Kvartalo atgimimas: gyvenamasis būstas kartu su mokykla ir darželiu

  • Teksto dydis:

Ieškantiesiems naujo būsto Kaune įdomių pasiūlymų netrūksta. Gyvenamųjų namų kvartalo A.Juozapavičiaus prospekte vystytojai užsimojo kur kas plačiau. Rekonstravus dalį likimo valiai paliktų istorinių Kauno tvirtovės pastatų, vienuose įkurti jaukūs butai, kotedžai, kitame – moderni mokykla. Greta tuoj iškils vaikų darželis, du biurų pastatai, prekybos centras.

Išsaugota istorinė struktūra

Kaune apstu unikalių istorinių pastatų, deja, daugumai jų verkiant reikia restauruotojų dėmesio. Stebėdami, kaip pamažu vis labiau nyksta neįkainojami architektūros ar istorijos turtai, neretai tik atsidūstame – kaip gaila. O pastatai griūva toliau.

Galime tik pasidžiaugti, kad kol vieni dūsauja, kiti imasi realių veiksmų. Taip per trejus metus A.Juozapavičiaus pr. 13 buvę Kauno tvirtovės dalies griuvėsiai prikelti antram gyvenimui.

Visa tai pavyko glaudžiai bendradarbiaujant su reikliais paveldo apsaugos specialistais, pritaikius jų patirtį, žinias ir patarimus.

Pastatai buvo atnaujinti ir pritaikyti šiuolaikiniams poreikiams, išsaugant kiek įmanoma daugiau autentiškumo. Šis Šančių karinis miestelis yra įtrauktas į Lietuvos nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

"Tai, ko gero, vienintelė paveldosaugos teritorija, kurią pritaikius išliko nepakeista jos struktūra", – pastebėjo projekto "Juozapavičiaus 13" vystytojo UAB "Miesto renesansas" atstovas Edvinas Mamedovas.

Stebina architektūra ir erdvė

Gėrėtis kviečia autentika dvelkiančios carinei statybai būdingos architektūros detalės – raudonų plytų mūras, unikalios arkos, aukštos lubos, dideli langai, plačios įeigos į būstus. Pastatai modernizuoti, bet jų kontūrai išliko nepakitę.

Šis naujas projektas stebina ir savo erdvėmis. Teritorija didžiulė – daugiau kaip 5 ha ploto, be galo gerai urbanizuota, matyti, kad buvo suprojektuota gerų urbanistų, išlikusios pasodintos įspūdingos medžių alėjos. Kvartalas yra apsuptas daugiamečių medžių.

Ir šioje teritorijoje – vos keli pastatai. Savininkų laukia 40 kotedžų ir 18 butų. Toks mažas užstatymo tankis – nebūdingas didmiesčiams. Gyventojai galės džiaugtis erdvia aplinka, kuri mieste jau savaime yra didelė vertybė ir pranašumas.

Su mokykla ir darželiu

Projekto vystytojai, sukurdami augti, gyventi ir dirbti draugišką bei patogią aplinką bei infrastruktūrą, įtvirtino dar vieną naują kokybės standartą.

Atgaivintas senas kvartalas. Atgaivinta autentika. Negana to, šis gyvenamųjų namų kvartalas išsiskiria ir tuo, kad jį kuriant pagalvota ir apie švietimo bei ugdymo poreikį.

Vienas pastatų rekonstruotas taip, kad atitiktų visus reikalavimus šiuolaikinei moderniai mokyklai įsikurti. Jau nuo rugsėjo čia veiklą pradės 180 vietų Karalienės Mortos mokykla, sukvietusi pradinukus, kitais mokslo metais pradės veikti ir 100 vietų vaikų darželis "Vaikystės sodas".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gedas

Gedas portretas
O koks debilas sugalvojo užstatyt patį gražiausią prospekto pastatą su niekam nereikalinga RIMI?

svetingai

svetingai portretas
Karalienes Mortos mokykla paziba naujam kvartale, idomu kokia grietinele ten apsigyvens,bet ir sanciams sis tas nubyres, prospekta turim, va dar viena didele parduotuve rimi turesime,viskas i gera, nepavydekim mortom anukeliams, sanciai priglaus svetingai

lietuviškas pavydas

lietuviškas  pavydas   portretas
manau Lietuvoje nesurastum tokių verslininkų ,kurie "pirktu " atrestauruotus ir pakeistus pastatų unikumo architektūros projektus, dar "gautu" milijonus , kultūrinio paveldo perstatinėjimui ,ir dar su valstybės pagalba apiplėšinėtu pačią valstybę ir jos piliečius ,užsidėję baltas pirštines ,_______tai Landsberginiai, mokykitės ,,,,,sėkmės ,ateitis remiasi praeitimi ,kurią landsberginiai klastoja ______unikalus kareivinių kompleksas , galėjo tarnauti ir plačiajai visuomenės daliai ir Kauno savivaldybei ,,,,,
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių