Kauno psichiatrų iniciatyva: teiks pagalbą pacientų artimiesiems

  • Teksto dydis:

Lietuvoje ir visame pasaulyje nuolat daugėjant sergančiųjų psichikos ligomis, Kauno medikai imasi naujovių. Psichikos sveikatos centruose jau netrukus prasidės grupinės konsultacijos bei užsiėmimai, skirti psichikos ligonių šeimos nariams.

Penkiose Kauno poliklinikose (Dainavos, Centro, Šilainių, Kalniečių ir Šančių) veikiantys psichikos sveikatos centrai rugsėjį pradės įgyvendinti pirmąkart rengiamą pažangią iniciatyvą. Psichiatrijos profesionalai susivienijo bendram tikslui – sukurti pagalbos tinklą Kauno gyventojams, kurių artimieji serga psichikos sutrikimais.

Padės išvengti kraštutinumų

„Žmogui susirgus psichikos liga, staiga įvyksta labai daug permainų. Pirmiausia pasikeičia materialinė padėtis, o ilgainiui ima keistis ir tarpusavio santykiai. Tuomet kyla klausimas, kaip su tuo susigyventi. Žmonės labai skirtingai reaguoja ir netgi griebiasi kraštutinumų. Vieni bando pabėgti nuo problemų – pavyzdžiui, porose įvyksta skyrybos. Tėvai arba vaikai taipogi ima ieškoti ne visai adekvačių sprendimo būdų. Kiti, priešingai, tampa pernelyg globėjiški, savo gyvenimą paaukoja dėl artimojo ligos sekindami savo sveikatą. Pasitaiko, kad ilgainiui jiems patiems prireikia pagalbos.

Kartais kyla konfliktinės situacijos, kuomet ligonis pradedamas kaltinti, esą jis nesistengia progresuoti, tingi daryti kažką daugiau ir panašiai. Šis projektas gydymą padarys efektyvesniu. Tai padės artimiems žmonėms pasirinkti teisingas priemones ir teikti optimalią pagalbą savo namiškiams“, – pasakojo Ambulatorinių psichikos sveikatos centrų asociacijos (APSCA) tarybos pirmininkė Vida Matulionienė.

Su tuo susidūrusiems žmonėms paprastai nėra kur kreiptis. Artimieji gali drauge su pacientais vykti į gydymo įstaigas ir dalyvauti ligonių konsultacijose, tačiau tokia pagalba jiems nėra efektyvi ir visavertė.

„Šiandien susiformavusi tokia situacija, kad Teritorinės ligonių kasos finansuoja sergančiųjų gydymą, tačiau kenčiantiems ir dažnai neturintiems pakankamai žinių apie ligą paciento artimiesiems gerokai trūksta visavertės pagalbos. Mėginsime bendromis pastangomis šią spragą užpildyti, nes psichikos ligonio gydymo sėkmė labai priklauso ne vien nuo tinkamai parinktos terapijos, bet ir nuo šeimos narių gaunamos pagalbos“, – apie diegiamos naujovės svarbą aiškino projekto vadovė V. Matulionienė.

Konsultacijos šeimos nariams

Pasak gydytojos psichiatrės, psichikos sutrikimai – tai sunkūs psichikos ligų atvejai, kai žmones kamuoja kliedesiai, haliucinacijos ir panašūs negalavimai. Dažnai pasitaiko šizofrenija, nuotaikos sutrikimai, labai sunkūs depresijos atvejai, taip pat gali būti ūmių apsinuodijimų pasekmė.

Psichikos sveikatos centrų duomenimis, Kaune šiuo metu suskaičiuojama beveik 3 tūkst. sergančiųjų. Statistiškai skaičiuojama, kad vienas psichikos ligonis paveikia mažiausiai septynių arčiausiai esančių asmenų gyvenimo kokybę – artimųjų, draugų, kaimynų ar kolegų. Labiausiai tai paliečia šeimos narius, todėl projekto autoriai pasiryžę suteikti konsultacijas ir kitą pagalbą visiems sergančiųjų namiškiams – tėvams, vaikams bei sutuoktiniams.

V. Matulionienė patikino, kad specialistai nesirengia žiūrėti griežtų giminystės ryšių ir priims visus besikreipiančius: „Jei, pavyzdžiui, vienišą sergantį žmogų globoja tolimesni giminaičiai, kaimynai ar kiti žmonės, jiems mūsų parama irgi bus pravarti, tad padėsime visiems“.

Paprastai su psichikos liga, lyg su diabetu, pacientams tenka gyventi visą likusį gyvenimą. Vis dėlto pašnekovė įsitikinusi, kad teisingai parinktas, kiekvienam individualiai tinkantis gydymas, pacientui jį deramai priėmus, gali situaciją subalansuoti ir gyvenimas ligoniui bei jo artimiesiems vėl taps visaverčiu.

Nemokami bendruomeniški užsiėmimai

Projekto iniciatoriai jau pradėjo rinkti grupes, o rugsėjį planuojama startuoti su įvadiniu užsiėmimų kursu. Numatoma jo trukmė – trys mėnesiai. Susitikimai su specialistais maždaug dešimties žmonių grupėse vyks kartą per savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ironija

ironija portretas
deja, kas susidūrė su psichiatrais, tai gali pasakyti, kad specialistų laaabai mažai, visi kiti - tiesiog amatininkai, sugebantys tik išrašyti receptus be jokios pagalbos...

Pavydas

Pavydas portretas
Pavydėti tik galima kauniečiams už šią jautrią iniciatyvą. Psichinės ligos pas mus demonizuojamos, o tai visiška nesąmonė. Dėl jų nėra kalti nei ligoniai, nei kažkokios "trečiosios jėgos". Visuomenė jei kas nusiteikusi priešiškai,suprantama visi nori būti saugūs gatvėje. Manau didelė klaida yra tai, jog ligonis pats turi sutikti gydytis. Kažkaip reikėtų tą nuostatą keisti, nepažeidžiant niekieno teisių ir pareigų.

juzaisk

juzaisk portretas
Ypac reikia slaugos ligoniu artimiesiems , nes jie slaugos ligoninese elgiasi kaip nenormalus ir juos pacius reikia gydyti.
VISI KOMENTARAI 7

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių