„Kauno centro būstas“ – už gražesnį miestą

  • Teksto dydis:

Kauno pastatai ir toliau išgyvena renesansą – pasinaudoję Paveldotvarkos programa, 2019-uosius atsinaujinę pasitiko dar bene dešimt Naujamiesčio ir Senamiesčio namų.

Auga susidomėjimas

Kadaise bandelėmis kvepėjusi Vilniaus gatvės pradžia, dviaukštis Kauno žurnalistų namų kaimynas V.Putvinskio gatvėje ar automobilių srautų dulkes geriantis Gertrūdos g. 23 namas – išvardyta trijulė tėra tik dalis pagrindinės miesto arterijos pastatų, praėjusiais metais pakeitusių savo apdarą.

Daugiabučių administratorius "Kauno centro būstas" skaičiuoja, kad jau ne pirmus metus mieste vykdoma Paveldotvarkos programa 2018-aisiais pasinaudojo aštuonių pastatų savininkai ar gyventojai. Be minėtųjų trijų, praeivius atnaujintais fasadais jau kurį laiką sveikina Laisvės al. 77, Aušros tako 9, Vilniaus g. 37, Vilniaus g. 27, Laisvės al. 37 pastatai.

Išsiplėtus geografinei teritorijai, kurioje gali būti tvarkomi pastatai, pretenduoti į miesto paramą galėjo visi kultūros paveldo objektai ir kultūros paveldo statiniai Kauno mieste. Tiesa, prioritetas buvo teikiamas reprezentacinėms gatvėms centre – Senamiestyje ir Naujamiestyje.

"Smagu matyti atsinaujinantį ir besitvarkantį Kauną, ypač Senamiesčio zoną, kurioje didžiulį postūmį padarė prieš keletą metų Kauno miesto savivaldybės pradėta ir sėkmingai besitęsianti Paveldotvarkos programa", – kalbėjo UAB "Mano būstas" Kauno regiono vadovas Ramūnas Burokas.

Pataria nedelsti

Praėjusių metų vasarį paskelbus paraiškų teikimo startą, į "Kauno centro būsto" administraciją dėl dalinio finansavimo galimybės kreipėsi penkiolikos pastatų savininkai, kiti valdymo teisių turėtojai ar įgalioti asmenys. Dvylika paraiškų atitiko visus kriterijus, o aštuoni teikėjai pasinaudojo gauta parama. Ji, anot R.Buroko, sudarė 195 tūkst. eurų. Dalis šios sumos nubyrėjo ir Laisvės al. 28 namo gyventojams.

Jaučiame didelį mūsų klientų susidomėjimą, padedame mūsų administruojamų pastatų bendraturčiams išsigryninti ir susitarti dėl bendros idėjos ir poreikio.

"Pirmiau kilo mintis tvarkyti namą, o tik vėliau iš "Kauno centro būsto" sužinojome, kad galime pasinaudoti Paveldotvarkos programa, – namo senbuvis Gediminas Damijonaitis džiaugėsi, kad jo iniciatyva kaimynų nesukiršino – tam, kad būtų tvarkomas namo fasadas, pritarė dauguma. – Balsavime galbūt ir ne visi dalyvavo, tačiau iš tų, kurie buvo, nė vienas nepasisakė prieš."

Sulaukęs daugumos gyventojų pritarimo, su jau parengtu darbų tvarkybos projektu G.Damijonaitis kreipėsi į namą administruojančią bendrovę, kuri į savo rankas perėmė tolesnę proceso eigą.

Specialistams įvertinus projektą ir pateikus jo sąmatą, "Kauno centro būsto" administratoriai dokumentus toliau derino su Kultūros paveldo skyriumi.

"Tokio plano turėtų laikytis visi norintieji pasinaudoti finansine parama", – R.Burokas priminė, kad tvarkybos darbų projekto parengimas trunka nuo 3 iki 6 mėnesių, todėl esą sukrusti reikia kur kas anksčiau, nei internete ar spaudoje pasirodo Kultūros paveldo skyriaus kvietimai dalyvauti programoje.

Džiaugiasi rezultatais

Paveldotvarkos programos finansavimas, pasak Kultūros paveldo skyriaus specialistų, skiriamas remonto, avarijos grėsmės pašalinimo, konservavimo, restauravimo darbams, taikomiesiems tyrimams, apsaugos techninėms priemonėms įrengti, fasadui dekoratyviai apšviesti. Kitiems statybos darbams parama neteikiama, tačiau ji gali būti atliekami drauge su tvarkybos darbais.

"Mes nusprendėme tvarkyti fasadą", – G.Damijonaitis bandė prisiminti, kada paskutinį kartą daugiabučio išorės sienos sulaukė darbininkų teptuko. – Gal prieš dvidešimt metų?"

Ilgą laiką slėpęsis po po murzina rusva spalva, besibaigiant 2018-iems, Laisvės al. 28 numeriu pažymėtas namas galiausiai pakeitė savo apdarą į sodrų ir ryškų.

"Darbų vykdytojus siūlė "Kauno centro būstas". Savas kandidatūras galėjome siūlyti ir mes patys", – G.Damijonaitis pabrėžė, kad galutinį žodį pasirenkant tarė gyventojai.

Įvertinę ankstesnių darbų nuotraukas ir įkainius, jie išsirinko priimtiniausią kandidatūrą. Pastaroji, anot namo atstovo, nenuvylė. Darbų vykdytojai dirbo sklandžiai, tilpo į visus terminus – birželio viduryje išskleidę pastolius, įpusėjus rudeniui darbininkai juos surinko.

"Ši vasara ir ruduo buvo dėkingi. Ne taip kaip praėjusieji, kai darbininkus ir sienas merkė lietus", – darbo eiga ir galutiniu rezultatu džiaugėsi namo senbuvis.

Palanki mokėjimo tvarka

Savivaldybės indėlis į kiekvieno fasado sutvarkymą siekia iki 50 proc. visos fasado atnaujinimo sąmatos. G.Damijonaičio teigimu, miesto valdžia jų daugiabučiui skyrė perpus tiek – apie 25 proc. Likusia dalimi turi pasirūpinti pastato savininkas arba gyventojai.

"Tiksliai nepasakysiu, bet 1 kv. m teko apie 56 eurus. Vadinasi, jei butas 50 kv. m, namo fasado restauravimas jo šeimininkui atsiėjo apie 2,5 tūkst. eurų", – skaičiavo G.Damijonaitis.

"Kauno centro būstas" gyventojams suteikia palankias sąlygas mokėti dalimis – atsiskaitę su rangovais ir vykdytojais, su gyventojais administratoriai pasirašo sutartį, įpareigojančią per atitinkamą laiką lygiomis dalimis išsimokėti už suteiktas paslaugas. Išimtiniais atvejais, pasirašius naują sutartį su atitinkamomis sąlygomis ir įsipareigojimais, terminą galima pratęsti net iki kelerių metų.

Taip esą pasitaikė vos kelis kartus. Žmonės, besikreipiantys dėl fasadų tvarkymo ar kitų remonto darbų, dažniausiai pasiskaičiuoja preliminarias išlaidas ir deramai paskirsto savo biudžetą.

"Jaučiame didelį mūsų klientų susidomėjimą, padedame mūsų administruojamų pastatų bendraturčiams išsigryninti ir susitarti dėl bendros idėjos ir poreikio, – bendradarbiavimu su gyventojais darsyk pasidžiaugė R.Burokas ir vylėsi, kad šie metai bus dar produktyvesni. – Šiemet planuojame savivaldybės paramai gauti pateikti dukart daugiau pastatų – iš viso 30. Šiems pastatams rengiame paraiškas fasadų tvarkymo darbams paramai gauti."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kolega

Kolega portretas
tai ne renovacija o patepliojimas kodel netvarkomi stogai sildimasir t.t

...

... portretas
Krabo vizija: "Kaunas - griuvėsių miestas" (bet prieš tai jį reikia visą bankams užstatyt).

Nuomonė

Nuomonė portretas
Būtų gerai , jeigu ir priemiesčių neaplenktų. ,,Chruščiovkės" irgi būstai. Ir jau sovietinis paveldas, kuris atspindi to laikmečio gyvenimą . Tad vertėtų atnaujinti ir tų pastatų išorę.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių