Keičiasi atliekų tvarkymo kainų skaičiavimas

Nuo liepos 1 dienos už šiukšlių išvežimą įsigalios nauja kainų skaičiavimo sistema. Valdininkai tikina, kad mokestis už atliekų tvarkymą gyventojams nedidės.

Antradienį Kauno miesto taryba pritarė pakeisti įmokų už komunalinių atliekų tvarkymą skaičiavimo metodiką. Nuo liepos mėnesio pradės veikti vadinamoji binarinė sistema. Jos esmė – vietoje vieno mokesčio bus įvesta pastovioji ir kintamoji dalis, tad ir sąskaitose turėtų būti aiškiai pažymėta, kokią sumą sudaro šios dalys.

Pritarta, kad pastovioji dalis sudarys žemės mokestį ir bus 1 euro centas. Ši suma bus skirta administravimui ir investicijoms į atliekų tvarkymo sektorių. Jei bus būtina įdiegti atskiras surinkimo sistemas, pritaikyti naujas technologijas, pastovioji dalis kils ir bus naujai perskaičiuojamas šiukšlių išvežimo mokestis.

Keičiasi tik apskaičiavimas, bet kol kas pats mokestis tikrai nekils ir kauniečiai mokės tiek, kiek mokėjo anksčiau.

„Kauniečius galiu nuraminti, kad mokestis nesikeičia. Mes tik iš esamos dalies, kaip reikalauja Vyriausybės nutarimas, išskyrėme pastoviąją dalį. Keičiasi tik apskaičiavimas, bet kol kas pats mokestis tikrai nekils ir kauniečiai mokės tiek, kiek mokėjo anksčiau. Daugelyje miestų buvo įvesta 50 proc. pastovioji dalis, tad taip ženkliai išbrangsta šiukšlių tvarkymas. Mes nematėme reikalo, kodėl reikėtų taip skaičiuoti, todėl pastoviąją dalį palikome vieną centą“, - aiškino Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Kintamąją dalį sudaro nerūšiuotų atliekų tvarkymo kaštai, už išrūšiuotas atliekas mokestis neimamas, nes už tokių šiukšlių tvarkymą moka gamintojai. R.Savickienė aiškino, kad į kintamąją dalį įskaičiuotas sąvartyno bei vartų mokestis, deginimo kaina.

„Kitaip sakant, tai – viskas, kas lemia šiukšlių išvežimo ir tvarkymo išlaidas. Kintamoji dalis susieta su atliekų kiekiu. Jei kažkurioje grandyje bus keliamas mokestis, jis atitinkamai bus perskaičiuotas ir gyventojams“, - sakė specialistė.

Kauno mieste bus diegiami nauji konteineriai, kurie skatins žmones rūšiuoti atliekas. Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja tikino, kad šių konteinerių statymas į kintamąją kainą įskaičiuojamas nebus, nes projektą iš dalies finansuoja ES, kitą dalį prisideda pats miestas. Tačiau R.Saviskienė pažymėjo, jei naujieji požeminiai konteineriai bus sugadinti, sudeginti, tuomet jų tvarkymo išlaidas padengs gyventojai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

baigiasi kantrybe

baigiasi kantrybe portretas
Ar yra savivaldybeje,kas moka matematika?Noriu paklausti,kaip ir daugelis vienisu zmoniu,kiek dar reiks moketi uz dideles seimas,kiek 1 zm.gali turet siuksliu?Kiek reik moketi uz 1m2 ar ara teritorijos valymo? nieks kainu nemoka saziningai paskaiciuoti,visi tyli,o i savivaldybe ieiti jokiu budu neieisi,durys uzstotos apsauginiu.Telefonu pasakys pasiaiskint ieit negalima,bijo su zmonemis kalbet.Dabar ir busto uki durys uzrakintos,telefonu vadybininku nesako,kas cia darosi kaune?

Jonas

Jonas  portretas
Atvežė 3 konteinerius. Uzgriozdino kiemelį. Rūšiuoju. Gyvenu vienas. Komunalinių atliekų neprisikaupia. Vežu kartą per pusantro mėnesio. Moku kaip vežtų kas 2 savaites. Ar tai normalu?

Is Kauno

 Is Kauno portretas
O as pagalvojau,kad gal protingai bus skaiciuojama. Gyvenu 61 kv.metro bute viena, moku uz kvadratus ir lifta nuo ploto. 50 kv.m. bute gyvena 5-se ir jie moka daug maziau. Ar cia protingai skaiciuojama ? Ar tie 5 asmenys maziau sukaupia siuksliu ?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių