Kauniečius saugaus vairavimo mokė patys greičiausi instruktoriai

  • Teksto dydis:

Žinomi Lietuvos automobilių sporto meistrai ėmėsi naujos socialinės iniciatyvos. Lenktynininkas Mindaugas Varža drauge su kolegomis pradėjo mokymų ciklą vairuotojams apie saugų ir ekonomišką važiavimą.

Šiemet „Halls Winter Rally“ nugalėjusio ekipažo šturmanas M. Varža neretai ir pats sėda prie sportinio automobilio vairo ralyje ar žiedinėse lenktynėse. Lenktynininkas teigia pastebėjęs, kad greta trasų susirenkantys žiūrovai dažnai susidaro klaidingą įspūdį apie sportinį važiavimą ir visa tai mėgina atkartoti gatvėse.

„Norime priminti žmonėms, kokie yra pagrindiniai akcentai, kad kasdieniuose keliuose visi jaustumėmės saugūs. Tai ne vien tik leistinas greitis. Būtina jausti transporto priemonę, į priekį numatyti savo ir netgi aplinkinių elgesį, žinoti galimybių ribas ir nieku gyvu nemėginti prie jų priartėti, – sako socialinės akcijos iniciatorius M. Varža ir savo žodžius iliustruoja asmeniniu pavyzdžiu. – Automobilių lenktynėse visada galvoji apie tai, kas laukia priekyje. Tarkime, ralyje skaitau pilotui stenogramą apie artėjančius kelio ypatumus. Tai stengiuosi pritaikyti ir vairuodamas įprastai – stebiu ne tik priekyje važiuojantį automobilį, bet ir du ar net visus tris, esančius priešais jį.“

Dauguma lenktynininkų savo pirmuosius žingsnius automobilių sporte žengė kartingų trasose, tad ir į pirmąją pamoką kelios dešimtys kauniečių susirinko būtent „Vilko kartodrome Pergalė“. Tiesa, šįkart dalyviai ne lenktyniavo, bet mokėsi optimalaus važiavimo paslapčių.

Į M. Varžos kvietimą prisijungti prie naujos iniciatyvos pirmasis atsiliepė daugelio sirgalių pamėgtas ralio pilotas Deividas Jocius: „Turiu progos ne tik pasidalinti patirtimi, bet ir akis į akį pabendrauti su fanais – puikus sumanymas. Tikiu, kad kituose susitikimuose susidomėjusiųjų saugiu elgesiu kelyje bus nepalyginamai daugiau.“

Lenktynininkas ne tik pasidalino savo teorinėmis žiniomis, bet ir pademonstravo praktinius įgūdžius prie vairo, o galiausiai pakvietė dalyvius sėsti greta jo į dvidiečio karto keleivio sėdynę.

„Įspūdžiai tiesiog šaunūs. Matosi, kad šie vyrai puikiai išmano savo darbą. Buvo įdomu važiuoti trasoje įkandin profesionalų. Automobilyje praleidžiu daug laiko, labai patinka vairuoti. Vis dėlto reikia pripažinti, kad su amžiumi vairavimo įgūdžiai keičiasi ir jaunatviško azarto kelyje lieka vis mažiau, bet prarasti budrumo nevalia, tad čia turėjau progą to pasimokyti, – po renginio kalbėjo vienas iš „mokinių“, kaunietis verslininkas Židrūnas Garšva. – Saugus eismas man – vienas svarbiausių dalykų. Nuo to smarkiai priklauso ir viso miesto saugumas. Be to, auginu tris dukras ir tikrai nuoširdžiai rūpinuosi, kad mano šeima kasdien namus pasiektų saugiai.“

Ateityje organizatoriai nemokamų renginių ciklą ketina pratęsti ir Kačerginės „Nemuno žiedo“ trasoje, prie įprastų bei sportinių automobilių vairo, o instruktorių gretas turėtų papildyti ir daugiau garsių šalies lenktynininkų.

Tai jau nebe pirma socialinė misija, kurią M. Varža įgyvendino savo gimtajame mieste. Pernai lenktynininkas drauge su BMWracing.lt komandos draugais skyrė finansinę paramą saugaus eismo klasei Kaune įrengti. Laikinosios sostinės Kelių policijos valdyba už gautas lėšas įsigijo ugdymo priemonių, skirtų vaikus mokyti saugaus eismo pagrindų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

eed

eed portretas
Visvien kartlandas geriau.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių