Kurie Kauno universitetai išliks po pertvarkos?

  • Teksto dydis:

Premjero sudaryta darbo grupė, rengianti mokslo ir studijų institucijų pertvarkos planą, pirmadienį posėdžiaus Kaune.

Švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės vadovaujama darbo grupė numato susitikti su Kauno aukštųjų mokyklų vadovais.

„Bus kalbamasi apie Kauno aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimą“, – nurodo ministerija.

Dabar Kauno mieste ir rajone veikia penki universitetai: Kauno technologijos, Vytauto Didžiojo, Lietuvos sveikatos mokslų, Sporto ir Aleksandro Stulginskio universitetai.

Darbo grupė, kuri rengia minėtą planą, jau anksčiau yra sutarusi, kad Lietuvoje galėtų likti trijų tipų universitetinės aukštosios mokyklos: klasikinis plačios aprėpties universitetas, technologijos universitetas ir specializuota akademija. Pastarieji du tipai gali būti plačios aprėpties universiteto dalimi.

J.Petrauskienė yra sakiusi, kad Kaune, kaip ir Vilniuje, po pertvarkos galėtų veikti klasikinis universitetas.

Darbo grupė taip pat yra nutarusi, kad Vilniaus universitetų filialai Kaune ir Kauno universitetų filialai Vilniuje nėra tikslingi, tačiau didžiųjų universitetų filialai galėtų veikti mažesniuose miestuose, jei juose būtų pakankamas aukštąjį išsilavinimą turinčių specialistų poreikis.

Darbo grupė nagrinėja daugiau kaip keturias dešimtis suinteresuotų institucijų pasiūlymų dėl pertvarkos. Kauno aukštųjų įstaigų pasiūlymai dėl pertvarkos – skirtingi.

Pavyzdžiui, Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) planuoja jungtuves su Lietuvos edukologijos universitetu, taip pat tikisi pradėti integraciją su Šiaulių universitetu. VDU matymu, Kaune turėtų likti trys universitetai: Kauno technikos, Sveikatos mokslų ir Vytauto Didžiojo. Kauno rajone veiktų A.Stulginskio universitetas.

Kauno technologijos universiteto matymu, ilguoju laikotarpiu (ne vėliau kaip 2022 metais) Kaune turėtų likti vienas universitetas, kuriame derėtų biomedicinos, fiziniai, technologijos, socialiniai, humanitariniai mokslai ir menai. To pasiekti siūloma dviem etapais – iš pradžių suformuojant tris stiprius universitetus: Kauno technologijos, Lietuvos sveikatos mokslų ir Vytauto Didžiojo universitetus. Po to būtų einama link vieno jungtinio universiteto.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto manymu, per artimiausius dešimt metų Kaune turėtų likti trys universitetinės mokyklos: dvi iš jų specializuotos, viena – gyvybės mokslų srityje, kita – technologijos mokslų srityje, ir trečia – klasikinis universitetas.

Savo pasiūlymuose Aleksandro Stulginskio ir Sporto universitetai nurodė galintys bei norintys dirbti savarankiškai.

Pasiūlymus dėl valstybinių aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimo darbo grupė turi parengti iki balandžio pabaigos. Galutinai dėl universitetų pertvarkos spręs Seimas.

Sausį premjeras Saulius Skvernelis, su švietimo ir mokslo ministre J.Petrauskiene pristatęs planuojamą aukštojo mokslo tinklo pertvarką, sakė, kad Lietuvoje galėtų likti iki penkių universitetų, nors pabrėžė, kad tai nėra galutinis skaičius.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 14 valstybinių universitetų bei kelios dešimtys kolegijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kristina

Kristina portretas
kad VDU kai kurie visai nelanko paskaitų nuo rugsėjo mėn. nei karto neteko matyti paskaitose, pernai taip pat, bet kažkodėl sėkmingai keliauja vis toliau. Nesuprantu ar čia bandoma taip išlaikyti studentų galvas?

antanas

antanas portretas
ar tikrai reikia gigantiškų ir sunkiai valdomų universitetų, kaip išsipūtęs KTU ar VU? Ar nuo to geriau mokslui ir studijoms - paklauskit darbuotojų, kurie dirba iš idėjos už orumą žeminantį atlyginimą. Vėl savitikslis universitetų jungimas vietoj to, kad būtų aiškiai suformuluotas reformos tikslas ir strategija, aiškiai įvardinti finansavimo šaltiniai ir tvarka, numatyti universtetų veiklos kriterijai įvertinant jų specifiką, poveikį regionams, numatyta kaip bus skatinami moksliniai tyrimai. Vėl nesitariama su pačiais universitetais, ypač jų darbuotojais, o bandoma jungti per prievartą, nors pasaulinė praktika yra įvairi. Darbas be strategijos apskritai vadybiniu požiūriu nepriimtinas, o šioje srityje ypač.

Alkanas Nepiktas

Alkanas Nepiktas portretas
Reikia tiek universitetų, kad 50 ponų galėtų būti rektoriais, prorektoriais, tarybų pirmininkais
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių