Knygų kvapo niekas nepakeis

Kauno "Saulės" gimnazijos moksleivės laužo stereotipus, jog šiais laikais knygų jauni žmonės neskaito. Merginos tikina, kad jų širdis linksta ne tik prie tradicinių knygų, bet ir prie elektroninių.

Balsas iš balkono

Dienraštis "Kauno diena" kartu su "Saulės" gimnazijos abiturientėmis Gabija ir Aurelija aplankė Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos bibliotekos organizuotą renginį "Šiaurės šalių bibliotekų savaitė". Atidarymo proga iš bibliotekos balkonėlio į beveik pačią Laisvės alėją prakalbo aktorė – skaitė apsakymą apie Normandijos naftą.

Būrys smalsuolių sustojo S.Daukanto gatvėje ir pakėlę galvas į balkoną klausėsi skaitinio. Toks kultūrinis renginukas paskatino pasidomėti, koks jaunimo požiūris į viešus knygų skaitymus ir ar jų pačių rankose vis dar galima pamatyti knygą.

"Saulės" gimnazijos dvyliktokės tikino, kad kartais smagu paklausyti, kaip įvairius kūrinius skaito kiti žmonės, tačiau norint pritraukti daugiau jaunųjų klausytojų, reikia padirbėti su viešinimo aspektais.

"Labai smagu, tik nesu girdėjusi, kad tokie dalykai čia bus, tai galėtų daugiau reklamuoti. Mielai ir viena būčiau atėjusi, tik nieko nežinojau", – apie skaitymą iš bibliotekos balkono pasisakė Gabija.

Geriau pačioms skaityti

Jai pritarė ir Aurelija ir pasakė, kad reikia renginius daugiau viešinti, nes apie tokius skaitymus pačiame miesto centre ji girdėjo pirmą kartą. Mergina prasitarė, jog jai labiau patinka pačiai knygą skaityti nei klausyti kitų.

"Man asmeniškai nelabai patinka, kai kitas žmogus skaito. Man geriau tyliai, ramiai ir sau pačiai skaityti. Bet yra tokių žmonių, kuriems patinka, kai jiems skaito. Nieko blogo dėl to nematau. Įdomiau, kai po trumpų kūrinių skaitymo vyksta diskusijos. Kai iškeliami klausimai, tada kyla dar įvairesnių minčių", – savo nuomonę išsakė kaunietė.

"Man patinka ir pačiai skaityti, ypač didesnės apimties kūrinius, bet tokias ištraukas įdomu klausyti, kai koks nors aktorius skaito, nes tada kitaip įsivaizduoji. Nuo skaitytojo labai priklauso, kaip tą kūrinį suvoki. Labai įdomu, kai skirtingi skaitytojai tą patį kūrinį skaito. Taip atsiskleidžia kitokios prasmės. Kai skaitai pats, būna dar kitaip nei kai skaito kitas balkone, kur yra šalta. Aš skaityčiau kitokia intonacija ir tai kūriniui suteiktų visai kitokį atspalvį", – pasisakė Gabija.

Labai įdomu, kai skirtingi skaitytojai tą patį kūrinį skaito. Taip atsiskleidžia kitokios prasmės.

Reikia užaugti

Šioms dviem merginoms skaitymas tikrai nėra atgyvena. Jos su malonumu pačios skaito įvairiausius kūrinius.

"Didelės apimties kūrinius man asmeniškai labai sunku klausyti, dėl to, kad yra labai daug informacijos ir per kitą žmogų kartais suvokti tiek daug visko per sunku. Kai yra daug visko, geriau, kai nebelieka tarpininkų, o yra tik autorius ir tu. Trumpesnius kūrinius galima ir pačiam perskaityti ir paklausyti. Šiaip manau, kad visais laikais buvo tokių, kurie mėgo knygas, ir tų, kurie ras būdų, kaip išsisukti nuo skaitymo ir laiką leis ne prie knygos", – tikino "Saulės" gimnazijos abiturientė Gabija.

"Pastebėjau, kad jaunimas mokykloje nelabai mėgsta skaityti knygas, bet vėliau užauga ir stebisi, kodėl iki tol neskaitė knygų. Manau, kad šiais laikais tikrai nemažai skaitančių žmonių, jie neišnykę", – vilties suteikė Aurelija.

Elektroninė išeitis

Šiuolaikiniam žmogui reikia ir šiuolaikinės knygos. Moksleivės prisipažino, jog labai patogu skaityti elektronines knygas. Gabija tikino, kad elektroninės knygos yra išeitis norint, kad jaunimas daugiau skaitytų.

Ji pati mėgsta telefone turėti elektroninį knygos variantą ir laisvu metu išsitraukti bei paskaityti. Ypač tai patogu, kai reikia visur bėgti ir skaičiuoti minutes. Be to, Gabijos teigimu, elektroninei knygai nereikalingas didelis apšvietimas, tačiau širdžiai artimesnė vis tiek lieka popierinė knyga.

"Patogiau neštis telefoną ir skaityti knygą jame nei tamsiame autobuse išsitraukti knygą. Man audioknygos nelabai prie širdies, bet elektroninis variantas yra tikrai tinkamas. Aišku, niekas nepakeis knygos kvapo ir puslapių šnarėjimo, bet elektroninės knygos yra išeitis skaityti kitokioje erdvėje. Kai man reikia skaityti ką nors, visada turiu popierinę knygą namuose ir elektroninę – telefone", – sakė moksleivė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių