Kodėl daugiavaikė šeima gyvenimui pasirinko Kauno rajoną?

Raudondvaryje įsikūrusios daugiavaikės Editos ir Virginijaus Rakauskų šeimos dėmesio centre – vos prieš mėnesį susilauktas mažylis. Tai penktoji šeimos atžala. Sutuoktiniai neslepia – jie jau žvalgosi į didesnį būstą ir automobilį.

Šeimos džiaugsmai

Vaikiško klegesio Raudondvaryje gyvenančioje Rakauskų šeimoje netrūksta. Vos prieš mėnesį pasaulį išvydo jaunėlis sūnus. Vienas sūnus jau gyvena atskirai, tačiau po tėvų stogu šiuo metu, be mažiausiojo, kartu gyvena dar du sūnūs ir viena dukra.

Atrodytų, kad jei šeimoje auga daug vaikų, tėvams turėtų būti labai sunku, tačiau Edita ir Virginijus tai paneigia. Anot jų, daug vaikų namams kaip tik suteikia daugiau džiaugsmo. Be to, dalis vaikų jau laisvai gali savimi pasirūpinti patys, padėti tėvams, todėl galima ir su mažiausiu vaikiuku laisvai pailsėti.

"Kaip visi tėvai, norime, kad vaikai gerai mokytųsi. Nors pati dirbu mokytoja, tačiau saviems vaikams sunkiau padėti atrasti motyvacijos mokslams. O daugiau jokių problemų nėra. Žinoma, kaip ir visi vaikai, jie kartais paserga, bet priimame tai kaip natūralų dalyką. Tikrai nėra problemos auginti tiek vaikų. Nėra didelio skirtumo, ar keturi, ar penki. Aišku, vyriausias sūnus  gyvena atskirai, tad namuose jau kaip svečias būna, o kiti yra mūsų pagalbininkai", – apie tai, kad šeimoje daug vaikų didelių problemų nesukelia, kalbėjo mama Edita.

Kauno rajono gyventojai pasakojo, kad vaikai turi pareigų, kurais kartais jiems tenka priminti. Dukrai – jau 18 metų, sūnums – 14 ir 7, tad vyresnieji vaikai padeda mamai ir leidžia jai kartu su vos mėnesio laiko naujuoju šeimos nariu pailsėti. E.Rakauskienė pasakojo, kad kol kas ir dienos rutina nevargina.

"Dabar daugiausia laiko su mažiuku praleidžiu. Valgyti pasidarau, bet su namų ruoša – jau kaip Dievas duoda. Daug ką vyras ar vaikai padaro. Mano diena nebūna labai sunki, gaunu ir pamiegoti. Mažiukas irgi daug miega, dabar daugiau žioplinėti pradėjo. Kartais į lauką išeiname, bet pastarosios dienos labai šaltos buvo, tai kojos iš namų nekėlėme", – kaip atrodo jos diena, pasakojo Edita.

Vaikų būrelius taip pat pavyksta suderinti. Dalis jų – netoli namų, kiti – mieste. Kartais atžalas į juos veža tėtis, tačiau, pasak tėvų, vaikams neiškyla problemų ir viešuoju transportu nuvažiuoti.

Šeima tikino, kad vaikai tarpusavyje dažniausiai labai gerai sutaria, ir tai palengvina gyvenimą visiems kartu. Septynmetis sūnus vis prašo palaikyti ir panešioti kūdikėlį, tačiau tėvai laukia, kol mažylis sustiprės, kad būtų saugiau jį duoti į vaikų rankas. Kauno rajono gyventojai tikino, kad toks laukimas – dar vienas šeimos džiaugsmas.

Nustebino kraitelis

Daugiavaikė šeima toli kol kas nekeliauja. Toliausia kartu pasiekta vieta – Lenkijoje esanti Balstogė, tačiau po šios kelionės visi nusprendė, kad kol kas geriau pasižvalgyti po Lietuvos apylinkes, aplankyti jūrą, nes toli važiuoti visiems nėra labai patogu. Taip pat visi atrado būdų, kaip pramogauti namuose. "Visi mėgstame žaisti stalo žaidimus", – vieną įdomaus laisvalaikio leidimo būdų įvardijo mama.

Sutuoktiniai uždirba pakankamai, kad išlaikytų visus šeimos narius, todėl papildomos paramos negauna. Į kišenę iš valstybės įkrenta tik vaiko pinigai. Tiesa, gimus mažiausiajam šeimos nariui, Kauno rajono savivaldybė įteikė kūdikio kraitelį, kuris šeimą gerokai nustebino.

"Net negalvojau, kad jis gali būti toks apgalvotas. Visus daiktus, kurie buvo jame sudėti, mes panaudojome. Buvo labai naudingų daiktų, kurie reikalingi tik gimus kūdikiui. Kraitelyje buvo įdėta ir gražių drabužėlių, ir priemonių rinkinukas, kuriame – termometras, manikiūro reikmenys, dantų šepetukas, prausiklis, sauskelnės, drėgnos servetėlės. Buvo net palučių. Iš pradžių galvojau, kad jų nepanaudosiu, nes atrodė, kad tai atgyvenę, tačiau viską panaudojome. Tikrai sudėta viskas, ko reikia pradžiai. Šeimoms, kurios susilaukė pirmojo vaikučio, kraitelis tikrai turėjo palengvinti buitį, nes ten sudėta tai, apie ką tėvai kartais gali net nepagalvoti", – savivaldybės dovana džiaugėsi mama.

Svajoja apie didesnį būstą

Rakauskai tikino: jei iš valstybės gautų paramą būstui įsigyti, tai ženkliai prisidėtų prie šeimos gerovės. Tačiau valstybės parama pirmam būstui suteikiama pagal tam tikrus kriterijus, kurių ši šeima neatitinka. Vis dėlto Edita ir Virginijus tikino, kad vis tiek jau rezga mintis, kaip persikelti į didesnį būstą.

Jei iš valstybės gautų paramą būstui įsigyti, tai ženkliai prisidėtų prie šeimos gerovės.

"Buvo kalbų, kad valstybė suteiks paramą būstui, jei jį perki rajonuose, tačiau mes nebeatitinkame jaunos šeimos kriterijaus. Vis dėlto, jei valstybė suteiktų paramą tokioms šeimoms kaip mūsų, būtų tikrai didelė pagalba, viskas galėtų vykti greičiau. Su vyru turime darbus, galime save išlaikyti, nereikia socialinės paramos, bet lengvatinė būsto paskola būtų labai gerai", – neslėpė Edita.

Šiuo metu šeima gyvena dviejų kambarių bute, kurį Editai paliko tėveliai. Tačiau butas didelei šeimai jau darosi ankštokas. Anot tėvų, laiko klausimas, kada šeima persikels gyventi į naujus namus. Edita ir Virginijus tikino, kad jau svarsto įsigyti ir didesnį automobilį, kad visai šeimai būtų patogu keliauti.

Gera vieta gyventi

Rakauskai planuoja patys investuoti ir pasistatyti namą – tam šeima jau turi įsigijusi sklypą taip pat Raudondvaryje. Edita ir Virginijus tikino, kad iš šio miestelio niekur bėgti neketina, nes Raudondvaryje ne tik patogu, bet ir gera gyventi.

"Čia mano gimti namai, Raudondvaryje pati užaugau ir visada buvau patenkinta gyvenimu čia. Viskas yra šalia: ir poliklinika, ir mokyklos, darželiai, sukurta gera infrastruktūra. Raudondvaryje sutvarkytas ir parkas bei pilis, tad yra kur su vaikais pasivaikščioti. Miestelis tikrai prižiūrėtas, be to, aš pati dirbu Kaune, tad nėra taip toli iki darbo nukeliauti.

Buvo tekę trumpam persikelti į Šakių rajoną, tačiau čia geriau, nes, kai arti miestas, atsiranda daugiau galimybių. Čia mums patinka, yra ir bendruomenė susibūrusi", – pozityvumo nestokojo daugiavaikė mama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ZICKEVICIENE@GMAIL.COM

ZICKEVICIENE@GMAIL.COM portretas
Kaip gražu kokie šaunus žmonės beabejo valstybė turėtu paramą suteikt tokiai šeimai kad galėtu įsigyt didesnį būstą, mes turim džiaugtis tokiom šeimom ir investuot į juos

Žurnalistei

Žurnalistei portretas
Galėtumėt bent sykį parašiusi straipsnį jį perskaityti ir apsispręsti, pašnekovė Editaar Eglė. Nepagarbą parodėt šeimai.

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
Gražus tas Kauno rajonas su Nemunu,Nerim.Tegul tas Kaunas stato tuos korius ir daugiaukščius narvus,o tokios šeimos yra visos Lietuvos ateitis.Pasistatėme Vaišvydavoje namą dviese su tėvu,niekam nepadedant visai 9 asmenų šeimai gyventi per 5 metus(pradėjome,kai man buvon14)ir sodą mama pasodino,ir gėlynus.Jauku ir gera gyventi kartu dideliai šeimai.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių