Kelias iki renovacijos nelengvas, bet rezultatai džiugina

Daugiabučio fasadas yra išdavikas – įsileido gyventojai renovacijos meistrus ar ne. Kauniečiai pastebi, kad vis lengviau įtikinti kaimynus renovuoti pastatus, tačiau kaip nesuklysti pasirenkant rangovus?

Šildytis neskuba

Kvartale aplink Varduvos gatvę vienas netoli kito stovi keturi dvylikaaukščiai namai ir tik vienas iš jų švyti naujomis spalvomis. "Mūsų namas buvo kaip bjaurusis ančiukas. 1995 m. namo atnaujinimo baigtumas siekė tik 95 proc. Jis taip ir nebuvo iki galo baigtas, nespėta net nudažyti. Šiandien viskas apsivertė aukštyn kojomis, mūsiškis dabar gražiausias, o anie trys papilkėję ir niūrūs. Viliuosi, kad ir jie susigriebs", – pastebėjo Varduvos g. 4-ojo namo gyventojų bendrijos pirmininkas Dainius Andriuškevičius.

Dabar namo fasadas švelniai melsvas, balkonai nudažyti rudai, puikiai dera ir rudų plytų imitacija aplink pagrindinę įeigą į namą. "Didžiulis malonumas – grįžti į gražų, sutvarkytą namą", – atviravo pirmininkas.

"Pirmą žiemą jau peržiemojome ir esame labai patenkinti. Šiemet dar nepradėjome šildymo sezono. Kol kas butuose temperatūra siekia 22 laipsnius šilumos, drėgmės nesijaučia, nes namas buvo apšiltintas ir iš išorės. Prieš renovaciją, esant tokiems orams, jau reikėdavo šildytis", – pagrindinius renovacijos pranašumus vardijo D.Andriuškevičius.

Bene svarbiausias pranašumas – mažesnės šildymo išlaidos. Jau praėjusią žiemą gyventojai įsitikino, kad už šilumos energiją moka tikrai mažiau, o namuose būti gerokai didesnis komfortas. "Trijų kambarių butas moka 30 eurų už renovaciją kas mėnesį, tačiau tiek, kiek sutaupome mokėdami už šilumą, tikrai išsilygina", – neabejojo bendrijos pirmininkas.

Rangovo svarba

Paprašytas prisiminti kelią iki sprendimo renovuoti namą ir darbų eigos, D.Andriuškevičius atsiduso: "Mūsų kelias iki renovacijos nebuvo lengvas, nors įtikinti gyventojus buvo nesunku – faktiškai vienbalsiai susirinkime pritarė būtinybei renovuoti namą. Tačiau gero rangovo paieška išvargino."

Pirmą viešą konkursą Varduvos g. 4-ojo namo renovacijos darbams atlikti laimėjo kompanija iš Alytaus. Pirmininkas įsitikinęs, kad jie nebūtų kokybiškai atlikę darbų. "Pagal konkurso sąlygas, laimi mažiausią kainą pasiūliusi kompanija. Galime save apgaudinėti, bet pasiūlęs žemiausią kainą nebūtinai gali būti geriausias. Teko su alytiškiais nutraukti draugystę. Tada laimėjo UAB "Verslo", – į gerokai šviesesnį renovacijos etapą peršoko D.Andriuškevičius.

Pasak pirmininko, su bendrove "Verslo" atstovai susiklostė puikūs darbo santykiai.

"Šeimos išsiskiria pradėjus remontus namuose, o čia 64 butai, kuriuose tikrai ne po vieną gyventoją", – juokavome su namo bendrijos pirmininku.

Mūsų kelias iki renovacijos nebuvo lengvas, nors įtikinti gyventojus buvo nesunku – faktiškai vienbalsiai susirinkime pritarė būtinybei renovuoti namą. Tačiau gero rangovo paieška išvargino.

Nuopelnus dėl puikiai susiklosčiusių santykių, neabejotinai, turėjusių įtakos renovacijos sėkmei, turėtų pasidalyti tiek bendrovė, tiek gyventojai.

Pastarieji nepriekaištingai atliko savo namų darbus. "Su gyventojais sutarėme, kad visi stebi, kaip vyksta renovacijos darbai. Tik nedidelis niuansas – darbų eigoje kylančius klausimus ne patys užduoda darbininkams, o kreipiasi į mane. Atsiunčia nuotraukas, surašo pastebėjimus ir tada jau aš su pluoštu problemų kreipiuosi į rangovą", – bendravimo tvarką su namo tvarkytojais nusistatė gyventojai.

Žaibiška reakcija

Varduvos g. 4-ojo namo renovaciją vykdžiusios kompanijos "Verslo" atstovams neteko klausyti kiekvieno save statybų specialistais laikančių gyventojų pastabų.

"Tikrai buvo visko. Procesas nelengvas. Buvo situacijų, kai kalbėdavomės pakeltu tonu. Bet mums neteko kreipti į jokias institucijas. Esu girdėjęs atvejų, kai gyventams tenka ieškoti pagalbos, spręsti jų ir rangovo konfliktus. Tada renovacijos procesai stoja, kol nerandamas kompromisas, laikas eina, o rezultatas – rangovas vis tiek padaro taip, kaip padaro", – bendravimu su "Verslo" atstovais džiaugėsi pirmininkas.

Didžiausią įspūdį D.Andriuškevičiui paliko tai, kad į kilusius klausimus buvo žaibiškai reaguojama. Tokio atvejo, kad tektų ilgai laukti atsakymo ar į klausimą visai nebūtų reaguojama, D.Andriukevičius nepamena. "Paklausei, taukšt – atsako", – juokėsi jis.

Taip bendromis bendravimo ir profesionalaus požiūrio pastangomis buvo pasiektas B kategorijos energinis daugiaaukščio namo naudingumas. Didžiausią rūpestį gyventojams kėlusi šiluminė katilinė įrengta namo rūsyje.

Anuometinių statytojų sprendimu šiluminis namo mazgas buvo įrengtas ne pačiame name, o netoli jo. Kol šiluma atkeliaudavo iki namo, gyventojai skaičiuodavo didžiulius šilumos energijos praradimus. Renovacijos projekte buvo numatyta šilumos mazgą perkelti į rūsį.

Užsimezgusi draugystė

D.Andriuškevičius prisiminė, kai jau baigus renovacijos darbus, grįždamas namo pastebėjo ir vėl statomus statybininkų pastolius. "Negalėjau patikėti, bet sužinojęs priežastį nusiraminau. Statybų prižiūrėtojas pastebėjo keistus iškilimus ant namo fasado.

"Tai techninio prižiūrėtojo nuopelnas, kad buvo pastebėtos pūslės. Nežinia, kodėl taip išėjo, bet dabar žinau, kad tos vietos yra sutvarkytos", – procesus minėjo pirmininkas.

"Sako, kad jei yra problemų, jos išlenda po pirmojo žiemos sezono. Mums jokios bėdos po pirmojo žiemos sezono neišlindo. Visokių bėdų mes turėjome iki renovacijos, dabar antros žiemos laukiame jau ramūs", – dėstė pirmininkas.

D.Andriuškevičius prasitarė, kad geri santykiai su bendrovės "Verslo" atstovais išliko iki šiol. Vyras neslepia skambinantis statybininkams konsultuotis vienu ar kitu ūkiniu klausimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
nekiskit savo renovacijos del plokstes ant sienu but 20m bankui skolinga tai nesamone.kazin kiek sutaupysim sidymo bet bankui mokesim ziema vasara.renovuokit silumini mazga ir mokesit maziau.gyvenu blokiniam name ir nesvilpia per sienas.nesamones.nesutiksiu niekada renovuot namo.puikiai londone dege tie renovuoti namai.nors ten dar folija buvo ideta

Nenoriu renovacijos

Nenoriu renovacijos portretas
Džiaugtis gali tik tie, kuriems nereikia mokėti už renovaciją, už juos moka savivaldybė.O man, dabar dar dirbančiai, niekas nieko nedengs, o už poros metų pensija - už ką aš gyvensiu, kai dalis tos pensijos visą likusį gyvenimą bus atiduodama už tą fasado apklijavimą putplasčiu. O visi kiti mo0kesčiai, šildy,mas, iš ko aš gyvensiu? Jokiu būdu nepasirašysiu už tą renovaciją, kovosiu, yra būdai išvengti to apiplėšimo. Tikrai pažeidžiamos mano konstitucinės teisės, kai balsuoja už renovaciją ir paskolą jai tie, kurie neims tos paskolos, jiems padengs savivaldybė.

antirenovacija

antirenovacija portretas
Kelias iki renovacijos nelengvas, bet rezultatai džiugina, DZIUGINA TIK NE TUOS KURIE moka uz ja
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių