Kauniečius pakvietė pažinti savo širdį

Širdies nepakankamumo ligomis suserga vis daugiau žmonių, todėl kauniečiai netradicinėje vietoje galėjo sužinoti, kaip atpažinti šią ligą bei vietoje pasitikrinti savo širdies darbą.

Šeštadienį į prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega“ užsukę lankytojai galėjo sužinoti ir apie širdies nepakankamumo ligą, kuri nusineša vis daugiau gyvybių. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) bendruomenė kartu su kardiologais bei širdies nepakankamumo pacientais kvietė kauniečius laiku pasirūpinti savo varikliuku.

„Europoje kiekvienais metais yra švenčiama Širdies nepakankamumo diena. Šios akcijos tikslas – suteikti visuomenei žinių apie šią ligą. Apie tai reikia kalbėti dėl to, kad ši liga pasireiškia daugiau vyresnio amžiaus žmonėms ir beveik kas antras 65 metų žmogus ją turi, tačiau ne visi apie tai žino. Tačiau širdies nepakankamumas progresuoja ir baigiasi blogėjančia gyvenimo kokybe, daugėjančiu vaistų sunaudojimo kiekiu ar net mirtimi“, - apie svarbą žmonėms suteikti informaciją kalbėjo širdies nepakankamumo skyriaus vadovė Diana Žaliaduonytė – Pekšienė.

Anot jos, žmonės, turintys širdies nepakankamumą, dažnai turi gulėti ligoninėse, todėl šeštadienį populiarioje ir gausiai lankomoje vietoje LSMU atstovai ir pakvietė kauniečius įdėmiau susipažinti su šia liga, o kartu ir pasitikrinti širdies ritmą, kūno masės indeksą bei galimus svarbiausio žmogaus organo sutrikimus.

„Žmonės tikrai klausinėja, domisi, pildo mūsų turimas anketas, pasimatuoja savo kraujospūdį ir sužino, kokia yra jų rizika susirgti šia liga. Jaunesniesiems lankytojams siūlome išmokti taisyklingai gaivinti žmogų, kad jie galėtų suteikti pirmąją pagalbą“, - sakė specialistė.

J.Žaliaduobytė - Pekšienė tikino, kad pirminiai požymiai, kad žmogaus širdis veikia ne taip, kaip turėtų, yra kojų tinimas, dusulys, nekontroliuojamas kraujospūdis, ritmo sutrikimai. Pastebėjus šiuos požymius rekomenduojama nedelsiant kreiptis į gydytojus ir užkirsti kelią širdies nepakankamumo progresijai.

PLC „Mega“ surengtoje širdies nepakankamumo minėjime dalyvavo ne tik gydytojai, bet ir pacientai, kurie savo pavyzdžiu pasakojo, su kokiais sunkumais tenka susidurti, jei laiku neprižiūri širdies. Širdies nepakankamumo dienos organizatorė pasakojo, kad šventėje dalyvavo Širdies nepakankamumu sergančių pacientų asociacijos pirmininkė Tatjana Pirmaitienė, kuri aktyviai dalyvauja visuomeniniuose renginiuose, padėjo įgyvendinti naują šia liga sergančių žmonių gydymo programą.

„Džiaugiamės, kad kartu gali dalyvauti ir pacientas, ir gydytojas. Tai tikrai padeda atkreipti žmonių dėmesį į savo širdelę, nes gaunasi komandinis darbas“, - sakė J.Žaliaduonytė – Pekšienė.

Prekybos centre įsikūrusioje stotelėje nuolat stabtelėjo pro šalį ėję lankytojai. Jie vieningai tikino, kad tokia akcija labai naudinga, nes ne visi turi nori eiti pas gydytojus tam, kad gautų esminės informacijos.

„Kiekvienas žmogus turi reguliariai tikrintis sveikatą. Aš pats aktyviai sportuoju, tai man labai įdomu, kartais pas tėvus kraujospūdį pasitikrinu, dažniausiai būna šiek tiek per mažas, bet dabar viskas tvarkoje“, - sakė tik kraujospūdžio aparatą nuo rankos nusiėmęs Mindaugas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių