Laimi perkantieji iš anksto

Efektyvaus finansų valdymo ekspertai pataria, kad vienas pagrindinių taupaus pirkimo patarimų – pradėti galvoti apie dovanas ir kitus šventinius pirkinius likus ne mažiau nei mėnesiui iki švenčių pradžios. Specialistai atkreipia dėmesį, kad tie, kurie renkasi anksčiau, tiksliai žino, kur ir ką pirks, dažnai išvengia masinės pirkimo karštligės, kai perka užvaldyti emocijų.

Iš anksto – geriau

„Kai iš anksto ramiai apeini ir pasižiūri, pamatai, ką kam galima būtų nupirkti ir kiek tai kainuoja, gali geriau suplanuoti išlaidas, nes neperki spontaniškai. Todėl beveik visada tikrai sutaupai, nes nepriperki neapgalvotų ar netinkamų daiktų, tai tolygu beprasmiam pinigų leidimui“, – finansų specialistams pritaria psichologė Eglė Valauskienė.

Prekybos miestelio „Urmas“ rinkodaros vadovas Jonas Plenta įsitikinęs, kad anksčiau pradėjusieji ieškoti pirkinių sutaupo ne tik pinigų, bet ir laiko. Taip pat – renkasi iš gausesnio asortimento ir dar gali derėtis. J.Plentos įsitikinimu, nusprendusieji pirkti dovanas anksčiau patiria ir didesnį pirkimo malonumą. Žmonių yra mažiau, nereikia brautis prie prekystalių, pasirinkimas didelis, kainos nepasiekusios piko, o ir pardavėjai sukalbamesni, todėl linkę taikyti nuolaidas.

„Gruodžio pradžioje viskas ima sparčiai keistis, o mėnesio viduryje pas mus jau plūsta minios, tačiau net ir intensyviausiu šventinės prekybos laikotarpiu esame asortimento gausos ir gerų kainų lyderiai Lietuvoje“, – sako J.Plenta.

Dovanoms geriau nesiskolinti

Paklausta, kaip sutaupyti ruošiantis Kalėdoms, finansų ekspertė Jurga Anusauskaitė juokauja, kad taupyti reikia prieš tai, bent jau nuo vasaros, kad būtų iš ko pirkti dovanas, o paskui jau galima būti ir dosnesniems.

„Ieškant dovanų taip pat galima sutaupyti, bet tai nereiškia, kad reikia taupyti kokybės sąskaita ar pirkti tai, ko žmogui nereikia, svarbu, kad su nuolaida“, – įsitikinusi pašnekovė.

Pasak J.Anusauskaitės, nėra visiems tinkamų teisingų ar neteisingų sprendimų, kiek pinigų išleisti dovanoms. Tai visiškai priklauso nuo žmogaus, kuris tą sprendimą priima.

„Vienam gal atrodo normalu neišlaidauti, o kitam būtina pasijausti dosniam“, – sako specialistė. Tad, svarstant apie sumą, kurią ketinate skirti dovanoms, pirmiausia reikėtų galvoti apie tai, kad po švenčių nepatirtumėte neigiamų finansinių padarinių. Pavyzdžiui, jei prisiskolinsite pinigų dovanoms pirkti, bet neturėsite plano, kaip skolą grąžinti.

Dovanos sau ir namams

Finansų ekspertai taip pat pastebi, kad metų pabaigoje padidėja buitinės ir kompiuterinės technikos, drabužių, batų ir papuošalų prekybos apyvarta. Spėjama, kad tai taip pat yra dovanos sau, namams ar šeimos nariams. Prekybos miestelyje „Urmas“ yra didelis buitinės technikos, statybos, namų apyvokos, baldų ir kitų buities prekių pasirinkimas, todėl čia galima išsirinkti ne tik dovanas, bet ir kitus reikalingus pirkinius namams bei užsukti į maisto turgų, kuris garsėja gausiu maisto prekių geromis kainomis pasirinkimu.

„Prognozuojame, kad kaip ir kasmet, intensyviausia kalėdinė prekyba „Urme“ prasidės po gruodžio 6 d. Tačiau jau nuo lapkričio vidurio visi prekybininkai yra pasiruošę šventinei prekybai, todėl apsilankiusieji anksčiau ras ir daugiau prekių, ir didesnių nuolaidų nei tie, kurie pirks likus vos kelioms dienoms iki švenčių“, – sako J.Plenta.

Rinkodaros vadovo teigimu, dar viena prekybinė banga pirkėjų lauks ir iškart po Naujųjų metų, kai prekybininkai taikys nuolaidas šventiniu laikotarpiu nenupirktoms prekėms. Šis laikotarpis taip pat labai palankus norintiesiems įsigyti vertingų pirkinių mažesnėmis kainomis. Minėtu periodu prekybos miestelyje apsilanko nemažai iš užsienio šventėms grįžusių lietuvių ir pirkėjų iš kitų Lietuvos miestų.


Trumpa dovanų pirkimo atmintinė

Pasirinkti tinkamą apsipirkimo vietą, pavyzdžiui, prekybos miestelį „Urmas“.

Gerai apgalvoti, kam kokias dovanas dovanosite.

Rinktis pirkinius iš anksto, domėtis kainomis.

Nesiskolinti pinigų dovanoms pirkti.

Neskubėti pirkti, nesivadovauti emocijomis, gerai apgalvoti kiekvieną pirkinį.

Užuot siekus nustebinti, labiau galvoti apie praktiškumą ir universalumą.


Šiame straipsnyje: urmasprekybakalėdinė prekyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilkas

Vilkas portretas
Tieksliau puiki reklama.

zuikis

zuikis portretas
Puikūs patarimai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių