Kauno gimnazijoje – atviros tuberkuliozės atvejis

Kauno Jono Pauliaus II gimnazijoje užfiksuotas atviros plaučių tuberkuliozės atvejis. Kontaktą su sergančia mokine turėję žmonės raginami kuo skubiau pasitikrinti sveikatą.

Pasigedo mokykloje

Gimnazijos direktorė Ramutė Latvelienė „Kauno dienai“ sakė, kad apie atvira tuberkulioze sergančią mokinę sužinojo iš klasės auklėtojos. Vadovė patikino, kad pamokos vyksta toliau.

„Mes negavome jokios informacijos, patys ją susiradome. Klasės auklėtojas pasidomėjo, kur yra vaikas, nes mokinės nebuvo mokykloje. Tėvai informavo, kad ji – ligoninėje. Visa instrukcija, ką daryti, yra pateikta bendruomenei, tėvai savo nuožiūra ves vaikus pas gydytojus, taip pat spręs, ar juos leisti į pamokas. Mes darome viską, ką nurodė Visuomenės sveikatos centras“, – sakė Jono Pauliaus II gimnazijos direktorė R. Latvelienė.

Kokių veiksmų ėmėsi mokykla? Ar buvo dezinfekuotos patalpos? Teko girdėti, kad tiesiog keli stalai buvo nuvalyti sodos tirpalu ir viskas.

Ji neatskleidė, kelintoje klasėje mokosi užkrečiama liga susirgusi mokinė, tačiau mokyklos bendruomenėje tėvai diskutavo, jog sergantis vaikas mokosi didesniame mokyklos pastate, tad tai nėra pradinių klasių mokinys.

Sunerimę tėvai

Visi gimnazijos tėveliai sunerimę, nes sklinda kalbos, kad mokinys į pamokas sergantis galėjo vaikščioti visą spalį. Nėra žinoma, kiek mokinių ir mokytojų turėjo tiesioginį kontaktą su užkrečiama liga sergančiu vaiku.

„Kokių veiksmų ėmėsi mokykla? Ar buvo dezinfekuotos patalpos? Teko girdėti, kad tiesiog keli stalai buvo nuvalyti sodos tirpalu ir viskas“, – klausinėjo susirūpinę gimnazistų tėvai.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamų ligų valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Kristina Rudžinskaitė „Kauno dienai“ sakė, kad pavojaus kitų vaikų sveikatai neturėtų būti, nes atvira tuberkulioze susirgęs vaikas neturėjo simptomų.

„Mūsų žiniomis, vaikas sergantis į mokyklą nėjo. Jam tuberkuliozė nustatyta visai atsitiktinai. Jis nekosėjo, šiai ligai būdingų simptomų neturėjo. Todėl sudėtinga kalbėti, kad galėjo kažką užkrėsti. Šiuo metu jis gydomas ligoninėje. Mokykloje yra saugu. Dezinfekcija dėl tuberkuliozės nėra numatyta, užtenka paprasto valymo bei vėdinimo. Mokykla bei tėveliai apie tai informuoti“, – sakė specialistė.

Ji patikino, kad ketvirtadienį, lapkričio 9 dieną, yra organizuojamas tėvelių susirinkimas, kuriame dalyvaus NSVC specialistai ir atsakys į visus klausimus apie tuberkuliozę.

Gydoma ligoninėje

Kauno klinikinės ligoninės atstovai išplatino informaciją, jog pacientė spalio 31 d. į ligoninę kreipėsi dėl kitų ligų simptomų, bet medikai nusprendė atlikti tyrimus ir dėl džiovos, nors akivaizdžių šios ligos požymių nebuvo.

Kaip sakė Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų II skyriaus vedėja Dalia Steponavičienė, tuberkuliozė dažnai nepasireiškia akivaizdžiai. „Kartais tik kitos ūmios ligos metu galima aptikti ir tuberkuliozę. Nuo 30 iki 60 proc. vaikų džiovos susirgimų atvejų turi būtent tokią ligos formą“, – aiškino medikė.

Sergant uždara ligos forma organizme yra mikobakterijų, bet jos neišskiriamos į išorę ir nekelia pavojaus aplinkiniams. Užkrečiama tik atviros formos tuberkuliozė. Tokie ligoniai izoliuojami vienvietėse palatose su atskiru sanitariniu mazgu ir nekontaktuoja su kitais pacientais.

Tuberkuliozės gydymas gali trukti iki pusmečio.

„Mūsų visuomenėje tuberkuliozė nėra vien ilgai gydoma liga – ji sukelia dideles psichologines problemas, nes sergantysis pasmerkiamas panašiai kaip senais laikais būdavo atstumiami raupsuotieji. Anksčiau laikyta daugiausiai inteligentus puolančia liga, dabar ji turi kitą etiketę – neva tuberkuliozė yra asocialių asmenų palydovas. „Tačiau ši liga plinta oro lašeliniu būdu.  Užtenka bet kur viešoje vietoje įkvėpti sergančiojo iškosėtų ar iščiaudėtų bacilų ir, jeigu turime nusilpusią imuninę sistemą, galime susirgti šia liga netgi gyvendami visiškai tvarkingai ir švariai“, – teigė D.Steponavičienė.

Šiemet iki lapkričio gydyti 47 vaikai, iš jų aštuoni sirgo atvira tuberkuliozės forma. Šiuo metu skyriuje gydomi 23 vaikai, iš jų du dėl atviros džiovos.

Pernai per metus Kauno klinikinėje ligoninėje tuberkuliozės diagnozė patvirtinta 21 vaikui. Keturi sirgo atvirąja. Daugelis vaikų turėjo kontaktą su sergančiu atvira tuberkulioze asmeniu artimoje aplinkoje – šeimoje, kaimynystėje.

Užtenka bet kur viešoje vietoje įkvėpti sergančiojo iškosėtų ar iščiaudėtų bacilų ir, jeigu turime nusilpusią imuninę sistemą, galime susirgti šia liga netgi gyvendami visiškai tvarkingai ir švariai.

Ligos simptomai

NVSC išplatintame laiške rašoma, kad reikia atkreipti dėmesį, jog artimą sąlytį su ligoniu turėję vaikai ir suaugusieji gaus NVSC Kauno departamento specialistų siuntimus pas savo šeimos gydytoją, rekomenduojant nedelsiant, bet ne vėliau kaip per 1 mėnesį, nemokamai pasitikrinti dėl tuberkuliozės.

„Negavusiems siuntimo, rekomenduojama stebėti savo sveikatos būklę ir kreiptis į savo šeimos gydytoją, pajutus pirmuosius šiai ligai būdingus požymius: silpnumas, sutrikęs miegas, svorio kritimas, ilgalaikė subfebrili temperatūra (apie 37°C), naktinis prakaitavimas, kosulys, kai skrepliuojama ilgiau nei tris savaites, atkosima kraujo, jaučiamas dusulys, kartais – krūtinės skausmai“, – dėstoma laiške.

Tuberkuliozė – tai lėtinė, infekcinė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterija (Mycobacterium tuberculosis), perduodama oro lašeliniu būdu – įkvėpiant. Pagrindinis infekcijos šaltinis – atvira plaučių tuberkulioze sergantis žmogus. Asmuo gali būti užsikrėtęs tuberkuliozės sukėlėju, tačiau suserga ne visi (manoma, kad suserga apie 10 proc. užsikrėtusių asmenų). Užsikrėtus, bet nesergant tuberkulioze, kai nepasireiškia klinikiniai simptomai, asmuo neplatina sukėlėjo ir nėra pavojingas aplinkiniams. Ar susirgs užsikrėtęs asmuo mikobakterijomis, didele dalimi priklauso nuo jo imuniteto. Susirgus dažniausiai pažeidžiami plaučiai, tačiau gali būti pažeistas ir bet kuris kitas organas (sąnariai, limfmazgiai, kaulai ir kt.). Pagrindiniai tuberkuliozės rizikos veiksniai: artimas ir ilgalaikis kontaktas su sergančiu atvira plaučių tuberkulioze asmeniu.

Sergantis atvira plaučių tuberkulioze asmuo turi griežtai laikytis gydytojų nurodymų:

* naudoti chirurgines kaukes, kad kuo mažiau užkrečiamų aerozolių patektų į aplinką;

* laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo;

* bendrauti su aplinkiniais ne mažesniu kaip 1 m. atstumu.

Tuberkuliozės profilaktika:

* Tinkamas patalpų vėdinimas (natūrali ir/ar įrengta mechaninė ventiliacija) bei paviršių valymas drėgnu būdu.

* Profilaktiniai skiepai BCŽ (BCG – bacillus Calmette-Guerin) vakcina, pagal LR vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, naujagimiams.

* Kasmet, teisės aktų nustatyta tvarka, profilaktiškai tikrinami 7 m. amžiaus ir rizikos grupėms priklausantys vaikai, atliekant tuberkulino mėginius.

* Teisės aktų nustatyta tvarka darbuotojai, kurių darbas susijęs su sveikatos priežiūra, vaikų ugdymu, paslaugomis gyventojams ir kt., privalo prieš pradėdami dirbti ir vėliau kasmet pasitikrinti sveikatą (atlikti krūtinės ląstos dviejų krypčių rentgenogramą), ar neserga tuberkulioze.

* Imuninės sistemos stiprinimas: gerai ir sveikai maitintis, laikytis tinkamo darbo ir poilsio režimo, vengti žalingų įpročių, dažniau būti gryname ore bei didinti fizinį aktyvumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hm

Hm portretas
Komentatoriui, pasivadinusiam Panikieriams Neskleisk erezijų. Sifiliu važiuodamas autobusu tikrai neužsikrėsi...

Pažvelgus iš šalies

Pažvelgus iš šalies portretas
Mielieji, atsirado proga išlieti visas susikaupusias "širdgėlas" ant Mokyklos, Administracijos, Direktorės, Auklėtojos ar kitų žmonių, kurie dabar jums nepatinka. Paskubėkit.. Nes labai greit suprasite, kad viskas vyksta taip, kaip reikalauja ši sudėtinga situacija.

Panikieriams

Panikieriams portretas
Idomus dauguma komentaru:) Ne tie vaikai- pavojingiausi (kurie dazniausiai tvarkingai gydomi, jei tevai rupinasi), o bomzeliai autobusuose- tokioj uzdaroj erdvej gali pasigauti visko, ne tik TBC (niezu, uteliu, sifilio, grybelio ir pan.) Jie didziausias uzkrato saltinis (jei tik jam esame imlus). Deja, juos toleruojame, nes nepatogu isprasyti (iskolios, gal neturi uz ka vaziuoti, susals ir pan.), vairuotojai irgi daznai apsimeta, kad "nemato", o dar jei bilieta sugeba nusipirkt...Nors taisyklese aiskiai parasyta, kad NEPRIVALO VEZTI PILIECIU NESVARIAIS RUBAIS. Bet mes humaniski, gaila juk...:/
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių