiją Nr. 25.

Jau dabar aišku, kad Kaune rinkėjų aktyvumas - ne mažesnis nei 40 proc., tad meras pirmame ture būtų išrinktas, jeigu kuris nors kandidatų gautų daugiau kaip pusę balsų. Kitu atveju du daugiausia balsų surinkę kandidatai susirungs antrajame ture, kuris vyks po dviejų savaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

uz teisybe

uz teisybe portretas
nejau dar yra tikinciu pasiputeliu MATJOSAICIU

PATARIMAS konservatoriams

PATARIMAS konservatoriams portretas
Nejuodinkite ir nešmeižkite konkurento, o rodykite ką patys gero nuveikėte. Šmeižimas ir dergimas,įžeidinėjimai atsisuka prieš jus pačius.O krabas, tarp kitko, labai didelis delikatesas....O jei "nugalėtų" vyras su žmona - visiškas krachas Kaunui

hmmm

hmmm portretas
apsišovei, dabar grauži nagus
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių