Kauno Kalėdos už pusę milijono eurų

Gražiausiomis Kalėdų eglėmis pagarsėjęs Kaunas šiemet vėl žada nustebinti. Ir ne vien egle, bet ir kūrėjų fantazija, kuriai pasitelktos vaizdo ir apšvietimo technologijos bei šou meistrai.

Sutemus transformuosis

Šiandien bus įžiebta pagrindinė Kauno Kalėdų eglė ir veikti pradės čia įsikursiantis Kalėdų miestelis. Dieną viskas atrodys minimalistiškai ir spindės natūralumu, jausis gamtos artumas, tačiau sutemus Rotušės aikštė tarsi transformuosis ir įtrauks į dinamišką, inovatyvų technologijų pasaulį.

Prie 13 m aukščio ir 6 m pločio žaliaskarės, sukomponuotos iš tūkstančių šakelių, kankorėžių, vakar dar plušo floristai ir apšvietėjai.

Kūrėjai ir idėjos įgyvendintojai pasistengė su kaupu. "Eglė – kaip mozaika, supinta, surišta po vieną šakelę. Tai juvelyrinis darbas. Tam sugaišta apie 800 valandų", – pasakojo už eglės idėjos įgyvendinimą atsakingo salono "Flores Vireti" vadovas Mindaugas Markelis.

Paskutines dešimt dienų vien floristai prie eglės darbavosi po 12–14 val. Ar nesulaukė priekaištų iš namiškių? "Tik pagyrimų ir paskatinimų. Juk ne kasdien pasitaiko galimybė puošti pagrindinę miesto eglę, prisidėti prie tokio grandiozinio ir inovatyvaus projekto", – sakė salono "Flores Vireti" floristė Agnė.

"Tikslas – kad eglė įspūdingai atrodytų bet kuriuo paros metu. Tikrai nebus gėda prie jos prieiti ir dieną nusifotografuoti", – juokavo Remigijus Knabikas, vadovaujantis bendrovei "Medusa Concert", kūrusios ir įgyvendinančios Rotušės aikštės puošybos, eglės kūrimo, įžiebimo iškilmių, kalėdinio laikotarpio savaitgalių programos, Naujųjų metų sutikimo šventės projektus.

Eglė įsilies į bendrą aikštės šventinį vaizdą, kuris sutemus nuolat keisis ir kvies sugrįžti kasdien. Kartu su šalia esančiais specialiais blokais eglė taps didžiuliu 35 m pločio vientisu ekranu.

Tūkstančiai elementų

Tam, kad būtų įgyvendintas ambicingas užmojis, prireikė daugiau nei 1 500 kv. m organinio stiklo ir 2 900 medinių kaladėlių bei 10 tūkst. specialių varžtų viskam tvirtinti.

Sienos konstrukcijoms panaudota apie 30 tonų pastolių detalių, 28 tonos balastinių blokų konstrukcijai sutvirtinti.

Pačiai eglei prireikė 3 tonų pušų ir apie 2 tonas europinio ir pilkojo kėnių šakų, 500 baltintų 15–20 cm ilgio kankorėžių, kurie atkeliavo iš Indijos. Rankomis surišta apie 10 tūkst. spygliuočių šakų.

Eglę puošia specialiai rankomis pagaminti kankorėžių sietynai, į kuriuos supinta apie 5 tūkst. paprastosios eglės kankorėžių, sunaudota 0,5 km natūralios lininės džiuto pintos virvės.

Eglė papuošta ir girlianda iš išmaniųjų programuojamų burbulų, o šalia jos bus daugiau nei 1 000 kv. m plotą užimantys stikliniai paviršiai, ant kurių bus rodomos vaizdo projekcijos.

Technikams ir menininkams tai suteikia begalines galimybes.

Pasak R.Knabiko, didžiausia problema buvo laiko trūkumas, tad kartu vyko ir projektavimas, ir gamyba. "Šventėms prigalvota įvairių projektų. Viskas yra naujai įgyvendinama, tad tai užtrunka", – sakė R.Knabikas, užsiminęs būsimas apie įvairias pramogas ir reginius Rotušės aikštėje.

Įžiebimo iškilmės priblokš

Pirmieji visus pabandytus apsakyti vaizdus ir laukiantį pritrenkiantį šou, parengtą įžiebimo iškilmėms, pamatys dalyvausiantieji šventėje, kuri šiandien prasidės 18 val. Ceremonija bus ne mažiau įspūdinga nei pats Kalėdų miestelis.

Šįvakar Rotušėje pirmą kartą Lietuvoje koncertuos šokių kolektyvas iš Ukrainos "Light Balance", žiūrovams visame pasaulyje užgniaužiantis kvapą. Tikimasi, kad bus išvengta nemalonių netikėtumų ir šį kolektyvą, drabužius ir kitus pasirodymui reikalingus reikmenis atskraidinsiančios oro linijos viską atgabens laiku.

Ši aukštųjų technologijų grupė savo pasirodymuose neoninius ir LED šou elementus derina su akrobatika ir šokio choreografija. Komanda yra dalyvavusi tokiuose televizijos šou kaip "America's Got Talent", "Britain’s Got Talent", "Das Supertalen"" ir pateko į šių šou finalinius etapus.

Išsižioti iš nuostabos privers ir grupės "Spark" (Didžioji Britanija) pasirodymas. Ši aukštųjų technologijų gatvės teatro trupė savo pasirodymuose naudoja unikalius mušamuosius instrumentus, įspūdingą choreografiją su ypatingais apšvietimo elementais.

Be šių grupių į renginį susirinkusius kauniečius ir miesto svečius dar šildys "GIN GAS (Lietuva), "Viduramžių pasiuntinių" šou, Ieva Zasimauskaitė, Egidijus Bavikinas ir jų bei kitų atlikėjų pasirodymai.

Finansinė pusė

Kaunas šiais metais Kalėdoms skyrė rekordinę 460 tūkst. eurų sumą. Tai 100 tūkst. eurų daugiau, palyginti su praėjusiais metais.

Rotušės aikštei ir viskam, kas joje vyks iki vasario, iš minėtos sumos skirta 180 tūkst. "Tai suma su PVM. Realiai renginiams, fejerverkams, eglei, konstruktyvams, priežiūrai, personažams savaitgaliais, edukacinėms veikloms, naujametei diskotekai su lazeriais ir viskam kitam mums lieka 150 tūkst. eurų", – skaičiavo R.Knabikas.

Anot jo, šios sumos viskam tikrai nebūtų užtekę. Paviešinus užmojus, noriai prisijungė verslininkai. Skaičiuojant su tuo, kas gauta natūriniais mainais, rėmėjų parama sudaro tiek pat, kiek gauta iš miesto.

J.Šmidtienę sužavėjo Santakos parkas

Šių metų žaliaskarės kūrėjams kartelė buvo užkelta neįtikimai aukštai. Iki šiol daugelį metų Kauno Kalėdų egles kūrė tekstilininkė Jolanta Šmidtienė ir miestas galėjo didžiuotis įspūdingiausiais šventiniais akcentais. Viena jos kurtų eglių yra netgi patekusi į Guinesso rekordų knygą.

Šiemet J.Šmidtienė su partneriais taip pat dalyvavo konkurse Kalėdų miesteliui, eglei ir šventinėms programoms kurti. Laimėjus "Medusa Concert" pasiūlymui, J.Šmidtienė neliko be darbo – ji kuria Alytaus miesto eglę.

Tekstilininkės pasiteiravome, kaip ji vertina naujųjų eglės kūrėjų idėjas ir pastangas.

"Dažnai pravažiuoju pro aikštę. Darbai, matau, vyksta, labai tikiuosi, kad bus labai labai įspūdinga. Nenoriu komentuoti, kol darbai dar nepabaigti. Tačiau noriu pasidžiaugti Santakos parko iliuminacijomis. Ši erdvė tapo labai šventiška, atsigavusi, labai gražiai atrodo atvažiuojant nuo Marvelės. Kasdien važiuoju iš Alytaus ir džiaugiuosi", – sakė J.Šmidtienė.

Kaunas – mano mylimas miestas, todėl vis dar tikiu, kad gražiausią eglutę vėl kada nors jam padarysiu.

Kalėdiniu laikotarpiu Kaune, be Rotušės aikštės, Santakos parko, bus papuoštos šios miesto erdvės: M.K.Čiurlionio, Varnių, P.Vileišio, S.Daukanto, Panemunės, Kauno hidroelektrinės tiltai, Jiesios ir Kauno pilies tilteliai. Visą gruodžio mėnesį bus apšviestas Kauno muzikinis teatras. Taip pat – Nepriklausomybės aikštė, Laisvės alėja, Vilniaus gatvė, Vytauto prospektas, Kauno pilis, Parodos kalnas, Juozapavičiaus prospektas, Vaidoto gatvė ir dar daug kitų vietų.

Laukia kavos tirščių

Dar vienas įdomus akcentas – Kauno Kalėdų eglė taps pirmąja šalyje, apšviesta aplinkai palankia elektros energija. Prie to gali prisidėti visi norintieji, atnešdami į specialų konteinerį aikštėje kavos tirščių, kuriuos perdirbus gauta energija ir bus naudojama eglei apšviesti.


Šiame straipsnyje: undefined

NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietė

kaunietė portretas
Tikėjausi kažko gražaus...deja ...Jokios Kalėdinės dvasios...Už tooookią sumą ...Skonio reikalas , bet mane nemaloniai nustebino .

Dalyvė

Dalyvė portretas
Nesuptratome dėl ko buvo pakabintas ekranas M.Valančiaus ir Vilniaus gt prie Katedros jis buvo be garso. tuo piktinosi dauguma čia atėjusių. Kažkoks nesusipratimas. Ir taip antri metai tai kartojasi.

...

... portretas
Trumpai ir aiškiai: "Va jums, kauniečiai, virvės pasikorimui, tik netęskit ilgai, nes paskutiniams gali ir nelikt. O mūsų krabų cechuose 'atbėgėliai' neburnodami dirbs, šlovė stipriajam centrui Briuseliui".
VISI KOMENTARAI 64

Galerijos

Daugiau straipsnių