Kauno muzikinio teatro remontas: spektakliai vyks kitose erdvėse

Bilietai į Kauno valstybinį muzikinį teatrą baigiami išpirkti iki vasario mėnesio. Kovo antrajai pusei jų taip pat neįsigysite, nes pastatas uždaromas iki 2019-ųjų pabaigos.

Tvarkomas etapais

Kauno valstybinis muzikinis teatras etapais tvarkomas jau ne vienus metus. 2003-iaisiais šiek tiek palopytas neobarokinio stiliaus pastato fasadas.

2007 m. vykusios rekonstrukcijos metu praplėstos dailininkų patalpos, siuvykla, butaforijos sandėliai. Beveik trečdaliu padidėjo ir Baltoji salė. Vietoje keturių administracijos kabinetų įrengti penki. Atsirado šiuolaikinė baleto studija, kurioje paklotos amortizuojančios keturių lygių grindys, su specialia linoleumo danga.

"Suremontuotose teatro patalpose įrengta ventiliacija ir priešgaisrinė signalizacija, kurių teatras iki tol neturėjo. Atnaujinta šildymo sistema, kanalizacijos tinklai", – baigtus darbus toliau vardijo Kauno valstybinio muzikinio teatro vadovo pavaduotojas Rimantas Lekavičius.

Prieš dvejus metus baigti restauruoti teatro vestibiuliai, sutvarkytos laiptinės. Iš žiūrovų salės iškeliavo senosios kėdės. Jų vietoje įtupdytos naujos, raudono vyno spalvos, su patogiais atlošais. Pasikeitė ir trečiojo aukšto ložių išdėstymas – padaugėjo vietų. šis procesas tęsėsi net dešimt metų.

Kilnoja kone po toną

Kitąmet planuojama modernizuoti ir teatro sceną, mat kai kurie mechaniniai pulteliai, trosai ir keliamieji mechanizmai veikia jau ne vieną dešimtį metų.

Jie, anot R.Lekavičiaus, veikia, tačiau reikalauja ne tik daugiau priežiūros, bet ir rankų jėgos – technologijos, kurias darbuotojai juokais vadina prieštvaninėmis, sveria ne po vieną šimtą kilogramų.

Trumpai tariant, visą tą Leningrado laikų rankinę įrangą pakeisime nauja, olandiška.

"Keisime scenos kėlimo įrangą, kuri teatre nuo 1984-ųjų. Priešgaisrinė uždanga dar senesnė. Trumpai tariant, visą tą Leningrado laikų rankinę įrangą pakeisime nauja, olandiška", – į trosus, kuriuos skaičiuoja ne metrais, o kilometrais, ir masyvias metalines konstrukcijas, esančias keliolikos metrų aukštyje, žvelgė pašnekovas.

Naujoji technika veiks greičiau ir tyliau, reikės mažiau žmonių ją aptarnauti spektaklių metu. Ji suteiks daugiau laisvės scenoje, o užprogramuota, kaip demonstracinėje versijoje nurodo gamintojai, galės be žmogaus pagalbos krištolinę taurę pripildyti šampano.

"Iš grindų, kaip kituose Europos teatruose, artistai ar orkestrai neišlįs. Tam reikėtų griauti visą konstrukciją, be to, po scena yra orkestro patalpos. Visgi kelis sprendimus bandysime", – puse lūpų prasitarė R.Lekavičius.

Daugiau galimybių scenoje

Šiuo metu pasirašoma darbų sutartis. Vėliau bus derinami brėžiniai. Kitas etapas – griovimo darbai.

"Labai tikinės, kad šio etapo metu neišlįs kokių nors netikėtumų. Žinote, kaip būna su senais pastatais", – darbų eigą dėstė R.Lekavičius.

Tiesa, prieš griaunant dar teks nurinkti visus prožektorius ir kitą naudoti tinkamą brangią įrangą. Po darbų ji keliaus atgal į savo vietas.

"Senąja įranga atsikratysime. Jei muziejininkai turi fantazijos ir žino, kaip originaliai panaudoti tam tikras detales, mielai atiduosime", – į atsilupusias juodos spalvos grindis, kurios taip pat bus pakeistos, koja treptelėjo R.Lekavičius.

Sumontavus naująją kėlimo įrangą, darbuotojams, kurie skirtingai nuo besimaudančiųjų šlovės spinduliuose ir prožektorių šviesose, slepiasi už uždangų, teks prisijaukinti "naujokę" – teatro desanto, tampančio virves, keliančio dekoracijas ir spaudančio galybę įvairiausių mygtukų, lauks nelengvi mokymai.

"Žiūrovai atliktų darbų nepastebės – tai ne kėdės. Žiūrovai matys galutinį rezultatą", – toliau kalbėjo pašnekovas.

Beje, pokyčiai numatyti ne tik scenoje, bet ir šalia jos, tiksliau – orkestrinėje ložėje. Ji bus kilnojama, todėl esant būtinybei uždengs duobę tarp scenos ir žiūrovų. Tai, R.Lekavičiaus tikinimu, leis įvairiau formuoti ir patogiau išnaudoti prasiplėtusią scenos erdvę.

Mobilusis teatras

Bilietai į Kauno valstybinio muzikinio teatro spektaklius išparduoti iki pat vasario mėnesio, o dovanų kuponų kasoje jau nebeįsigysite. Internetiniame puslapyje paskutinis spektaklis kovo 10–11-ąją. Tądien žiūrovus suburs trijų dalių operetė "Silva". Kovo 12-ąją dar savo pasirodymą surengs Kauno choreografijos mokykla. Ir didžiausias Kauno teatras paskelbs pauzę, nes prasidės statybų darbai.

"Užsidarome kovo mėnesį. Turime vilties iki gruodžio viską sutvarkyti. Taip, kiti analogiškus darbus vykdo aštuoniolika mėnesių, o mes bandysime spėti per dvigubai trumpesnį laiką", – paklaustas, ką iki kitos žiemos veiks teatralai, R.Lekavičius ramino. Darbo vietas visi išsaugos, ilgų atostogų nė vienas jų nekeliaus – teatralų, kaip ir įprastai, lauks repeticinės erdvės.

"Baltojoje salėje retkarčiais vyks mažesnės koncertinės programos. 2019-aisiais numatytas projektas su Estijoje vykstančiu tarptautiniu operos festivaliu "PromFest". Taip pat rengiame bendrą projektą – V.Bellini operą "Kapulečiai ir Montekiai", kurią pristatysime Estijoje vyksiančiuose festivaliuose, – sugrįžę atgal į Lietuvą, teatralai, pasak R.Lekavičiaus, su kai kuriais teatro pastatymais lankys įvairius Lietuvos miestus ir su dalimi repertuaro ketina persikelti į Nacionalinio Kauno dramos teatro sceną. – Kolegos geranoriškai nusiteikę. Manau, pavyks susitarti dėl laikinų erdvių."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Emigrantas

Emigrantas portretas
Viskas čia gerai, remontas tikrai reikalingas!!! Verkiantiems dėl jo, norisi pasakyti: nesate buvę užkulisiuose ir situacijos nežinote!!! Kodėl visi taip pergyvena, jei po remonto bus tik geriau?

kultura

kultura portretas
mes labai turtingi O gal apsimoka remontuoti

KAUNIETIS

KAUNIETIS portretas
Pastate visa Teatra per pora metu ,o remontas amzinybej.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių