Kauno rajone baigiamos svarbios statybos

  • Teksto dydis:

Kauno rajone jau baigiami atliekų tvarkymo sistemos plėtros darbai, netrukus čia turėtų pradėti veikti atliekų mechaninio–biologinio apdorojimo įrenginiai ir nauja rūšiavimo linija. Šie įrenginiai smarkiai sumažins atliekų, patenkančių į sąvartynus, kiekį.

Kauno rajone jau baigiami atliekų tvarkymo sistemos plėtros darbai, netrukus čia turėtų pradėti veikti atliekų mechaninio–biologinio apdorojimo įrenginiai ir nauja rūšiavimo linija. Šie įrenginiai smarkiai sumažins atliekų, patenkančių į sąvartynus, kiekį.

Visoje Europoje atliekų tvarkymo hierarchija numato atliekų šalinimą sąvartynuose kaip mažiausiai priimtiną atliekų tvarkymo būdą, todėl savivaldybės skatinamos vykdyti kontrolę bei kurti įvairias strategijas, kurios būtų efektyvios ir padėtų sumažinti į sąvartynus iškeliaujančių atliekų kiekį.

Tam, kad išvežamų atliekų kiekis sąvartynuose mažėtų ir už atliekų išvežimą visiems gyventojams nereiktų permokėti, jau kuris laikas aktyviai skatinamas įvairus atliekų tvarkymas, rūšiavimas, perdirbimas.

Jau šiais metais Lietuvoje turėtų pradėti veikti regioniniai mechaninio–biologinio apdorojimo (MBA) įrenginiai, kuriuose iš bendro atliekų srauto bus atskirtos perdirbimui tinkamos antrinės žaliavos ir pakuotės, biologiškai skaidžių atliekų kiekis, perdirbimui netinkama degi frakcija.

Taip pat pastaruoju metu aktyviai plečiamas atliekų rūšiavimo konteinerių tinklas, įrenginėjamos žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelės, gyventojai aprūpinami kompostavimo konteineriais.

Po gyventojų pirminio rūšiavimo namuose ir antrinio rūšiavimo MBA įrenginiuose į sąvartynus turėtų patekti visai nedaug atliekų. Kauno regione atliekų tvarkymo sistemos plėtros darbai pradėti jau 2013 m. ir jau artėja prie pabaigos.

Tiek Kėdainiuose, tiek Kaune jau pristatyta visa reikiama įranga, baigiami jos montavimo darbai. Artimiausiu metu tikimasi pradėti jos derinimo bei paleidimo darbus.
Taip pat Kauno regiono gyventojams buvo išdalinta daugiau kaip 26 tūkst. maisto bei žaliųjų atliekų kompostavimui skirtų konteinerių. Konteineriai atliekų kompostavimui dalinami ir dabar, dar numatoma išdalinti jų daugiau kaip 3 tūkst.

Tvarkant atliekas, sumažėja teritorijų užterštumas ir į sąvartyną šalinamų atliekų kiekis, užtikrinama švaresnė aplinka, padidėja antrinių žaliavų surinkimas bei jų paruošimas perdirbimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Viena atliekų rūšiavimo įmonė Kauno rajone jau veikia. Tik labai keista, kad gamtos apsaugos inspektoriams tai nepastebi. Mano manymu tokiai nelegaliai veiklai pasirinkta per daug graži vieta Lapių kelyje prie Radikių ant Neries kranto.

Anonimas

Anonimas portretas
Paslaptis

hmm

hmm portretas
ateities pl uz termofikacines elektrinės ne naikinamos o bus rusiuojamos ir apdorojamos mechaniskai bei biologiniais mikroorganizmais.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių