Kaunui ir Klaipėdai – paskutinis šansas

Antradienis yra paskutinė diena Kaunui su Klaipėda pateikti patikslintas ir papildytas paraiškas galutinei Europos kultūros sostinės atrankai.

Paskutinė diena

Kaip BNS informavo Kultūros ministerija, pirmadienį nė vienas iš miestų paraiškos dar nebuvo pateikęs. Kiek anksčiau vasarį tiek Kaunas, tiek Klaipėda tarybose dar kartą patvirtino savo siekį tapti Europos kultūros sostine 2022 metais, abu miestai paraiškas rengiasi pateikti, pakoregavę jas pagal ekspertų išsakytas pastabas ir pasiūlymus.

Pateikus paraiškas, jos bus perduotos visiems ekspertų grupės nariams ir Europos Komisijai. Ekspertai turės mėnesį paraiškai svarstyti – galutinis atrankos posėdis numatytas kovo 29 dieną. Vertindami paraiškas, jie turi galimybę atvykti į abu miestus, kurie šias paraiškas rengia.

„Vėliau Kultūros ministerija pakviečia miestus atsiųsti delegaciją (ne daugiau kaip 10 asmenų) į galutinės atrankos posėdį galutiniam svarstymui. Miestai patys nusprendžia, ką siųsti pristatyti savo kandidatūrą. (...) Prireikus Kultūros ministerija, pasikonsultavusi su Europos Komisija, gali pratęsti šį galutinį terminą pagrįstam laikotarpiui“, – rašoma ministerijos atsakyme.

Europos kultūros sostinės vardas kasmet suteikiamas ne daugiau kaip vienam miestui kiekvienoje iš dviejų valstybių narių. 2022 metais Europos kultūros sostinėmis galės tapti po vieną Lietuvos ir Liuksemburgo miestą.

2009 metais Europos kultūros sostine buvo Vilnius. Tais metais Lietuvą ištiko ekonominė krizė, o pati programa sulaukė prieštaringų vertinimų.

Nauja įstaiga

Nors dar nėra aiškus konkurso „Europos kultūros sostinės 2022“ nugalėtojas, Kaunas įsteigė viešąją įstaigą „Kaunas 2022“. Naujoji įstaiga vykdys paraiškoje numatytas veiklas bei sėkmės atveju, jei Kaunas laimės Europos kultūros sostinės titulą, koordinuos visą projekto įgyvendinimą. 

Jeigu Kaunas taps Europos kultūros sostine, įstaiga veiks ne trumpiau nei iki 2027 metų. Pritarta, jog įstaigos buveinė bus Kauno kultūros centre, Vytauto pr. 79. Be Kauno savivaldybės, naująją įstaigą steigs ir asociacija „Kultūros tempo akademija“. Miestas turės du balsus, o asociacija – vieną balsą, sprendžiant naujos įmonės veiklą.

Portalas kauno.diena.lt primena, jog Kauno miesto kultūros strategijoje akcentuojamos trys kryptys – kultūros paslaugų kokybės ir prieinamumo didinimas, bendruomeniškos ir pilietinės visuomenės stiprinimas bei kūrybinių industrijų plėtra. 

Laimėjimo atveju, Kaunui per 2017-2023 metų laikotarpį programos įgyvendinimui iš miesto biudžeto būtų skirta 12 mln. eurų. Ši suma būtų padalyta per kelerius projekto metus: 2017 metais būtų skiriama 474 tūkst. eurų, 2018 metais – 1 mln. eurų, 2019 metais – pusė milijono eurų, 2020 ir 2021 metais – po 2,4 mln. eurų, 2022 metais,– 3,9 mln. eurų, 2023 metais  – 1,3 mln. eurų.

Prognozuojama, jog Kaunui tapus Europos kultūros sostine, į miestą suplūstų 5000 kultūros ir meno profesionalų iš daugiau nei 30 pasaulio šalių. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaiduoklis laimės

Vaiduoklis laimės portretas
Itin kultūros sostinės įvaizdį atitinka namai vaiduokliai miesto širdyje: "Baltijos kino teatras, didžiulis byrantis, apmusijęs namas Manto- Mažvydo sankryžojė, nauji, bet tušti ir nykūs "Manto namai", ir kt. Taip pat karališkosios Liepų gatvės grindinys, koja laužantys akmenų takai Turgaus gatvėje ir t.t., ir t.t.

Gidas

Gidas portretas
Sėkmės Kaunui!!

Jo

Jo portretas
Klaipėdai prieš Kauną - jokių šansų.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių