Kauno policijos komisariato statybai bus ieškoma privataus partnerio

  • Teksto dydis:

Naują Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą (VPK) planuojama statyti viešosios ir privačios partnerystės (angl. Public Private Partnership, PPP) būdu. Tai būtų antras tokiu būdu statomas komisariatas Lietuvoje.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) parengė tai numatantį Vyriausybės nutarimo projektą.

Kauno VPK viršininkas Darius Žukauskas sako, jog naujo pastato reikia, kad dabar skirtingose vietose, prastos būklės patalpose dirbantys darbuotojai turėtų patogias darbo vietas, būtų pagerintos sąlygos į policiją atvykstantiems žmonėms.

„Kai renovavome Panemunės policijos komisariatą, matome, kad darbuotojams yra noras į darbą ateiti, ir žmonės ateidami negalvoja, kad kai sienos nutrupėjusios, ką jie gali padėti žmogui, jeigu viduj nesugeba susitvarkyti“, – BNS sakė Kauno policijos vadovas.

Pagrindinis Kauno VPK pastatas yra įsikūręs Vytauto prospekte, miesto centre esančiame tarpukario statybos pastate. Pasak D.Žukausko, šio pastato policija parduoti nesiruošia.

„Jį numatyta renovuoti, apšildant ir sukuriant papildomą aukštą“, – sakė jis.

Pasak D.Žukausko, tiek naujajame, tiek senajame pastatuose bus įrengtos šiuolaikiškos darbo vietos bei modernūs, atskiri apklausos kambariai.

„Bus bendros erdvės, kad galėtų darbuotojas ateiti ir su kompiuteriu dirbti. (...) Darbo vieta nebus individualizuojama vienam darbuotojui. Tai turėtų būti erdvės maždaug aštuoniems darbuotojams. O žmones priiminėti apklausos kambariuose, kad nebūtų galimybės darbuotojui nemandagiai bendrauti su nukentėjusiuoju, liudytoju ar įtariamuoju, kad būtų patalpos filmuojamos“, – sakė D.Žukauskas.

Su konkursą laimėjusiu privačiu investuotoju būtų pasirašoma 15 metų trukmės PPP sutartis - investuotojas parengtų statybos projektą, Žaliakalnyje, Radvilėnų plente pastatytų 6,7 tūkst. kv. metrų ploto administracinį bei 1,3 tūkst. kv. metrų ploto ūkinį pastatus, vėliau juos administruotų ir prižiūrėtų.

Valstybės indėlis į projektą per 15 metų siektų iki 20,447 mln. eurų. Per pirmuosius trejus metus konkurso laimėtojas pastatytų pastatus, vėliau 12 metų jam būtų mokama už atliktas investicijas bei teikiamas paslaugas.

Jeigu Vyriausybė projektui pritartų, būtų siekiama, kad naujasis pastatas duris atvertų 2021 metais.

Šiuo metu Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas veikia 20-yje pastatų, kurių bendras plotas - 22,7 tūkst. kv. metrų, iš kurių 2,9 tūkst. kv. metrų yra nuomojami. Kaip BNS sakė Policijos departamento Investicijų ir techninės plėtros skyriaus vedėjas Antanas Matusa, pastačius naują pastatą, Kaune liktų tik penki pastatai, kuriuose dirbtų policija.

Naujasis Kauno VPK pastatas turėtų būti statomas Radvilėnų plente, sklype šalia Viešojo saugumo tarnybos Kauno dalinio. Sprendimą statyti naują pastatą policija priėmė įvertinusi, kad kiti galimi variantai – į vieną pastatą sukelti visus policijos padalinius ar remontuoti esamas patalpas – būtų brangesni.

„Nagrinėjome tris alternatyvas: naujo pastato statybą tokios apimties, koks yra planuojamas dabar, tokios apimties, kad būtų galima sukelti visus Kauno padalinius, ir analizavome galimybę remontuoti visus pastatus. Tai pagal skaičiavimus gavome, kad šis variantas yra finansiškai optimaliausias“, – sakė A.Matusa.

VRM skaičiavimais, šio partnerystės projekto kapitalo investicijos realiąja išraiška (CAPEX) yra 12,356 mln. eurų, veiklos išlaidos realiąja išraiška (OPEX) per dvylika veiklos metų – 5,957 mln. eurų. Palyginti su dabartine situacija, kuri vertinama kaip 5 ataskaitinių metų veiklos išlaidų vidurkis, būtų sutaupoma beveik 195 tūkst. eurų veiklos išlaidų per metus.

Dalį investicijų sumos VRM ketina kompensuoti, pardavus dalį valdomo turto, kurio rinkos kaina yra 13,491 mln. eurų.

PPP būdu bus statomi ir naujas policijos komisariato bei areštinės pastatai Vilniuje. 56 mln. eurų vertės projekto partnere pasirinkta „MG Valdos“ antinė bendrovė „Pilies projektai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

laima

laima portretas
pastačius Radvilėnų plente 7000 kv,m pastatą, bus visiškai užkimštas eismas Radvilėnu plenu, negi neatsirado tokį pastatą statyti erdvėsneje vietoje?

AK

AK portretas
O gal savi palaiko savus. Yra tikimybė kvepeti korupcijos užuomazgomis. Reikia rinktis vykdytoja ne privatu ir konkursų keliu.

albertas

albertas portretas
Sovietinias laikais milicijos pastate išsiteko ir milicija ir kgb, kuri , pasirodo, nemokėjo už užimamas patalpas . Darbo buvo LABAI daug. Bet nieko-išsiteko. Dabar gi, nepriklausomoj Lietuvoj, kuriam policinę valstybę ? Visus Kauno regionų policijos padalinius sugrūsim į vieną pastatą?Disesnio absurdo niekur nemačiau.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių