Per klaidą nuvalytas perėjos piešinys atgims nauju pavidalu

Rugsėjį buvo pastebėta, kad požeminėje pėsčiųjų perėjoje Savanorių prospekte nebeliko prieš ketverius metus čia išpieštų profesionalių menininkų piešinių. Gera naujiena: perėja vėl bus marginama. Prie jos darbuosis tie patys autoriai.

Anksčiau ši perėja buvo išmarginta miesto koliažu, sudarytas iš nuotraukų su kauniečiais ir jų kasdieniniais siužetais gatvėje. Jais „Gyvos Grafikos“ studijos menininkai buvo išpiešę net 380 kv.m plotą.

Kaip visa tai dingo? Paaiškinimas – toks pats, kaip ir po pernai nutikusio panašaus nemalonaus incidento, kai dingo tautiniais motyvais išmarginta juosta, – įvyko nesusipratimas, rangovai persistengė tvarkydami.

Portalas kauno.diena.lt jau rašė, kad Kauno miesto savivaldybė, užsakiusi valymo darbus, informavo, kad su persistengusiu rangovu jau sutarta, kad jis savo lėšomis finansuos naujo gatvės meno kūrinio atsiradimą Savanorių pr. prie Žemaičių stotelės.

„Gyvos grafikos“ nuotr.

Vienas „Gyvos grafikos“ autorių Tadas Šimkus, miesto koliažą kūręs kartu su Žygimantu Amelynu, portalui kauno.diena.lt patvirtino sulaukę rangovų prašymo bendradarbiauti ir perėją vėl išpiešti, tačiau iš pradžių dvejojo, ar imtis užsakymo.

„Nusprendėme bendradarbiauti. Tiksliai negaliu pasakyti, kada prasidės darbai, dar tariamės dėl visokių finansinių klausimų. Rangovai sako, kad jie tikrai nori, kad piešinys atsirastų. Preliminariai planavome, kad viskas jau būtų baigta iki lapkričio 1-osios, bet nežinau, kaip bus. Labai labai norime dar šiais metais, dėsime visas pastangas“, – pirmadienį kalbėjo T.Šimkus.

Stengsimės įvesti kažko naujo, padarysime dar geriau, nei buvo.

Jis atskleidė, kad antrasis dublis bus „panašios tematikos, bet geresnis“. „Stengsimės įvesti kažko naujo, padarysime dar geriau, nei buvo“, – žadėjo menininkas.

T.Šimkus, kalbėdamas apie jau antrąjį nesusipratimą, kai dingo gatvės menas, situacijos pernelyg vis tik nedramatizavo. „Gatvės menas neatsiejamas nuo laikinumo. Nėra taip, kad verkiam, jog nuvalė, bet iš kitos pusės – nesmagus reikalas“, – teigė kaunietis.

Rugsėjį Kauno miesto savivaldybės atstovai apgailestavo, tvirtino, kad nuvalyti profesionalių meno kūrėjų piešinius nebuvo jų sąmoningas sprendimas.

„Noriu atsiprašyti visų kauniečių ir kelių puikių gatvės menininkų dėl labai apmaudžios klaidos, kuri nutiko šioje požeminėje perėjoje. Rangovas, kuris iš mūsų buvo gavęs užduotį nuvalyti perėjos išorėje buvusius chuliganų paliktus užrašus, švelniai tariant persistengė. Man labai dėl to apmaudu. Su rangovu jau sutarėme, kad jie savo lėšomis finansuos naujo gatvės meno kūrinio atsiradimą šioje vietoje. Pasiūlymą jau pateikėme menininkams, kurių darbas iki šiol puošė šią požeminę perėją“, – tuomet sakė Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

„Gyvos grafikos“ nuotr.

T.Šimkaus paskaičiavimais, per ketverius metus Savanorių pr. perėjos kūrinio, kuris buvo per klaidą nuvalytas, buvo išlikę apie 70 proc. Dalis jo buvo užpiešta vandalų, kai kur buvo atsilupę dažai.

„Bet buvo galimybė jį atnaujinti“, – aiškino menininkas ir pridūrė, kad požeminė perėja yra nedėkingas objektas, nes jos sienos yra lengvai pasiekiamos vandalams, be to, trumpiau laiko dažai ant sienų, kurios liečiasi su žeme, dėl iš jos einančios drėgmės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rytas

Rytas portretas
Labai prastas piesinys buvo: neidomus, juodas ir permasyvus tokiai uzdarai erdvei. Kiek pagerejo, kuomet rimtesni gatves dailininkai kai kur, uzpiesdami figuroms raudonas nosis, siam konjunkturiniam slamstui ipute gyvybes. Na bet gatves vadinamas menas, dabar tapes dekoruotu dazymu yra idomus nekilnojamo turto vystytojams-te dazo ir vel.

Pilietis

Pilietis portretas
Keistas , manyčiau nusikalstamas požiūris į tvarką.Nesaugi tokia perėją, todėl niekas neturejo teisės leisti Jose daryti netvarką.

Pilietis

Pilietis portretas
Yra nesaugios perėjos kuriu sienos pripaišytos,nes trukdo pamatyti lukuriuojancius žmonės,kitaip sakant plėšikus ,susilieja su vaizdais sienose.Gal gauju užsakymą vykdo " meninkai".
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių