„Kauno energija“ žada išmokėti kompensacijas

  • Teksto dydis:

Sausį AB "Kauno energija" kreipėsi į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją dėl palyginamųjų šilumos gamybos sąnaudų (superkamos šilumos kainų viršutinių ribų) skaičiavimo.

Po patikrinimo komisija pareiškė, kad neteisingai įvertinta gamtinių dujų transportavimo kaina.

"Kauno energijos" atstovų nuomone, sąnaudos buvo skaičiuojamos teisingai, įvertinant bendrovės veiklos skirtingumus, palyginti su kitomis Lietuvos šilumos tiekimo bendrovėmis. Tačiau bendrovė žada vykdyti komisijos nurodymus ir kompensuos vartotojams dalį kainos, kurią moka už gamtinių dujų transportavimą.

Bendrovei kilo abejonių ar tikrinamu laikotarpiu palyginamųjų sąnaudų skaičiavimuose buvo teisingai naudojamos gamtines dujas naudojančių gamybos šaltinių lyginamosios kuro sąnaudos.

Bendrovės nuomone, Šilumos supirkimo iš nepriklausomų šilumos gamintojų tvarkos ir sąlygų apraše neaiškiai reglamentuota sąvoka "atitinkamo mėnesio faktinės lyginamosios kuro sąnaudos", o tai ypač aktualu, kai įrenginiai ataskaitiniu laikotarpiu nebuvo eksploatuojami.

Ypač ši tvarka nėra logiškai susieta su Kauno situacija, kai miesto šilumos tiekimo įmonė neturi savo nuosavo pagrindinio gamybos šaltinio, kuris parduotas dar 2003 m.

Dėl to, siekdama, kad vartotojai šilumą gautų kuo mažesne kaina, bendrovė dar sausio mėnesį kreipėsi į komisiją, kad būtų papildomai patikrinta, ar teisingai skaičiuojamos palyginamosios šilumos gamybos sąnaudos.

Komisijos nuomone, bendrovė turėjo įvertinti faktines aplinkybes, o ne galimas prielaidas. Dėl to, komisijos nuomone, bendrovė turėtų vartotojams kompensuoti dalį šilumos įsigijimo sąnaudų. Į visas kitas bendrovės pateiktas pastabas komisija atsižvelgė ir patvirtino bendrovės skaičiavimų teisingumą.

Patikrinimo akte komisija taip pat pažymi, kad AB "Kauno energija" pateikė visus prašomus dokumentus ir duomenis. Bendrovė yra atvira visoms iniciatyvoms bei patikrinimams, kurie yra normalus ir įprastas reiškinys komisijos reguliuojamų įmonių praktikoje.

Nepaisant nuomonių skirtingumo, siekdama, kad vartotojai gautų šilumą kuo mažesne kaina, bendrovė per artimiausius mėnesius kompensuos nurodytą sumą vartotojams, suderinus su komisija kompensacijos sumą ir periodą.

AB "Kauno energija" yra pateikusi komisijai papildomus argumentus dėl nevienareikšmiško situacijos vertinimo ir tikisi, kad komisijos išvados dar negalutinės ir gali pasikeisti. Dėl pasikeitusių išvadų nauda vartotojams būtų dar didesnė. Bendrovės skaičiavimais, jei komisijos priimtas sprendimas būtų galutinis, kompensacijos dydis vienam namų ūkiui būtų maždaug 5 eurai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Kauno energija" - juodoji skylė, ir kada jiems bus gana?

ALGIS

ALGIS portretas
Jau vieną kartą kompensavo , svolačiai .

Janina

Janina portretas
Kad silumos kainos siaubingos tai tiesa, bet prie ko cia meras. Tokio mero mes dar neturejom koki dabar turim, reikia dziaugtis. Bet va tam zmogui niekada nebuna gerai.Jis tiek padare per metus, kiek nepadare kiti per keturis.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių