A. Kaušpėdas: Kaunas man primena Čikagą

  • Teksto dydis:

Nors gimė ir užaugo Vilniuje, architektas ir kultinės grupės „Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas po studijų persikėlė į Kauną. Dažnas jį dabar palaikytų keistuoliu, tačiau, jo nuomone, laikinoji sostinė vis dar yra pats geriausias miestas jaunam žmogui pradėti savo gyvenimą.

Nors gimė ir užaugo Vilniuje, architektas ir kultinės grupės „Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas po studijų persikėlė į Kauną. Dažnas jį dabar palaikytų keistuoliu, tačiau, jo nuomone, laikinoji sostinė vis dar yra pats geriausias miestas jaunam žmogui pradėti savo gyvenimą.

– Ilgą laiką gyvenote Vilniuje, tačiau vėliau persikėlėte Kaune. Kas lėmė šį jūsų apsisprendimą? – paklausėme A. Kaušpėdo

– Gimiau Vilniuje, kur ir baigiau mokslus, tapau diplomuotu architektu. Kaunas nuo vaikystės žavėjo savo paslaptingumu – čia būta nepriklausomos Lietuvos laikinosios sostinės. Apie Kauną, tarpukaryje staiga iškilusį modernų miestą, daug pasakojo mano tėvas architektas Vytautas Kaušpėdas, iškart po karo baigęs studijas Kaune. Todėl ir aš nusprendžiau savo architekto karjerą pradėti Kaune, Miestų statybos projektavimo institute.

– Ar buvo nesunku pritapti iš sostinės atsikrausčius į Kauną?

– Tuo metu, septintajame dešimtmetyje, į Kauną suvažiavo didelis būrys jaunų gabių architektų, susikūrė Jaunųjų architektų sekcija (JAS) prie Kauno architektų sąjungos, vyko daug įdomių renginių, parodų, konkursų, tad liūdėti neteko. Priešingai – jaunieji Vilniaus architektai mums pavydėjo Kauno dvasios ir organizuotumo.

– Kaip galėtumėte apibūdinti Kauno dvasią? Kas šiam miestui suteikia išskirtinumo?

– Sakoma „Kaunas yra Kaunas!“. Tuo pasakoma viskas ir kartu nieko... Kaune dera, atrodytų, nesuderinami dalykai: gangsteriai ir menininkai, ralistai ir seminaristai, gotika ir modernas, operetė ir džiazas, ubagų karalius ir Audrys Karalius. Kaune viskas įmanoma! Kaune nepaprastai daug erdvės veikti, kurti. Kaune suteka dvi didžiausios Lietuvos upės, o kartu čia suteka jaunimas iš visos Lietuvos su savo svajonėmis, idėjomis ir meile gyvenimui. Tai visą laiką atsinaujinantis miestas.

– Koks gražiausias jūsų prisiminimas iš gyvenimo Kaune?

– Žinoma, jaunystė! Šeimų, architektų draugystė, menininkų vakarėliai, „Antis“. Sunku išskirti vieną dalyką – viskas susiję, visko buvo ir yra Kaune.

– Kodėl abiturientai savo studijoms turėtų pasirinkti Kauną?

– Ne tik studijoms, bet ir gyvenimui reikia pasirinkti Kauną! Kaune gera pradėti gyvenimą nuo pradžių. Kaunas man šiek tiek primena Čikagą – tai ne Niujorkas, bet ir ne prasčiau – tiesiog kitaip, originaliai ir autentiškai, drąsiai ir laisvai. Kaune gyvenant galvoje gimsta įvairiausių iniciatyvų, projektų, vizijų. Svarbiausia užsispyrusiai siekti visų jų išsipildymo ir, patikėkite, aš žinau, ką sakau – viskas išsipildo!

– Ką galėtumėte patarti ką tik į Kauną atvykusiems studentams?

– Atraskite savo Kauną! Ne kitų sugalvotą, bet savo sukurtą, pastatytą, nepakartojamą, kaip jūs pats. Kaunas nemėgsta susireikšminusiųjų gudravimo, melo, pataikavimo, formalumų. Kaune gali būti atviras ir būsi už tai gerbiamas. Kaune reikia gyventi pakelta galva, pakelta trispalve, žodžiu, pakelta saviverte. Kaune reikia sirgti už Kauno „Žalgirį“! Kaune reikia būti kauniečiu, miesto patriotu, ir viskas bus gerai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

saule

saule  portretas
JO Kaunas turi aura.Patinka kaunas.Gera buvo studetei.

Remis

Remis portretas
Taigi Kaušpėdas ir yra krabinis.Keturiomis ėjo už tą krabą.

to YES

to YES portretas
sugadinti Kaune vargu bau ar ką beįmanoma, nes Laisvė papuošta Laimutės Birutės, senuko ir juozaičio stiklinėm, batais ir nutriušusiais suolais bei glavniausio architekto aklumu visam tam, tad Matijošaitis gali tik pataisyt.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių