Kauno kartų namams – 20 metų

  • Teksto dydis:

Šiuo metu Europos, Skandinavijos, JAV šalyse teikiamos įvairaus profilio socialinės paslaugos žmonėms, kuriems reikalinga pagalba ir ieškoma naujų paslaugų formų bei daug dėmesio skiriama kartų integravimui, bendravimui ir bendradarbiavimui. Tokie yra ir Kauno kartų namai, kurie šiemet pažymi 20 metų veiklos jubiliejų.

Tai novatoriška, unikali ir netradicinė socialinės  globos įstaiga. Būtent šiuose namuose galima pajusti ramią senatvę ir išmintį, vaikų juoką ir krykštavimą, gyvenimo džiaugsmą, kur dera dvi skirtingos būsenos jaunystė ir senatvė. Kauno kartų namuose gyvenančios jaunos mamos turi unikalią galimybę patirti, ką reiškia gyventi šeimoje, kaip apskritai tvarkyti šeimos gyvenimą.

Kauno kartų namai yra biudžetinė socialinių paslaugų įstaiga, kurios atsiradimą 1995 m. iniciavo Lietuvos „Caritas“, padedant Nyderlandų fondui. Pirmosios Kauno kartų namų gyventojos buvo trys jaunos motinos su kūdikiais, iš kurių dvi – nepilnametės. Po pusmečio atvyko septyni pirmieji senyvo amžiaus žmonės.  Šiandien čia pastogę suranda skirtingo amžiaus gyventojai: seneliai, jaunos motinos ir jų vaikai (32 vietos seneliams ir aštuonios vietos Laikino gyvenimo namuose motinoms su vaikais). Šioje įstaigoje įsikūręs Pagyvenusių žmonių dienos centras (centras gali priimti iki 25 asmenų). Taip pat veikia Išėjusių iš Kauno kartų namų šeimų palaikymo centras, kuriame bendrosios socialinės paslaugos suteikiamos buvusioms Kauno kartų namų gyventojoms, Savarankiško gyvenimo namai – keturioms šeimoms.

Kuo išskiria Kauno kartų namai?

Kauno kartų namai yra unikalūs tuo, kad juose po vienu stogu gyvena trijų skirtingų kartų žmones: kūdikiai ir vaikai, jų motinos ir seneliai. Jie tampa artima vieni kitiems bendruomene, užsimezga tarpusavio emociniai ryšiai.

Kauno kartų namuose dirba kvalifikuoti, empatiški, mylintys savo darbą specialistai, kai kurie iš jų dirba nuo įstaigos įsikūrimo.

Įgyvendinant Kauno kartų namų viziją – „tapti namais kuriuose gera gyventi ir dirbti“, siekiama sukurti tokią organizacijos kultūrą, kad dirbantis personalas žinotų savo darbo tikslą, veiklos prasmę. Įsisąmoninti padeda šie klausimai: Kokia mano paskirtis? Koks mano tikslas to, ką aš čia darau? Labai svarbu sudaryti personalui geras darbo sąlygas, jaukią atmosferą, kurti teisingus, mylinčius tarpusavio santykius. Jei darbuotojas gerai jaučiasi, yra geros nuotaikos, linksmas – jis teiks kokybiškas paslaugas paslaugų gavėjams. Kita siekiamybė yra kurti gyventojams tokius namus, įtraukiant ir  juos pačius į problemų sprendimą, kuriuose būtų gera gyventi.

Kauno kartų namų misija „Priimti su meile, išleisti su meile“ reiškia, kad  kiekvieną atvykstantį asmenį (ar tai būtų mama su vaiku, ar senelis) priimti pagarbiai, tokį koks jis yra – neteisti, nesmerkti, į kiekvieną  žiūrėti kaip į nepakartojamą, gerbtiną asmenybę su individualiais poreikiais. Darbuotojų pareiga – padrąsinti, pagirti, įtikinti žmogų, kad daug ką jis gali padaryti pats, nes pasitikėjimas savo jėgomis labai svarbus dalykas. Dažnas Kauno kartų namų gyventojas ar gyventoja savo gyvenime patyrė atskirtį, vienatvę, atmetimą ir daug skausmo. Šilumos, tikro, nuoširdaus santykio patirtis skatina augimą, padeda atkurti subyrėjusį socialinių ryšių tinklą.

Laikini namai motinoms ir vaikams

Motinoms su vaikais atsidūrusioms krizinėje situacijoje teikiamos socialinės priežiūros paslaugos. Kauno kartų namuose jos gali gyventi vienerius metus arba iki pilnametystės. Dauguma moterų pačios vaikystėje buvo apleistos, augo probleminėse šeimose ar vaikų globos namuose. Todėl nenuostabu, kad jų žema savivertė, jos nemoka auginti vaikų, neturi motinystės, savarankiško gyvenimo įgūdžių ir pan. Jų, negavusių meilės pamokų vaikystėje, gebėjimas mylėti ar tik paprasčiausiai artimai ir šiltai bendrauti su kitu žmogumi yra labai menkas. Be užuojautos, nuoširdumo, be etinių ir moralinių vertybių, būdingų daugumai žmonių, jos patiria tik paviršutiniškas ir lėkštas emocines reakcijas, jų santykiai nebūna tvirti. Vienintelis jų stiprus jausmas – priešiškumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anon

Anon portretas
Tarakonus isigaudikit ir žiūrėkit gėrė kas nori ir kada viską slėpė reikėtų kad kas patikrinti juos

Luka

Luka portretas
Jei zinotumet kas darosi ten...

Egle

Egle  portretas
Is ko gyvena kartu namu darbuotojai?tikrai ne is algos kaip dirba savo darba soc darbuotojai? Kokia kontrobanda vyksta (cigareciu)namuose niekas nezino. Visi raso tai kas grazu bet galeciau labai daug papildyt ir pasakyt apie labdaras girtus senelius darbuotojas ir aplamai kas cia per ystaiga
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių