Kauno prieglaudoje – reta viešnia

Savaitgalį į gyvūnų prieglaudą „Lesė“ atvežtas retas paukštis. Žvirblinė pelėda yra įtraukta į Lietuvos raudonąją knygą. Į ją įrašytiems retiems bei nykstantiems augalams, grybams be gyvūnams taikoma valstybinė apsauga.

Gražuolę Domeikavoje radę žmonės savanoriams pasakojo, kad ši atsitrenkė į langą ir apdujo. Nenorėdami jos palikti likimo valiai gyventojai atvežė į prieglaudą, kad žinovai įvertintų jos būklę.

Paaiškėjo, kad tai – šalies retenybė. „Pats su paukščiais dirbu jau septynerius metus ir tokio nebuvau nė karto matęs. Pelėda – sveika, išorinių sužalojimų nesimato, po kelių valandų visiškai atsigavo, bet jos dar nepaleidome“, – portalui kauno.diena.lt pirmadienį priešpiet pasakojo specializuoto "Lesės filialo „Laukinė lesė“, esančio Kauno rajone, Sausinės kaime,  vadovas Karolis Kulikauskas.

Šis retas paukštis nebuvo sužieduotas, tad prieglaudos vadovai susisiekė su Nacionalinio žiedavimo centro atstovais. „Šiandien laukiame jų atvykstant ir, kai bus sužieduota, vešime ir paleisime į laisvę“, – teigė K. Kulikauskas.

Manoma, kad pelėda – suaugęs paukštis, jau nebe jauniklis.

Pasitarus su žinovais viešnią nuspręsta paleisti Pravieniškių miškuose, nes ten yra aptinkama daugiausiai šios rūšies atstovų.

Kol šis plėšrusis paukštis svečiuojasi prieglaudoje, jis kaip ir priklauso maitinamas gyvu maistu. „Gamtoje jis gaudo ir minta visais smulkiais graužikais, paukščiukais“, – pasakojo K. Kulikauskas. Šeriamas kartą per dieną.

Dar vienas iš daugybės gyvūnų, kuriuo šiuo metu rūpinamasi priegaudoje, yra vapsvaėdžio jauniklis, išsiritęs šiemet. Plunksnuotis – sveikas, tik trūksta uodegos plunksnų. Neaišku, ar jos iškritusios, ar buvo išplėštos. Veterinarams kelia nerimą tai, kad mažylis nenori lesti jam taip naudingų vabzdžių. „Jų vis atsisako ir dabar, tačiau jau pavyko susitarti dėl pelių ir panašiai. Jam duodame ir vitaminų“, – juokavo kalbėdamas apie globotinio mitybos ypatumus vadovas.

Žmonės šį paukštį rado besiblaškantį po miestą, nebepaskrendantį.

Dar viena bėda – vapsvaėdis labai jaukus, visiškai nebijo žmogaus. Į laisvę jis bus paleistas tik tuo atveju, jeigu pakankamai sulaukėtų. Kitu atveju, mažylis liks gyventi „Laukinėje lesėje“ ir jam bus ieškoma šeimininko, kuris turėtų specialias žinias, sąlygas ir leidimus, leidžiančius auginti laukinį paukštį.

"Laukinės lesės" savanoriai rūpinasi laukinių gyvūnų priežiūra, gydymu, reabilitacija ir grąžinimu į laukinę gamtą. Pagalbos čia yra sulaukę daugybė įvairiausių rūšių gyvūnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

peledos giminaite

peledos giminaite portretas
Taip dziaugiuosi,kad yra tokiu pauksteliu

labai

labai portretas
simpatiškas paukščiukas.

vladas

vladas portretas
koks grazuolis :)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių