Kauno medikai: šiemet gripas nuožmus ir klastingas

  • Teksto dydis:

Pastarosiomis dienomis užėjus į poliklinikas nekyla abejonių, dėl ko mieste paskelbta gripo epidemija – gydytojų kabinetus apgulė karščiuojantys pacientai. Šiemet gripas smogė staigiai ir stipriai.

Ligonių antplūdis

Kauno miesto poliklinikos padaliniuose medikai pluša išsijuosę, koridoriai pilni pacientų. Situaciją komplikuoja dar ir tai, kad liga paguldo ir pačius medikus.

"Liga mane užklupo labai staigiai, – sakė į Kauno miesto polikliniką Šilainiuose atvykęs pacientas 59 metų Juozas. – Antradienį dar puikiai jaučiausi, prikapojau sodyboje malkų, lyg ir nesušalau, bet grįžus vakare ėmė krėsti šiurpas, į jį nekreipiau dėmesio, naktį ėmė krėsti stiprus šaltis, o ryte jau buvau visiškas ligonis, temperatūra šoko iki 39 laipsnių ir vaistai gyvenimo visai nepalengvino, tik ketvirtadienį karščiavimas šiek tiek sumažėjo. Nusprendžiau nerizikuoti gydantis pagal liaudiškus patarimus, o vietoje to atskubėjau čia."

Kauno miesto poliklinikos Šilainių pirminės sveikatos priežiūros klinikos vedėja, šeimos gydytoja Rūta Ūsienė sakė, kad ligoniai pradėjo plūsti nuo pirmadienio. "Šiemet epidemija prasidėjo staiga – dar iki prasidedant paskutiniai sausio savaitei dominavo kitos peršalimo ligos, pneumonija, o po savaitgalio matome tikrą gripo protrūkį", – teigė ji.

Kauno miesto poliklinikos Dainavos padalinio I Šeimos sveikatos priežiūros skyriaus vyresnioji ordinatorė, šeimos gydytoja Rimantė Pakutkienė-Aleksė taip pat akcentavo pacientų srauto pagausėjimą. "Kreipiasi įvairaus amžiaus žmonės su gripo simptomais, tad darbo išties netrūksta", – teigė medikė.

Vien tik pirmadienį pacientų skambučių į Šilainių padalinį skaičius buvo 1 309 (dėl registracijos pas šeimos gydytojus, vizitų į namus) – įprastai vidutiniškai jų būna apie 750.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, savaitės viduryje 10 tūkst. Kauno gyventojų teko 161,7 susirgimo gripu. Epideminis slenkstis yra 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų. Anot ULAC, šiuo metu aplinkoje tarp paplitęs šie trijų tipų gripo virusai: A(H1N1), A(H3N2) ir B tipo.

Smogia žaibiškai

Kiekvienais metais gripas gali turėti vis kitokių bruožų. R.Ūsienė pastebi, kad šių metų virusas labai klastingas ir nuožmus. "Paprastai iš pradžių pasireiškia virusiniai simptomai – pakyla temperatūra, laužo kaulus, maudžia raumenis, o paskui atsiranda kiti simptomai: sloga, kosulys, gerklės uždegimas. Šiemet matome, kad kartu su gripu iškart pasireiškia ir kiti simptomai. Staigiai pakyla aukšta temperatūra, peršti gerklę, kamuoja aštrus, sausas kosulys, sloga", – sakė medikė.

Šiemet labai greitai užgriuvo ir epidemija. "Ankstesniais metais prasidėjus gripo sezonui sergamumas didėdavo pamažu, kol pasiekdavo epideminį lygį. Šiemet ilgai dominavo bronchitas, pneumonija, lengvesnės peršalimo ligos su neaukšta temperatūra, buvo ir gripo atvejų, bet staigų šuolį pastebėjome paskutinėmis sausio dienomis, kai pacientai ėmė masiškai plūsti su aiškiais gripo simptomais", – teigė R.Ūsienė.

R.Pakutkienė-Aleksė pastebi, kad šiemet gripas ilgam nualina organizmą. "Sergantys gripu net iki trijų savaičių gali jausti nuovargį, bendrą silpnumą, netoleruoti fizinio krūvio, prakaituoti naktimis. Liga ilgam apriboja normalų darbingumą", – sakė ji.

Naktį ėmė krėsti stiprus šaltis, o ryte jau buvau visiškas ligonis, temperatūra šoko iki 39 laipsnių.

Svarbu nedelsti

Labai svarbu susirgus gripu nedelsti ir kreiptis į gydymo įstaigą. Ypač tai svarbu vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems kitomis lėtinėmis ligomis.

R.Pakutkienė-Aleksė akcentavo, kad nereikia gydytis savarankiškai, kadangi ligos eigai labai svarbus tinkamai parinktų medikamentų skyrimas. "Neseniai turėjome atvejį, kai pablogėjus sveikatai, lėtine liga sergantis pacientas, galvodamas, kad tai ligos paūmėjimas, uždelsė kreiptis į šeimos gydytoją. Dėl to išsivystė plaučių uždegimas su ryškiu kvėpavimo nepakankamumu – pacientą teko skubiai nukreipti stacionariniam gydymui", – pasakojo R.Pakutkienė-Aleksė.

Komplikacijos neretai išsivysto ir mažiesiems. Dažniausios vaikus ištinkančios gripo komplikacijos – bronchitas, plaučių uždegimas, tonzilitas, sinusitas, ausų uždegimas. Tėvai turėtų stebėti, ar nėra bėrimų, taip pat nelaukti, jei vaiką ima kamuoti dusulio priepuoliai – tai rodo galimas gripo komplikacijas. Dažnai susirgę vaikai vengia skysčių ir tada kyla dehidratacijos grėsmė. Reikia bent jau paraginti vaiką dažniau gerti, kad ir nedideliais kiekiais.

Ginklai prieš virusą

Gripas gali parklupdyti kiekvieną, tačiau sumažinti viruso grėsmę įmanoma. "Savo pacientams visada patariame: skiepytis gripo vakcina, rūpintis higiena, tinkama mityba ir fiziniu aktyvumu, – perspėjo R.Pakutkienė-Aleksė. – Ypač pasirūpinti profilaktika ir skiepytis gripo vakcina rekomenduojame 65 metų amžiaus ir vyresniems asmenims, nėščiosioms, asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, turintiems piktybinių navikų, sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams."

Gripo epidemijos metu patartina atidėti planinius vizitus į poliklinikas. Suprantama, kad reikėtų kiek įmanoma vengti vietų, kur yra daug žmonių. Vertėtų nesivesti vaikų į parduotuves, prekybos centrus.

Visada tokiu metu naudinga gerti arbatą, turėti imbiero, česnakų, būtina kuo dažniau plautis rankas, vėdinti patalpas, vartoti daug skysčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Skiepai - gripo kilimo pagrindinė priežastis". (o su ta kauke geriausia eiti į bankus)

Viktorija

Viktorija  portretas
Gera matyti savo šeimos gydytoją Rūtą Ūsienę tai ne tik geras specialistas bet lr žmogus visada skiria laiko problemom išsiaiškinti kiekvienu atvejų išklausys ir patars .Dėkui daktarė Jums .

Anonimas

Anonimas portretas
jei darbe kas blogai jauciasi uzsidekit kaukes medicinines kad neapkrest kitu zmoniu.parduotuveje uzsidekit kauke ant veido.rinkaus darzoves apciaudejo apkosejo moteris.buvau su kauke gryzus veida rankas nusiploviau.2val gali su ja but paskui pakeist kita.saugokites nevaiksciokit kur daug zmoniu i renginius pastate.as ir troleibuse vaziuoju su kauke.ir vaistineje svarbiausia nes ateina sergantys zmones.18ckauke.o kai susirgsi100e tikrai isleisi.o poliklinikoje ten sergantys.nesigedykit kaukiu isejai is parduotuves ismetei.cesnakas
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių