Kvartalinė renovacija atgaivins Eigulius

Kauno valdžia pritarė Eigulių kvartalinės renovacijos koncepcijai. Pagal ją bus atnaujinta apie 50 pastatų, sutvarkytos viešosios erdvės. Tikimasi, kad darbai prasidės jau kitais metais.

Aktyvi bendruomenė

Siekiant sutvarkyti miestą, pagražinti viešąsias erdves skatinama imtis kvartalinės renovacijos. Ji, skirtingai nei pavienių daugiabučių tvarkymas, orientuota į viso kvartalo energinio efektyvumo didinimą.

Visame Kaune buvo ieškoma vietų, kur galima būtų įgyvendinti kvartalinės renovacijos idėją. Valdininkus įtikino Eiguliuose veikianti 218-oji butų savininkų bendrija. Kauno miesto valdžiai ji pateikė koncepciją, kaip galėtų būti sutvarkytas kvartalas, kurį riboja Ašigalio gatvė ir Šiaurės prospektas.

"Gavome ten įsikūrusios bendrijos, kuri vienija dvidešimt vieną daugiabutį, kvartalo sutvarkymo koncepciją. Atsižvelgiant į ją ir bendrijos iniciatyvumą, pasirinktas šis kvartalas", – sakė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vilius Šiliauskas.

Pagerinti rodikliai

Jis aiškino, kad pirmiausia numatoma sutvarkyti 45 daugiabučius namus ir tris ugdymo įstaigas (Ašigalio g. 13, 23 ir 39). Po to bus atnaujintos viso kvartalo antžeminės komunikacijos ir inžinerinė infrastruktūra, želdiniai. Šiems darbams bus rengiamas techninis projektas.

Anot V. Šiliausko, kol kas šiame kvartale nėra atnaujintų daugiabučių namų, tad, įgyvendinus kvartalinės renovacijos koncepciją, vaizdas čia gerokai pasikeis.

"Visų pirma, renovuotame kvartale saugiau gyventi, jis tampa patrauklesnis tiek patiems gyventojams, tiek verslui. Vienas didžiausių pranašumų – sutaupoma gyventojų lėšų, kai už šildymą tenka mokėti daug mažiau. Renovuojant kvartalą siekiama pagerinti energijos vartojimo efektyvumą, bendrą vaizdą", – kvartalinės renovacijos pranašumus vardijo administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Dar vienas svarbus rodiklis – įvykdžius kvartalinę renovaciją, sumažėtų bendra šiltnamio efektą sukeliančių dujų tarša.

Vienas didžiausių pranašumų – sutaupoma gyventojų lėšų, kai už šildymą tenka mokėti daug mažiau.

Semiasi patirties

Kaune, M. Riomerio gatvėje, galima atrasti kvartalinės renovacijos pavyzdį. Čia praėjusiais metais buvo renovuoti gyvenamieji namai, o vėliau savivaldybė savo lėšomis sutvarkė komunikacijas ir aplinką.

"M. Riomerio gatvės kvartale atlikome labai panašius, tačiau šiek tiek mažesnės apimties darbus, nei kad planuojame Eiguliuose. M. Riomerio gatvėje esančiame kvartale miestas sutvarkė įvažą, įrengė naujus šaligatvius ir pėsčiųjų takus, naujai išasfaltavo kiemus, įrengė sporto aikštelę, dviejų tipų vaikų žaidimo aikšteles, gyventojų poilsio zoną, šiuolaikišką atliekų konteinerių aikštelę, naują lietaus nuotekų tinklą ir apšvietimą. Iš esmės buvo pertvarkyti ir atnaujinti prie namų esantys želdynai. Skirtingos miesto komunalinės bendrovės taip pat atnaujino šilumos, vandentiekio ir buitinių nuotekų tinklus", –  apie atliktus darbus pasakojo V. Šiliauskas.

Lietuvoje įgyvendinant energinio efektyvumo didinimo projektą kartu su vokiečių partneriais buvo atrinktos trys savivaldybės: Šiaulių, Birštono ir Utenos rajono. Jose buvo atliktos galimybių studijos ir pradėta įgyvendinti kvartalinės renovacijos idėja.

Kaunas turi šiek tiek patirties, kaip sujungti jau renovuotus daugiabučius, tačiau Eigulių rajono renovacija bus kitokia, nes šį kvartalą teks tvarkyti iš pagrindų. Kadangi čia nėra renovuotų namų, reikės parengti nemažai projektų ir juos sujungti į vieną visumą. Dėl to Kaunas pasiryžęs bendradarbiauti su kitais Lietuvos miestais, kuriuose kvartalinės renovacijos principai jau įvykdyti.

"Konsultacijos ir bendradarbiavimas vyksta nuolat. Atsakingų  skyrių darbuotojai dalyvauja pasitarimuose, kur dalijamasi patirtimi. Pradžioje labiausiai buvo diskutuota dėl pačios programos parengimo", – sakė administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Finansiniai klausimai

Pirminiais skaičiavimais, Ašigalio gatvės ir Šiaurės prospekto kvartalinė renovacija kainuotų apie 32 mln. eurų. Didžiausios investicijos reikalauja 45 daugiabučiai namai. Visų jų rekonstrukcija gali kainuoti apie 22 mln. eurų. Viešųjų pastatų renovacijai planuojama skirti apie 1,7 mln. eurų, o antžeminei infrastruktūrai sutvarkyti – daugiau kaip 5,3 mln. eurų. Tačiau specialistai pastebi, kad pirminiai skaičiavimai gali keistis. Tikroji projekto vertė paaiškės parengus detalius projektus.

"Tik paruošus visus investicijų planus, techninius projektus bus galima suskaičiuoti bendrą sumą. Šios programos įgyvendinimas bus finansuojamas valstybės biudžeto, Kauno miesto savivaldybės biudžeto, ES struktūrinių fondų, tarptautinių organizacijų, privačių investuotojų, gyventojų ir kitų šaltinių lėšomis", – komentavo V.Šiliauskas.

Planuojama, kad Eiguliuose kvartalinė renovacija prasidės 2018 m. vasarą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

K

K portretas
po investiciniu planu ir kainu pristatymo visi namai atsisake renovacijos! Kauno savivaldybei ne geda??

Baisu

Baisu portretas
Labai įdomiai suskaičiuota milijonai,jeigu vien Ašigalio 3namui priskaičiavo 1274040 Eur,tai padauginus iš 44 tikrai ne 22milijonai. Jau toks pinigų plovimas,kad baisu.Mes(darbų vykdytojai ir savivaldybės klerkai) nuosavus namus statom,o jūs durneliai mokėkit.

Efektas ?

Efektas ? portretas
Skaičiai: už šildymą per metus apie 400€. Renovacija duos 50% efektyvumą. Tokiu atveju gyventojas sutaupys 200€. Vidutiniškai 2k. butui renovacija kainuoja 10000€ (renovacijos kaštai 200€/1kv.m.) Investuoti pinigai atsiperka per 50 metų (10000/200=50), tik po to prasideda nauda. Nedaug gyventojų sulauks to laiko :-( p.s. minusai: įvairūs remontai ir dulkės 3 metus, pradeda pelyti sienos, sumažėja balkonų plotas ir t.t. pliusai: pagerėja gyvenimo kokybė.
VISI KOMENTARAI 46

Galerijos

Daugiau straipsnių