Kauno valdininkai iš namų nedirbs?

Nuo sausio 1 d. kai kurie sostinės tarnautojai gali dalį laiko dirbti iš namų. Kauno savivaldybė kol kas nesirengia sukti tuo pačiu keliu.

Būtinas sąmoningumas

Darbo tvarką Vilniaus savivaldybėje liberalizavęs administracijos direktorius Povilas Poderskis sako, kad sostinė yra pirmoji šalies savivaldybė, kurioje darbuotojai neprivalės visą savaitę sėdėti darbe. Pasak jo, šia naujove galės pasinaudoti ne visi savivaldybės padaliniai, o tik tie, kuriuose darbuotojų buvimas savivaldybės pastate nebūtinas.

"Darysime trijų mėnesių bandymą siekdami suprasti, kas toje tvarkoje yra negerai, ar ji pasiteisina, galbūt kai kurie departamentai to negali daryti", – BNS sakė P.Poderskis.

Jis pastebi, kad šiuo metu viešajame sektoriuje bent jau formaliai tokią tvarką leidžia Vidaus reikalų ministerija (VRM), praktikoje tai įgyvendina Europos socialinio fondo agentūra.

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas sutiko, kad toks Vilniaus sprendimas netikėtas. "Labai novatoriškas, įdomus sprendimas, bet mes dar kol kas tokio neplanuojame. Žiūrėsime, kaip seksis vilniečiams. Jei sugebės kontroliuoti rezultatą, turbūt bus viskas gerai: taupos sąnaudos, namie žmonės jaučiasi gerai. Tik reikalinga stipri kontrolė ir didelis darbuotojų sąmoningumas. Smagu, kad kolegos Lietuvoje yra tokie novatoriai", – vertino G.Petrauskas.

Pasak jo, toks darbo principas pasaulyje nėra naujiena. Esą įprasta taip atlikti daug užduočių, kurias galima kontroliuoti, kur yra numatyti konkretūs tikslai ir pamatuojami rezultatai.

"Viešajame administravime labai svarbus procesas, ne tik rezultatas, todėl sunku sukontroliuoti, tačiau viskas įmanoma. Daugelis įstaigų padaro mažiau darbo vietų nei yra darbuotojų", – pastebėjo G.Petrauskas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Vienetinis eksperimentas

Daugeliui neįprastu principu jau apie metus dirba Kauno mero pavaduotojas Povilas Mačiulis. Skirtumas nuo Vilniaus savivaldybės tarnautojų darbo ypatumų tas, kad Kauno vicemeras neturi formalaus kabineto, tačiau miesto rūmuose jį galima išvysti kasdien.

Pernai metų pradžioje P.Mačiulis pareiškė, kad kabineto jam tiesiog nereikia. "Visą reikiamą informaciją turiu kompiuteryje ir telefone, ir dar šiek tiek galvoje. Darbą organizuoju elektroniniu būdu ir savivaldybės erdvėse, skirtose pasitarimams. Kartais net ir koridorius tam puikiai tinka", – socialinėje erdvėje pareiškė P.Mačiulis.

Žiūrėsime, kaip seksis vilniečiams. Jei sugebės kontroliuoti rezultatą, turbūt bus viskas gerai, taupos sąnaudos, namie žmonės jaučiasi gerai.

"Povilas darbo vietą turi, tik formalaus kabineto neturi. Kol kas jam sekasi gerai, bet čia tik Povilo eksperimentas. Kaip jau minėjau, turi būti labai aukštas žmogaus sąmoningumas, kad galėtum taip darbuotis", – pastebėjo G.Petrauskas.

P.Mačiulis kolegų iš Vilniaus novatoriškumą vertino skeptiškai. "Kad galėčiau objektyviai vertinti, reikėtų žinoti visas detales. Bet tik išgirdęs šią mintį, ją vertinu skeptiškai. Man atrodo, kad sunku kontroliuoti darbą ir komunikuoti su kolegomis, kurių nėra šalia", – svarstė Kauno mero pavaduotojas.

Būti įvykių sūkuryje

Praėjusių metų pradžioje viešas P.Mačiulio pareiškimas, kuriuo atsisakė savivaldybės rūmuose jam skirto kabineto, priimtas atsargiai. Savo sprendimą P.Mačiulis aiškino tuo, kad jam priimtinesnė bendradarbystės ("coworking") erdvė, kai esi įvykių sūkuryje, o ne kai būni užsidaręs vienas kabinete.

"Tikrai nebūtina turėti užrašo ant durų ir daiktų laikymo vietos. Pagrindinis pranašumas – atsisakius kabineto visiškai nesikaupia popieriai ir dokumentai. Dabar visas susirašinėjimas ir netgi sprendimai gali vykti kompiuteriu ar net išmaniuoju telefonu", – pasakojo P.Mačiulis.

Vicemero dienotvarkėje sustyguoti pasitarimai, posėdžiai, renginiai. Tarkime, vakar dienos P.Mačiulio dienotvarkėje buvo penki pasitarimai ir posėdžiai.

Dažniau užsukantieji į Kauno savivaldybę, neretai P.Mačiulį gali rasti mero Visvaldo Matijošaičio kabinete. "Pagrindinis veiksmas vyksta savivaldybės antrame aukšte, kur dirba meras, patarėjai ir administracijos vadovybė. Šiame aukšte įrengti ir papildomi pasitarimų kambariai, kuriuos nuolatos naudoju organizuodamas susitikimus ir pasitarimus. Taip pat nemažai laiko tenka praleisti mero kabinete, nes čia vyksta svarbiausi posėdžiai", – pasirinktą darbo specifiką aiškino P.Mačiulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

......

...... portretas
Rašoma, daug šalių ,kuriose taip dirba ,netiesa.Tenai matosi ,kad žmonės gauna atlyginimus ,ne už pasėdėjimą.Jeigu nereikia darbo vietų ,darbo vietoje,taip kyla klausymas ar vIsi šitie iš tarnautojai reikalingi.Gal savivaldybė apsieitu be jų.Manau tokių technologijų amžiuje ,tiek tarnautojų nereikia,reikia mažinti dar jų etatus.Butinai reikalinga peržiūrėti etatų skaičių ir jų reikalingumą.

Pilietis

Pilietis portretas
Taip dirba ir Čiurlionio muziejaus muziejininkai,dirba puse etato,iki pietų,tik įdomu kokius atlyginimus gauna ir kaip yra įdarbinti.Pasikeitė vadovas,tačiau darbuotojai dirba ne pagal numatytas valandas.Manau galėtu patikrinti tam tikros tarnybos,nes tenai per daug darbuotojų,tiek jų tokioje vietoje nereikia.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Tam iš uždaryta Kauno miesto savivaldybė,kad nepatektu į ją be leidimų.Žinote keista,žmonės išrenka juos o patekti pas juos negali,reikia ypatingo leidimo.Sąmoningai patekau į Kauno miesto savivaldybės patalpas,teko matyti tuščius kabinetus ,viename kabinete buvo kelios moterys gėrė kavą,tačiau sujudo pamate nematytus žmones. Tai štai kaio ”dirba” Kauno savivaldybė ir rajonų seniunijos.Dirba kelias dienas,savaitėje.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių