Legendinių lakūnų atminimas – ne tik paminkluose

Stepono Dariaus ir Stasio Girėno atminimas ir toliau bus įamžinamas. Ne tik paminklais – ir puoselėjant su oreivyste, aviacija susijusias vietas. Taip žada pakaunės atstovai.

Įvertino pastangas išsaugoti

Dalyvaujant aukštiems Lenkijos ir Lietuvos valdžios atstovams, Myslibužo ir vietos lietuvių bendruomenės, pakaunės atstovams ir kitiems oficialiems asmenims, Pščelniko miške netoli Myslibužo paminėtos 85-osios lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą metinės. Šie lakūnai 1933 m. vieni pirmųjų pasaulyje lėktuvu perskrido Atlanto vandenyną, tačiau iki galo neišaiškintomis aplinkybėmis jų pilotuojama "Lituanica" patyrė katastrofą. Lakūnai žuvo nepasiekę tikslo – Kauno.

Ščecino Šv.Jokūbo katedroje, pagerbiant S.Darių ir S.Girėną, aukotos šv.Mišios, po jų Ščecino-Kamiensko arkivyskupui metropolitui Andrzejui Dzięgai įteikta "Lietuvos diplomatijos žvaigždė". Šis aukščiausias Lietuvos užsienio reikalų ministerijos apdovanojimas įteiktas ir Myslibužo burmistrui Piotrui Jerzy Sobolewskiui. Šie asmenys taip įvertinti už pastangas ir darbus išsaugant Lietuvos, Europos ir pasaulio aviacijai svarbią atminimo vietą.

Pasitiko su trispalvėmis

Ruošiantis minėjimui, Pščelnike esančioje lakūnų S.Dariaus ir S.Girėno žūties vietoje atnaujintos pavėsinės su lietuviškais drožybos motyvais, atsirado daugiau mažosios architektūros detalių. Pleneras surengtas pagal Kauno rajono vietos veiklos grupės (VVG), Garliavos VVG ir Lenkijos VVG "Lider Pojezierza" bendrą projektą "Jie skrenda". Tai buvo viena iš projekto veiklų. Pagal šį projektą taip pat Kauno rajono bendruomenių jaunimo atstovai ir VVG atstovai lankėsi Myslibuže, Pščelnike.

"Myslibužas pasitiko mus iškeltomis Lietuvos vėliavomis. Jaunuoliai juokavo, kad ne kiekvienas mūsų miestelis turi tiek daug Lietuvos vėliavų kiek Myslibužas. Atnaujintų pavėsinių atidarymas Pščelniko miške prie paminklo S.Dariui ir S.Girėnui įvyko dieną prieš minėjimą. Myslibužo meras Kauno rajono jaunuoliams papasakojo lietuvių lakūnų tragiško skrydžio pabaigos scenarijų, atkreipė dėmesį į deformuotas pušų viršūnes ir dar kartą pabrėžė šio įvykio reikšmę, – pasak Kauno rajono VVG pirmininkės Kristinos Švedaitės-Damašės, ši išvyka, susitikimas su Lenkijos jaunimo atstovais, dalyvavimas lakūnų žūties 85-ųjų metinių minėjime jaunimui paliko didelį įspūdį. – Turėjome puikią progą pajusti S.Dariaus ir S.Girėno žygdarbio dvasią ir jos stiprų poveikį mums, praėjus 85-eriems metams. Tai įkvepia darbams ir drąsai juos atlikti. Jaunuoliams tai buvo puiki pilietiškumo ugdymo pamoka, kurios rezultatus jie ilgai aptarinėjo ir geriausias projekto įvertinimas buvo jaunų žmonių klausimai, ar kitais metais taip pat galės čia atvykti."

Džiugu, kad šiemet labai daug jaunimo dalyvavo lakūnų legendinio skrydžio minėjime.

Kiek anksčiau medžio drožėjų ir skulptorių kūrybinis pleneras pagal projektą "Jie skrenda" vyko Kauno rajone, Netoniuose. Plenero metu sukurti darbai puošia Lietuvos oreiviams gerai žinomos Sklandytojų kalvos aplinką. Abiejuose pleneruose dalyvavo tautodailininkai iš abiejų šalių.

Tvarko žūties vietą

85-osioms skrydžio metinėms skirtame minėjime dalyvavęs Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pastebėjo, kad lenkai visada labai pagarbiai elgėsi su didvyriškumo ir pasiaukojimo Lietuvai simboliu tapusių lakūnų žūties vieta, daug dėmesio skyrė jos sutvarkymui. "Tai buvo daroma lietuvių ir vietos gyventojų pastangomis. Palaipsniui ir mes, Kauno rajonas, ir Kauno miestas įsijungė į šios vietos sutvarkymą. Džiugu, kad šiemet labai daug jaunimo dalyvavo lakūnų legendinio skrydžio minėjime: vietinės lenkiškos S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijos vaikai, lietuviškos Punsko S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijos moksleiviai. Taip pat lietuvių bėgimo klubo nariai, atnešę žemės iš lakūnų gimtųjų vietų, ją išbarstė čia, Pščelniko miške, – vardijo meras. – Kalbėjau su Myslibužo burmistru P.J.Sobolewskiu. Mūsų nuomonės sutampa: projektas "Jie skrenda" turi didelę išliekamąją vertę: jis labai svarbus, labai reikalingas ir vyksta labai laiku." Pasak mero, jei projektui nebūtų buvusi gauta LEADER programos parama, jis būtų likęs neįgyvendintas.

Lietuvių didvyrių žūties vieta Pščelniko miške yra vienas labiausiai turistų lankomų objektų Vakarų Pamario vaivadijoje. Čia kiekvieną vasarą vyksta lakūnų pagerbimo ceremonija, yra pastatytas namelis, kuriame atvykusieji aplankyti šios lietuviams brangios vietos gali pernakvoti.

Panašu, kad S.Darius ir S.Girėnas yra tapę patriotizmo šaltiniu ne tik lietuviams, bet ir vietiniams lenkams. "Toliau nuo Pščelniko, nuo Myslibužo gyvenantiems lenkams, manau,  Dariaus ir Girėno vardai nėra žinomi, tačiau vietiniai puikiai žino, kas jie tokie ir kur skrido. Apie tai ir spauda parašo, ir atminimo įamžinimo vietos yra. O nuostabiausia yra tai, kad lenkiškos Myslibužo mokyklos bendruomenė balsavo ir iš kelių variantų išsirinko, kad nori vadintis S.Dariaus ir S.Girėno gimnazija", – sakė Lenkijos lietuvių draugijos Ščecino skyriaus pirmininkas Wiktoras Buwelskis.

Anot jo, Lietuvos didvyrių žūties vietoje kasmet vyksta gražios iškilmės, jose dalyvauja aukščiausi asmenys. "Čia aš spaudžiau ranką Lenkijos prezidentui Lechui Kaczyńskiui ir Lietuvos prezidentams – Algirdui Mykolui Brazauskui, Valdui Adamkui, Daliai Grybauskaitei", – prisiminė garbaus amžiaus vyras.

W.Buwelskio žodžiais, dabar, kai buvo atnaujintos pavėsinės šalia lakūnų žūties vietos, reikėtų atnaujinti ir klėtelę – jos medieną impregnuoti.

Pristatys rezultatus

Lietuvoje projekto "Jie skrenda" rezultatų baigiamasis renginys pavadinimu "Jie skrenda" planuojamas rugpjūčio 26 d. Renginys, vyksiantis ant Netonių kalvos, bus skirtas jaunimui, jaunimo organizacijoms, aviacijai populiarinti. Jo metu bus pristatyti plenere sukurti darbai, jaunimo stovyklos metu sukurtas filmas apie S.Dariaus ir S.Girėno žygdarbį, atsiminimais dalysis nuo šios kalvos skraidę aviatoriai veteranai, vyks jaunųjų aviatorių, aitvarų, skraidyklių, raketų ir aviamodelių gamybos edukacijos, jaunimo sukurtų skraidančių objektų paroda ir konkursas, koncertinė programa.

Pasak V.Makūno, legendinių lakūnų atminties įamžinimo darbai Kauno rajone vyks ir toliau. Tai daryti įpareigoja ir ypatinga vieta Kauno rajone – Sklandytojų kalva, kur treniravosi pirmieji skraidyklių sporto šakos atstovai Lietuvoje: Juozapas Romas Liekis ir kiti. "Su Kauno technologijos universitetu esame pasirašę sutartį, kad galėtume išsaugoti Sklandytojų kalvą Netoniuose, pritaikytume vietos bendruomenei, kartu, kad ši vieta galėtų tarnauti vystant skraidyklių sportą ir apskritai aviaciją. S.Darius ir S.Girėnas vis dar skrenda – mūsų darbuose ir atmintyje", – sakė meras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA NA  portretas
keista ,kodėl Lietuvos didvyrių, lakūnų ,Dariaus ir Girėno ,taip nepagerbia ,jų gimtinėje , kaip lenkai ,jų žuvimo vietą ,______nereikia nutylėti ir meluoti ,kad nėra žinoma ,kad juos nužudė vokiečių artilerija ,,,,,sėkmės ,,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių