Kur dingo burmistro J. Vileišio paminklas?

Kauniečiai susidomėjo, kur iš Laisvės alėjos dingo neseniai pastatyta pirmojo Kauno burmistro Jono Vileišio skulptūra. Valdininkai ramina – šią istorinę asmenybė laikinai bus galima sutikti kitoje Kauno vietoje.

Antradienį miestiečiai pasigedo prie Kauno centrinio pašto stovėjusios J.Vileišio skulptūros. Jos vietoje liko tik tuščia vieta.

„Iš pradžių buvo „Stop“ juostomis apdėtas, dabar iš viso dingo“, – stebėjosi Laisvės alėja žingsniavusi kaunietė Ona.

Portalas kauno.diena.lt pasidomėjo, kur šiuo metu yra pirmojo Kauno burmistro skulptūra bei kodėl ji buvo nukelta. Paaiškėjo, kad toks sprendimas priimtas dėl prasidėjusios Laisvės alėjos rekonstrukcijos. Šiuo metu darbininkai kaip tik darbuojasi prie Kauno centrinio pašto, todėl siekiant apsaugoti ir nepažeisti skulptūros, nutarta ją laikinai priglausti kitoje mietui svarbioje vietoje.

„J.Vileišio paminklas antradienį perkeltas į Rotušės aikštę. Prie Centrinio pašto skulptūrą planuojame sugrąžinti metų pabaigoje“, – portalui kauno.diena.lt komentavo Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Primename, kad vietą pirmojo Kauno burmistro paminklui rinko visi kauniečiai. Balsavimo metu nuspręsta, kad tinkamiausia vieta yra Laisvės alėjoje, prie tarpukario modernizmo perlo – Kauno centrinio pašto.

Jis davė pradžią naujojo Kauno didybei, o būtent modernizmo architektūra, naujamiestis tai ir simbolizuoja.

„J. Vileišis savo darbu ir visuomenine veikla susijęs su tarpukario Kaunu, bet ne viduramžius menančia senovine Rotušės aikšte. Tai visai kitas kontekstas. Jis davė pradžią naujojo Kauno didybei, o būtent modernizmo architektūra, naujamiestis tai ir simbolizuoja. Žinoma, anuomet savivaldybė išties buvo įsikūrusi rotušės pastate, tačiau ten J. Vileišio atminimas jau pagerbtas postamentu, biustu, – tuomet sakė Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus vedėjas Svaigedas Stoškus. – Nepriklausomybės Akto signataro skulptūra Laisvės alėjoje – visapusiškas jo puoselėtų laisvės vertybių simbolis.“

Pašnekovas įžvelgė ir daugiau detalių, įrodančių, jog pasirinkta Laisvės alėjos vieta šios istorinės figūros įamžinimui yra tinkamiausia mieste. Skulptūra simboliškai žymės kasdienį J. Vileišio kelią iš namų į darbą, mat šis ėjo kaip tik nuo V. Putvinskio gatvės Kauno miesto rotušės link. Be to, jam vadovaujant Kauno savivaldybei kaip tik čia prasidėjo Centrinio pašto statybos. Šis pastatas laikomas vienu išskirtiniausių tarpukario architektūros objektų mieste. Simboliška ir tai, jog visai netoliese driekiasi Vasario 16-osios gatvė.

Bronzinės J. Vileišio skulptūros aukštis sieks 2,4 metrų. Skulptoriaus Kęstučio Balčiūno kūrinys atspindės istorinę asmenybę užtikrintai žengiančią pirmyn, tiksliai atkurtais veido bruožais, to laikmečio drabužiais ir autentišku portfeliu.

J.Vileišio iškilmingas skulptūros atidengimas vyko praėjusių metų liepą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kur

kur portretas
Jau anksčiau dingo ir už pašto pakabintas "Žvejas". Gal pats nukrito? Su tokia pompa buvo pakabintas...

Čia priėjo Kindziulis

Čia priėjo Kindziulis   portretas
O, kur numatyta vieta mūsų mylimam merui Matijošaičiui pastatyti?

to jo

to jo portretas
nenusisnekek, ten reiks vietos musu landzbergiui,jo jo
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių